Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), EYT ile ilgili genelge yayınlayarak, kimlerin düzenlemeden yararlanıp emekli olabileceğine, kimlerin olamayacağına açıklık getirdi. Tereddütler mi vardı? Açıkçası, evet vardı. Mesela, memuriyetten önce SSK’lı olanların durumu belirsizdi. Mesela, tarım işçilerinin düzenlemeden yararlanıp yararlanamayacağı konusunda soru işaretleri vardı. Mesela, askerlik borçlanmasının sigortalılık tarihini öne çekip çekmeyeceği tartışma konusuydu.
SGK'dan EYT düzenlemesi ile ilgili yeni genelge! İşte tüm merak edilenler
Milyonlarca çalışanın merakla beklediği EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle beraber başvurular başladı. Vatandaşın soruları ve endişeleri çoktu. SGK, yeni bir genelge yayınlayarak kafalardaki soru işaretlerini gideren detaylara yer verdi. İşte detaylar...
3 MART’TAN SONRA BAŞVURACAKLAR
SGK, genelgesinde tüm bu detaylara yer verdi, hatta örneklerle anlattı. Madde madde paylaşayım ki, daha net anlaşılsın.
- İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesinde olan SSK’lı kadın çalışanlar; 20 çalışma yılını ve ilk sigortalı olduğu tarihe göre 5000 ila 5975 prim günü doldurmaları şartıyla 3 Mart 2023 (bu tarih dahil) tarihinden sonra başvurmaları halinde emekli olabilecekler.
- SSK’lı erkek çalışanlar ise 25 çalışma yılını ve ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5000 ila 5975 prim günü (uzun vadeli-yaşlılık, ölüm sigorta primi) doldurmaları halinde 3 Mart 2023’ten sonra başvuruda bulunmaları durumunda yaşa bakılmadan emekli olabilecekler.
3600 PRİM GÜNLE EMEKLİLİK
- İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesinde olan Bağ-Kur’lulardan kadın sigortalılar 20 tam yılı (7.200 prim gün), erkek sigortalılar ise 25 tam yılı (9.000 prim gün) doldurmaları halinde yaş şartı aranmadan EYT’den emekli olabilecekler.
- İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesinde olan tarım işçileri, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün koşulunu yerine getirmeleri şartıyla 1 Mart 2023 tarihinden sonra başvurmaları halinde EYT’den emekli olabilecek.