SHP 14 yıl sonra yeniden kuruldu

Türkiye siyasi arenası, Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin (SHP) 14 yıllık bir aranın ardından geri dönmesiyle sarsıldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın resmi internet sitesinde yayınlanan karar, partinin yeniden kurulduğunu resmen duyurdu. Bu gelişme, siyasi kulislerde “Arkasında Kılıçdaroğlu mu var?” sorusunu gündeme getirdi.

SHP’nin Kapanma ve Yeniden Açılma Süreci


2010 yılında Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile birleşerek siyasi faaliyetlerine son veren SHP, 28 Haziran 2024 itibarıyla yeniden kuruldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın duyurusuna göre, partinin yeni adresi Meşrutiyet Mahallesi, Karanfil Sokak, Çankaya, Ankara olarak kaydedildi.

SHP, üçüncü kez siyaset sahnesine çıkıyor. İlk olarak 1995 yılında Murat Karayalçın liderliğinde CHP’ye katılan parti, 2002’de yeniden kuruldu ve CHP içindeki muhalifleri bir araya getirdi. Karayalçın’ın 2009’da Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmasıyla genel başkanlığı Hüseyin Ergün devraldı. 2010 yılında SHP, Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile birleşerek varlığını sona erdirdi.

Karayalçın’ın Tepkisi ve Kılıçdaroğlu’nun Rolü

Mayıs 2023 seçimleri sonrasında CHP’de yaşanan değişim tartışmaları, SHP’nin yeniden kurulacağı iddialarını gündeme getirmişti. Eski SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, bu duruma sıcak bakmadığını belirterek, “SHP’nin yeniden açılmasını düşünenler varsa, bunun yanında olmam ve doğru bulmam” demişti.

SHP’nin yeniden kurulmasıyla birlikte gözler, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na çevrildi. Hükümete yönelik eleştirilerini sürdüren ve aktif siyasete devam etmek istediğini her fırsatta dile getiren Kılıçdaroğlu’nun, SHP’nin kuruluşunda ne kadar rol oynadığı merak konusu.

SHP’nin üçüncü kez siyaset sahnesine dönmesi, Türkiye’de siyasi dengeleri nasıl etkileyecek? Kılıçdaroğlu’nun bu yeni yapının neresinde duracağı ve partinin geleceği, önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

SHP 14 yıl sonra yeniden kuruldu ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Ankara'da kadınlara özel pavyon açıldı! "Tarlaları pavyonda yemeyin"

Ankara'da kadınlara özel olarak açılan pavyon videosu sosyal medyada büyük ilgi gördü. O anlara ait görüntülerde kadınlar oyun havası eşliğinde göbek atarken, bir sosyal medya kullanıcısı ise erkeklere gönderme yaparak, "Dikkat edin tarlaları pavyonda yemeyin" yorumunda bulundu.