Sezai Temelli kimdir?

HDP'nin 9. Olağan Kongresi gerçekleştirildi. İstiklal Marşı'nın okunmadığı ve Türk bayrağının açılmadığı kongrede Sezai Temelli ve Pervin Buldan Eş Genel Başkan seçildi. Vatandaşlarımız ise HDP'nin kongresi ile ilgili detayları araştırıyor. Peki, Sezai Temelli kimdir? Kaç yaşında? Sezai Temelli nereli? Detayları haberimizde bulabilirsiniz....

İstiklal Marşı'nın okunmadığı ve Türk bayrağının açılmadığı kongrede eş genel başkan seçilen Sezai Temelli vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. Kongrede terör örgütü PYD'den gelen mesajlar okunurken Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin eski lideri Barzani'den gelen mesajları da okundu. Peki, Sezai Temelli kimdir? Kaç yaşında? Nereli? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

sezai_temelli_kAm_1

EŞ GENEL BAŞKAN SEZAİ TEMELLİ KİMDİR, KAÇ YAŞINDA?

25. Dönem HDP İstanbul Milletvekili olan Sezai Temelli 1963 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümünden mezun olan Sezai Temelli ardından yine aynı üniversitede doktorasını tamamladı. İ.Ü. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Maliye Anabilim Dalında Öğretim üyesi olarak çalışan Yrd. Doç. Sezai Temelli, OHAL kapsamında yayınlanan 675 Sayılı KHK ile üniversiteden ihraç edildi.

Halen HDP’nin Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı olarak çalışmalarını sürdürüyor. 7 Haziran seçimlerinde HDP'den milletvekili olarak parlamentoya giren Sezai Temelli, 1 Kasım seçimlerinde parlamentoya girememişti.

Sezai_Temelli_kimdirsfdasf_1

DİĞER EŞ GENEL BAŞKAN PERVİN BULDAN KİMDİR, KAÇ YAŞINDA?

6 Kasım 1967 yılında Hakkari’de dünyaya gelen Pervin Buldan, liseden mezun olduktan sonra kısa bir süre Iğdır İl Özel İdaresi’nde memurluk yaptı. Eşi Savaş Buldan 2 Haziran 1994 yılında kaçırıldı ve 4 Haziran 1994’te öldürüldü. 1995’te “Cumartesi Anneleri”ne katılan Buldan, 4 yıl boyunca Taksim’de Galatasaray Lisesi önündeki eylemlere katıldı. Bu yıllarda HADEP’te iki dönem Parti Meclisi üyesi oldu. Pervin Buldan, 2005’te Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen 1000 kadın arasında yer aldı. 2007’de Iğdır'dan bağımsız aday olarak katıldığı seçimi kazandı ve Iğdır’ın ilk kadın milletvekili olarak meclise girdi. Daha sonra Demokratik Toplum Partisi’ne geçen Pervin Buldan bu parti de kapatılınca Barış ve Demokrasi Partisi’ne geçti.

Pervin Buldan, 1 Kasım seçiminde HDP İstanbul milletvekili olarak parlamentoya girdi. Buldan halen Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili olarak görev yapıyor. Pervin Buldan hakkında, Mart 2008’de, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Iğdır milletvekili olarak Iğdır’da düzenlenen bir mitingde PKK lideri Abdullah Öcalan’ı övücü konuşmalar yaptığı ileri sürülerek Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Türk Ceza Kanunu’nun 215’inci maddesi olan “suç ve suçluyu övme” ve 216/1'inci maddesinde yer alan “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlarını işlediği gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

Iğdır Ağır Ceza Mahkemesi, “suçu ve suçluyu övme” ve “terör örgütü propagandası yapma” suçlarından hakkında dava açılan Buldan'ın ek ifadesinin alınması için Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesine yazı gönderdi. 23 Aralık 2016’da avukatıyla 6. Ağır Ceza Mahkemesine giderek ifade verdi. 9 Şubat 2017’de, iki yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davada, Anadolu 34. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kovuşturmanın ertelenmesine karar verildi.

KONGRE YANİ KURULTAY NEDİR

1. Ulusal veya uluslararası bilimsel toplantı.
2. Bir kuruluşun, gündemindeki sorunları, temel konuları konuşmak ve yeni kurullar seçmek üzere belli sürelerle veya gerektikçe yaptığı genel toplantı, kongre:
"Dil Kurultayı."-.
3. Tarih Eski Türklerde devlet işlerinin görüşülüp karara bağlandığı meclis.

