SGK denetmenleri rüşvetçi çıktı
İstanbul'da görev yapan Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı 2 kişinin, ceza gerektiren durumları rüşvet ile örtbas etmeye çalıştığı ortaya çıktı. Savcılık, şüphelilerin 'İrtikap Suçuna Teşebbüs' suçundan cezalandırılması istendi.
İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nde Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı olarak çalışan iki şüpheli rüşvetçi çıktı. Gittikleri iki farklı işyerinde yaptıkları denetim sonucu ceza gerektiren durumları rüşvetle örtbas etme teklifinde bulunan şüpheliler hakkında iki farklı iddianame düzenlendi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ilk iddianameye göre, İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nde Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı olarak çalışan şüpheliler Ahmet Ö. ve Furkan T.'nin fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek müşteki Faısal K.'nın araç kiralama ve danışmanlık işi yaptığı iş yerine gittikleri kaydedildi.
50 BİN CEZA KESECEĞİZ
Sabah'tan Sema Alim Dalgıç'ın haberine göre: Şüphelilerin müştekiye görev kimliklerini gösterdikleri, daha sonra iş yeri ile ilgili belgeleri inceledikleri, iş yerinde bulunan iki kişiyi göstererek bu şahısların çalışma izinleri olmadığını, bundan dolayı 50 bin ceza yazacaklarını müştekiye söyledikleri belirtildi.
"6 BİN VER CEZA KESMEYELİM"
Müştekinin bu kişilerin iş yerinde çalışmadıklarını belirterek itiraz ettiği, şüphelilerin müştekiye 6 bin lira vermesi halinde ceza yazmayacaklarını söyledikleri ifade edildi. Faısal K.'nın bunu kabul etmediği, Ahmet Ö. ve Furkan T.'nin de '20 bin lira İŞKUR için, 30 bin de Sosyal Güvenlik Kurumu için tutanak düzenleyeceğiz' diyerek olay yerinden ayrıldıkları belirtildi.
Savcılıkça, şüphelilerin suç yerinin bulunduğu mahalde resmi olarak denetleme yapma görevi olmadığı, ancak şüphelilerin bünyesinde çalıştıkları kurumun müştekinin iş yerini denetleme görev ve yetkisinin olduğu kaydedildi. Şüphelilerin müştekinin iş yerine gittiklerinde mesleki kimliklerini gösterdikleri, müştekinin olay anında hukuka aykırı bir zeminde olduğuna dair herhangi bir delil olmadığı belirtildi.
Şüphelilerin eylemlerinin iştirak halinde görevlerinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanıp izinsiz işçi çalıştırma sebebiyle 50 bin lira ceza yazacaklarını söyleyerek icbar ettikleri müştekiden 6 bin lira menfaat temin etmeye yönelik olduğu anlatıldı. Bu eylemin irtikap suçunu oluşturduğu, müştekinin şüphelilerin teklifini kabul etmemesi nedeniyle irtikap suçunun teşebbüs aşamasında kaldığı kaydedildi.
Şüphelilerden Ahmet Ö. ve Furkan T. alınan savunmalarında suçlamaları kabul etmedi. Denetime gittiklerini, ancak böyle bir konuşmanın kesinlikle aralarında geçmediğini ileri sürdü. Savcılıkça, şüphelilerin 'İrtikap Suçuna Teşebbüs' suçundan cezalandırılması istendi.