Sigara anne sütüne geçer mi? Emzirirken sigara içen anneler dikkat!
Emzirirken sigara için anneler dikkat! Hamilelik döneminde kadınların birçoğu sigarayı azaltır ya da tamamen bırakır. Sigara içen bir anne, sütten erken kesilme tehditiyle karşı karşıyadır. Hem anne hem bebek için emzirme döneminde sigara kullanımına dikkat edilmelidir. Peki sigara anne sütüne geçer mi?
Emzirirken sigara için anneler dikkat! Çok sigara kullanımı, anneden önce bebek için zararlıdır. Sigara içine annenin bebeğinde bulantı, kusma, karın krampları görülebilkmektedir.
Anne sigara içmeyi azaltmalıdır. Çünkü annenin içtiği sigara kandaki ve sütteki nikotin seviyesini önce yükseltir, daha sonra da azaltır. Nikotin seviyesinin yarıya düşebilmesi için gereken zaman ise 90- 95 dakikadır. Bu yüzden emzirmeden hemen önce sigara içilmemelidir.
Sigara anne sütüne geçer mi?
Annenin sigara içmesi, sütten erken kesilme, süt üretiminin azalması ve süt gelmesi refleksinin engellenmesi ile doğrudan bağlantılıdır. Aynı zamanda sigara içmek, kandaki prolaktin seviyesini düşürmektedir. Bir çalışma sigara içmenin süt üretiminin önemli ölçüde azalmasına neden olduğunu göstermektedir. Doğumdan 2 hafta sonra günde 514 ml olan süt üretimi, sigara içen annelerde 406 ml'dedir. Aynı zamanda sigara içen annelerde metabolizma hızı biraz daha yüksektir. Bu nedenle laktasyon için gerekli olan kalori depoları yetersiz olabilir ve anne daha çok yemek yemeye gereksinim duyabilir.
Sigara içmek huzursuzlukla ilişkilendirilmektedir.Bir çalışmaya göre, sigara içmeyen annelerin bebeklerin yanlızca %26'sında gözlemlenen koliklik (2-3 saat 'aşırı' ağlama) sigara içen anneler tarafından emzirilen bebeklerin %40'ında görülmüştür. Kolik ve sigara arasındaki bağlantı, formül mama ile beslenen, evinde bir ya da daha fazla kişinin sigara içtiği evlerde büyüyen bebekler üstüne yapılan bir çalışmada da gözlemlenmiştir.
Bebek nasıl beslenirse beslensin, ebeveynler başka bir odada ya da tercihen evin dışında sigara içerek bebeği pasif içicilikten korumalıdır.