Siber dünyada yabancı üretime güvenebilir miyiz? Fazıl Esad Altay, SuperHaber'e yazdı...

İsrail'in Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizleri patlatarak yaptığı siber saldırılar sonrası siber güvenlik endişeleri gündeme geldi. Peki Siber dünyada yabancı üretime güvenebilir miyiz? Fazıl Esad Altay, SuperHaber için dikkat çeken bir analiz kaleme aldı. İşte o yazı...

İşgalci İsrail'in Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizleri patlatarak yaptığı siber saldırılar sonrası tüm dünyada siber güvenlik endişesi oluştu. 

Siber risk altındaki ithal silah sistemlerine savaşta güvenebilir miyiz?

Fazıl Esad Altay, SuperHaber için dikkat çeken bir analiz kaleme aldı.

İşte o yazı...

Lübnan’da Hizbulllah mensuplarının çağrı cihazlarının İsrail tarafından eş zamanlı olarak patlatılması, networke bağlı olan cihazlar üzerinde istenildiği zaman hasım unsurlarca hâkimiyet sağlanabileceğini bir defa daha canlı örnek olarak göstermiş ve pek çok ileri teknoloji ürün hakkında soru işareti oluşturmuştur.

Diğer yaşanan başka bir örnek Elon Musk’ın otomobil şirketine ait olan kamyonetin Rus yanlısı Çeçen Lider Kadirov tarafından Çeçenistan’da üzerine makinalı tüfek monte edilmesi sonrasında yaşandı. Elon Musk tarafından yine kendisine ait Starlink uyduları ile konumu ve IP’si tespit edilen kamyonetin çalışmasını önleyen bir komut gönderilerek kamyonet bloke edilmiştir.

Tüm yaşanan bu örnekler savunma sanayinde sözde müttefiklerden alınacak ürünlerin bir savaş durumunda ne kadar güvenilir olduğunu sorgulatmaktadır. Bu durumu en pahalı ve en kritik silah sisteminden başlayarak sorgularsak direk network’e bağlı olarak uçuş yapan F-35 savaş uçaklarının Türkiye tarfından satın alınması durumunda ne tür etkilere açık olacağını sorgulamalıyız.

 Bu sorgulama bizlere şunu gösterecektir. Yerli ve Milli olarak üretilmeyen her gelişmiş silah sisteminin (füze, uçak, hava savunma füzesi, fırkateyn gibi) savaş durumunda çalışıp çalışmayacağı bilinmemektedir.

Burada teknik birkaç detaya girmek istiyoruz.

F-35 nasıl haberleşir?

Temel olarak 5 sınıfta toplanabilir:

Siber dünyada yabancı üretime güvenebilir miyiz? Fazıl Esad Altay, SuperHaber'e yazdı...

1) Mor Daire: Diğer Platformlar ile Link 16 vasıtası RF yayını, L Band 969 – 1206 MHz aralığında DATA Transfer Hattıdır.

2) Yeşil Daire: Yer Taktik Unsurlar ile UHF RF Telsiz Hattıdır

3) Siyah Daire: SATCOM Uydu Üzerinden DataLink

4) Kırmızı Hat: 2’den çok F-35’in kısa menzil içinde kriptolu RF Ku band haberleşme hattı [MADL]

5) Mavi Daire: PHM için DataLink

PHM veya SPHM olarak adlandırılan sistemi biraz açalım:

Anlamı PHM [Prognostics and Health Management], Uçağın Veriye Dayalı Yapısal Durumunu sinyalize edip bildirir. Bunu aşağıdaki şemada gösterildiği gibi 2 korozyon sensörü ve çeşitli bölgelerindeki Strain Gauge (Gerilim Sinyal Üreticisi) ile uçağın yapısal maruz kaldığı yükleri tespit ederek ömür, hasar, yorulma gibi birçok çıktıyı tahmin etmeye çalışır. Bu esnada topladığı verileri F-35 UÇUŞTA DAHİ Yer İstasyonun/Üsse iletir. Bunu ne yolla yapıyor?

 

Siber dünyada yabancı üretime güvenebilir miyiz? Fazıl Esad Altay, SuperHaber'e yazdı... - Resim : 2

 

SATCOM anten vasıtası ile ABD Uyduları ile bağlantı kurup Dünyanın her yerinden DATALINK bağlantısı ile.

 

Siber dünyada yabancı üretime güvenebilir miyiz? Fazıl Esad Altay, SuperHaber'e yazdı... - Resim : 3

Siber dünyada yabancı üretime güvenebilir miyiz? Fazıl Esad Altay, SuperHaber'e yazdı... - Resim : 4

Videoda USAF (ABD Hava Kuvvetleri) Korgeneral F-35’i 2001 yılında tasarlarken yabancı ülkelere satılacağını bildiğimiz için eşitli yollarla (username/şifre& uydu kontrolü gibi)  F-35’i koruyoruz ve sattığımız ülkelerin erişimine izin vermiyoruz diye zaten itiraf ediyor. Yine daha önce yayınladığımız videoda İngiliz Pilot (call sign: Bally) F-35’e girdiği şifre uçak tarafından kabul edilmeyince uçamamış yerde kalmıştı. İşte olası bir Türk-Yunan savaşında her iki tarafta da F-35 olsa dahi Yunan F-35ler havalanırken, Türk F-35’ler yerde kalır. Yunan F-35’i ancak KAAN ve KIZILELMA grubu önleyebilir.

SONUÇ:

F-35 motorunu SATCOM ve PHM protokolleri kullanarak, ABD'de yer istasyonundan veya başka yerden Askeri uydularını kullanarak uçuştaki istediği F-35 ile DATA ALIŞ VERİŞİ yani kriptolu veri iletimi yapabilir F-35 sattığı bir ülkenin uçuş esnasında Motor Kontrol Ünitesine ENGINE OFF diyebilir. Silah sistemlerini deaktive edebilir. Hatta pilotun oksijenini dahi kesebilir. Düşen uçağı pilot oryantasyonunu kaybetmiş der ve geçer. Görsellerin Kaynaklarını tamamen ABD'den verdik.

Geleceğimizi KAAN, KIZILELMA ve ANKA-3 ile kurmamız TÜRK Milletinin tek amacı olmalıdır.

Siber dünyada yabancı üretime güvenebilir miyiz? Fazıl Esad Altay, SuperHaber'e yazdı... ile ilgili etiketler İsrail Lübnan