Sertifikalı tohum, belgeli ve saf tohum olarak tanımlanabilir. Sertifikalı tohum, gerekli laboratuvar ve tarla kontrollerinden geçen, yetkililer tarafından titizlikle incelenen tohumdur. Sertifikalı tohum desteği, çiftçilere verilen bir destektir ve bu desteğe başvurmak için belli koşullar bulunur. Koşullara uygun olan çiftçiler destekten faydalanabilirler.
Sertifikalı Tohum Desteği Nedir, Nasıl Alınır?
Sertifikalı tohum, saf tohum olarak bilinmektedir. Peki, sertifikalı tohum desteği nedir, nasıl ve nereden alınır? Sertifikalı tohum kullanmanın avantajları nelerdir? Ayrıntılara buradan ulaşabilirsiniz.
Sertifikalı Tohum Kullanmanın Avantajları Neler?
Sertifikalı tohum kullanmanın avantajları şöyle sıralanabilir;
· Sertifikalı tohum desteği alan çiftçilerin kazancı artar.
· Sertifikalı tohumların sertifikasız tohumlara kıyasla çimlenme oranı daha yüksektir.
· Hasat kolay hale gelir.
· Sertifikalı tohum sayesinde Pazar değeri yüksek olan ve satışı kolaylaşan ürünler elde edilebilir.
· Sertifikalı tohumların en büyük avantajı aynı gün içinde gelişmesidir. Bu sayede çapalama, ilaçlama ve sulama işlemlerini sık sık tekrarlamaya gerek kalmaz.
Sertifikalı Tohum Desteği Başvurusu Nasıl Değerlendirilir?
Sertifikalı tohum desteği başvurusu ve değerlendirme aşamaları şöyle sıralanabilir;
· Sertifikalı tohum desteği için başvuranların ilk etapta başvuru yapması ve başvuru dilekçesini yetkililere teslim etmesi gerekir. Başvuran kişinin mutlaka Çiftçi kayıt Sistemine kayıtlı olması ve aktif olarak çiftçilik yapıyor olması gerekir. Başvurular kişinin kayıtlı olduğu Çiftçi Kayıt Sistemine yapılır.
· Başvuru dilekçesi teslim edildikten sonra yetkililer tarafından incelenir ve değerlendirilme süreci başlar.
· Başvurunun ardından tohumluk satış faturası ve tohumluk sertifikası fotokopisi alınır. Alınan sertifikanın geçerlilik süresi bir yıl ile sınırlı olur.
· Gerekli görülürse tohumluk analiz raporu da alınabilir. Analiz raporlarının düzenlendikleri günden itibaren geçerli kabul edilme süreleri 1 yıl ile sınırlı olur.
Genç Çiftçi Kredisi Nedir?
Genç çiftçi kredisi, tarım alanında gençlerin sayısını çoğaltmaya yönelik verilen bir kredidir. Bu kredinin bir diğer amacı da tarıma olan ilgiyi arttırmaktır. Gençlerin tarıma yönelik faaliyetlerini sürdürürken maddi açıdan yeteriz kalmamaları için verilen bu kredinin limiti 500000 TL’dir. Genç girişimciler, kredi almalarına engel bir durum yoksa 500000 TL’ye kadar kredi çekme şansına sahiptir.