Şevval orucu ne zaman tutulur? 6 oruçlar ne zaman? Şevval orucu kaç gün?
Şevval orucu ne zaman tutulur? Mübarek Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar Ramazan Bayramı'nın idrak etmesi ile oruçlarını tamamladılar. Birçok kişi Şevval orucunun ne zaman tutulacağını merakla arama motorlarından araştırmaya devam ediyor. 6 oruçların ne zaman başlayacağını sizler için araştırdık. Peki, Şevval orucu ne zaman tutulur? 6 oruçlar ne zaman? Şevval orucu kaç gün? 6 gün orucu ne zaman tutulur? Detaylar haberimizde...
Şevval orucu ne zaman tutulur? Ramazan ayı müslüman alemi için ibadetlerin yerine getirildiği, oruçların tutulduğu en faziletli aylardan biridir. Oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar Ramazan Bayramı'na erişmenin mutluğunu yaşıyor. Çoğu kişi Şevval orucunun ne zaman başlayacağını merakla araştırmayı sürdürmektedir. Şevval orucunun kaç gün tutulduğunu sizler için araştırdık. Peki, Şevval orucu ne zaman tutulur? 6 oruçlar ne zaman? Şevval orucu kaç gün? 6 gün orucu ne zaman tutulur? Detaylar haberimizde...
ŞEVVAL ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?
Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 421, 422).
Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.
ORUÇ NEDİR?
İslâm'ın beş temelinden biri de Ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç; niyet ederek tan yerinin ağarmaya başlamasından (imsak vaktinden) itibaren güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Oruç, hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır.
Oruç tutmak suretiyle Allah'ın emrini seve seve yerine getiren mü'minlerin bağışlanacağını, günahlarının affedileceğini müjdeleyen Peygamberimiz şöyle buyuruyor: "Bir kimse inanarak ve mükâfatını umarak Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır."
Oruç, bütün dinlerde (inanç sistemlerinde) meşru kılınmış önemli bir ibadettir. İslam, orucun diğer semavi olan ve olmayan dinlerdeki ibadet dışı boyutuna son vermiştir. İslam, orucun yalnız şekli ile yetinmeyip, onun manevi hakikatine de gereken önemi vermiştir. İslam'da oruçla birlikte yalnızca; yemek yemek, cinsi yakınlıkta bulunmak gibi eylemler yasaklanmakla kalmamış, bununla birlikte; orucun gayesini, ruhi ve ahlaki kaidelerini bozan her türlü davranış da yasaklanmıştır.