Ülkemizde yazın en sıcak günlerinin yaşandığı bu dönemde ani bir şekilde soğuk su ve buzlu içecek tüketenlerin bir kez daha düşünmesi gerektiğini belirten Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Erbaş, uyarılarda bulundu. Uzm. Dr. Erbaş, bunaltıcı sıcaklarla karşı karşıya kalanların, rahatlamak için hızlı soğuk su, buzlu çay-kahve veya meşrubat içerek farkında olmadan sağlıklarını riske attıklarına dikkat çekti.
Sıcak havalarda serinlemek için soğuk içeceklerin hızlı ve çok miktarda tüketilmesi sağlık sorunları yaratıyor
Hızlı ve aniden tüketilen buzlu içeceklerin sağlığımız için tehlikeli olduğunu vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Erbaş "Soğuk içeceklerin hızlı ve çok miktarda tüketilmesi, kalp atış hızını düşürür. Bu durum da ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir" dedi.
"Bağışıklık sistemi için önemli bir tehlikedir ve zamanla daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir"
Buzlu su, buzlu çay, buzlu kahve gibi içecekleri aniden tüketmenin sağlığımız için tehlikeli olduğunu belirten Uzm. Dr. İsmail Erbaş, şunları söyledi:
“Gün içinde vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda su içmek, sağlıklı bir yaşam için son derece önemlidir. Hem fiziksel hem de zihinsel sağlığın başlıca kuralı olan su içmek, metabolizmanın da daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. Vücuttaki organların, dokuların sağlığı için bu kadar gerekli olan su içmeyle ilgili bazı teoriler ortaya atılmıştır. Bunlardan biri de suyun sıcak mı yoksa soğuk mu içilmesi gerektiği ile ilgilidir. Kimi görüşler soğuk su içmenin çok faydalı olduğu yönündeyken, kimi görüşler ise son derece sağlıksız olduğu yönünde olur. Oysa soğuk içecekler vücuttaki mukus miktarının artmasına neden olabilir. Bu durum bağışıklık sistemi için önemli bir tehlikedir ve zamanla daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” şeklinde konuştu.
Soğuk su yerine ılık su için
Soğuk içecekler içmenin zararlarından bahseden Uzm. Dr. Erbaş, “Soğuk suyun geniz mukozasını kalınlaştırdığı, sıcak suyun veya sıcak içeceklerin ise daha rahat nefes almaya yardımcı olduğu belirlenmiştir. Bu yüzden özellikle soğuk algınlığı, grip, üşütme gibi rahatsızlıklara sahip olduğunuz dönemlerde soğuk su yerine ılık su içmeniz tavsiye edilebilir” dedi.
Kalp atış hızını düşürür
Uzm. Dr. Erbaş, “Soğuk içeceklerin hızlı ve çok miktarda tüketilmesi, kalp atış hızını düşürür. Bu durum da ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Ritim problemi olanların (kalp hastaları, yaşlı diyabetik hastalar) bu davranıştan kaçınması gerekir. Soğuk su ve buzlu içecekler, mide kaslarında kasılma ve yavaşlamaya da neden olur. Mide asidinin üretimine engel olurlar ve midenin boşalmasını geciktirirler” ifadelerini kullandı.