KURULTAY (KONGRE) NEDİR NASIL YAPILIR

Bir konuyu görüşmek üzere çeşitli ülkelerden gelen delegelerin katılmıyla gerçekleştirilen uluslararası toplantılara veya bir kurumun belli zamanlarda ya da gerektikçe yaptığı toplantılara "kurultay" denir.

Dil kurultayı, eğitim kurultayı gibi çeşitli başlıklar altında düzenlenen kurultaylarda, yapılan çalışmalar üzerine dinleyiciye bilgi verilir. Kurultaylar kamuoyuna açık olabileceği gibi (toplumu ilgilendiren kurultaylar böyledir), kapalı da olabilir (toplumun genelini ilgilendirmeyen kooperatif kurultayları böyledir). Kurultaylar konunun önemine, konuşmacı sayısına, konuşma sürelerine göre bir kaç oturum sürebilir.

Kongreyi diğer toplantılardan ayıran özellikler
1 - Kongre sonunda bir karara varılır ve bu karar ilgililer için bağlayıcı özellik taşır.
2 - Kongre eğitim amaçlı bir toplantı değildir.
3 - Kongre bir kurum tarafından kurum bünyesinden kişilerce düzenlenir.
4 - Katılımcılar kurum üyesi olmak zorunda olabilir ya da olmayabilirler.

ESKİ TÜRKLERDE KURULTAY

Kurultay, Türkçe kurul ile Moğolca tay ekinin birleşmesinden oluşmuş bir kavram olup danışma meclisi anlamına gelmekteydi. Aynı anlamı ifade etmek üzere Toy kavramı da kullanılırdı. Eski Türklerde devlet işlerinin yürütülmesinde devlet başkanına her açıdan yardımcı olan kurumların başında Kurultay veya Toy gelirdi.

Bu durumda Kurultay, devlet yönetiminin temelini oluşturan bir kurumdu. Bütün devlet işleri orada bilen kişilere danışılarak halledilirdi. Dolayısıyla eski Türklerin “Geniş elbise parçalanmaz, danışmakla gelişen bilgi bozuk ve kötü çıkmaz” prensibini kendilerine rehber edindiklerini görüyoruz.

Eski Türklerdeki Kurultayları Küçük ve Büyük Kurultay olarak ikiye ayırarak incelemek gerekecektir. Küçük Kurultay halkın katılımı ile Beylerin seçildiği kurultaydı. Boy’un ileri gelenleri zaman zaman toplanarak Boy’a ilişkin hususları görüşürler, bazen bunlara halk da katılırdı. Başka bir ifade ile bu kurultaylar dini ve milli bayramlar şeklinde geçer sonra da devlet işleri görüşülürdü. Büyük Kurultaylar ise, beyler, yüksek dereceli devlet memurları ile halkın ileri gelenleri katılır ve Hakan seçiminden savaş ve barış ilanına kadar bütün devlet meseleleri burada görüşülürdü. Bu törene katılmamak itaatsizlik anlamı taşıyordu.

Kurultaylarda Hakan’ın sağ tarafında vezirler (genellikle dokuz vezir vardır), beyler ve komutanlar yer alır; sol tarafında ise memleketin ileri gelenleri ve memurlar otururdu. Basit bir devlet meselesi için dahi kurultay toplanırdı ve alınan karar halka duyurulurdu.

Sonuç olarak, eski Türklerde Hakan’ın devlet işlerini görürken danıştığı bir Kurultay vardı. Böylece halk yönetime katılmış oluyordu. Hakan’ın seçimi veya görevini yapamadığı durumlarda azli, Kurultay’ın göreviydi. Kararların nasıl alındığına ilişkin elimizde bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte Hakan’ın Kurultay kararı ile bağlı olmadığı, Kurultay’ın kararının aksini yapabileceği, fakat bu durumda sonuca da kendisinin katlanacağını söylemek gerekir.

Sezai Temelli kimdir? ile ilgili etiketler HDP Sezai Temelli kimdir kaç yaşında nereli eş genel başkan
GÜNÜN VİDEOSU

Kerkük'te PKK'dan taşıma nüfus oyunu! Binlerce kaçak Kürt getirdiler...

Irak’ta 27 yıl aranın ardından ilk kez nüfus sayımı yapıldı. Genel nüfus sayımında usulsüzlük iddiaları gündeme bomba gibi düştü. PKK'nın Kerkük'ün demografik yapısını değiştirmek için Kerkük'e getirdiği binlerce kaçak Kürt'ün şehri terk ettiği görüntüler ortaya çıktı.