SGK'ya yatırılan prim geri alınabilir mi, nasıl alınır?

Çalışanların sosyal sigorta primleri, işverenlerince ayrı ayrı yatırılıyor ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), asgari ücretin 7.5 katı üzerindeki kazançlar için yatırılan primleri emeklilikte dikkate almıyor. Ancak, bu durumda çalışanlar fazladan yatırılan primleri geri alabilir. Peki, SGK'ya yatırılan prim geri alınabilir mi, nasıl alınır? İşte SGK'ya yatırılan primi geri alma!

Günümüzde, birçok birey aynı anda birden fazla işte çalışmanın getirdiği dinamizmi tercih ediyor. Ancak, bu çoklu işlerin sosyal sigorta primleri konusundaki karmaşıklıklar pek çok kişi tarafından bilinmiyor. İşverenlerin ayrı ayrı yatırdığı sosyal sigorta primleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen asgari ücretin 7.5 katı sınırlamasıyla emeklilik hesaplamalarında dikkate alınmıyor. Bu durum, fazladan yatırılan primleri gündeme getiriyor. Peki, SGK'ya yatırılan prim geri alınabilir mi, nasıl alınır?

SGK'ya yatırılan prim geri alınabilir mi, nasıl alınır?

SGK'YA YATIRILAN PRİM GERİ ALINABİLİR Mİ?

Özellikle birden fazla işverene bağlı olarak çalışanlar için, aynı kişiyi istihdam eden işverenlerin ayrı ayrı prim ödemesi durumunda dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var. Fazladan yatırılan primler, SGK tarafından otomatik olarak iade edilmiyor; ancak işçiler, bu haklarını talep ederek primlerini geri alabiliyor.

SGK'YA YATIRILAN PRİM NASIL ALINIR?

Günlük prime esas kazanç tutarı 447.15 TL'den başlayarak, maksimum 3,353.62 TL'ye kadar çıkabiliyor. Aylık kazançlar üzerinden yüzde 14 sosyal sigorta primi ve yüzde 1 işsizlik sigortası primi kesiliyor. Bazı meslek mensupları, özellikle mühendisler, mimarlar, avukatlar ve doktorlar gibi, birden fazla işverene bağlı olarak çalışabiliyor.

Özellikle aynı kişiyi çalıştıran işverenler, primleri ayrı ayrı SGK'ya yatırmalarına rağmen, emeklilikte aylık prim gününü 30 olarak kabul ediyor. Bu durum, emekli aylığı hesaplamasında ayrı ayrı bildirilen aylık kazançların 100,608.75 TL'ye kadar olan kısmının dikkate alınmasını sağlıyor. Ancak, bu tutarı aşan kısım dikkate alınmıyor.

Fazladan yatırılan primlerin iadesi için, aynı sigortalılık haline tabi olacak şekilde birden fazla işte çalışılması nedeniyle SGK'ya ödenen primlerin toplamı, azami kazanç için ödenmesi gereken prim tutarını aşmalıdır. İşçi, bu durumu fark edip fazladan yatırılan primleri geri almak için SGK'ya yazılı talepte bulunabilir. İade işlemi, talebin verildiği tarihi takip eden ay içinde yapılır.

Ancak, SGK'nın iade ettiği fazladan alınan primlere faiz uygulamadığını belirtmek önemlidir. Bu nedenle, iade başvurularının geciktirilmeden yapılması önerilir. İşverenin SGK'ya prim ödemesini yapmış olması da iade sürecinin önemli bir şartıdır.

Emekli işçiler de aynı hakka sahiptir. SGK, emekli işçilere sosyal güvenlik destek primi (SGDP) yatırırken, fazladan yatırılan primleri yüzde 7.5 oranında geri iade eder.

SGK'ya yatırılan prim geri alınabilir mi, nasıl alınır? ile ilgili etiketler SGK
GÜNÜN VİDEOSU

Kerkük'te PKK'dan taşıma nüfus oyunu! Binlerce kaçak Kürt getirdiler...

Irak’ta 27 yıl aranın ardından ilk kez nüfus sayımı yapıldı. Genel nüfus sayımında usulsüzlük iddiaları gündeme bomba gibi düştü. PKK'nın Kerkük'ün demografik yapısını değiştirmek için Kerkük'e getirdiği binlerce kaçak Kürt'ün şehri terk ettiği görüntüler ortaya çıktı.