Sık idrara çıkma neden olur? İdrar sıklığı neye sebep olur?
İdrar sıklığından şikayet edenlerin yaşadığı rahatsızlıklar başka birçok hastalığın da habericisi olabiliyor. Günlük 2 litre sıvı tüketimi yaklaşık 7 kez idrara çıkma ihtiyacı geliştirebilir. Geceleri sık idrara çıkma uyku bozukluğna yol açabileceği gibi kişinin günlük psikolojisini de etkileyebilir. Peki sık idrar çıkma neden olur?
Vücutta birikmiş olan sıvı atıkların dışarıya atılması olarak tanımlanan idrara çıkma ya da işeme, böbrekler için hayati öneme sahiptir. İşeme ihtiyacının doruk noktasına çıkması, idrar toorbasında biriken sıvının dışarı atılması ihtiyacını doğurur.
İdrarda su, ürik asit ve toksinler ile vücut içinden filtrelenen atıklar bulunur. Peki sık idrar çıkma, çok fazla işeme neden olur?
İdrar sıklığı, mesane üzerinde az kontole sahip olmak anlamına gelen idrar kaçırmadan farklı bir rahatsızlık türüdür. İdrar sıklığı, daha çok tuvalete çıkmaktır. Beraberinde idrar kaçırmayı da getirse bile idrar sıklığı başkadır.
SIK İDRARA ÇIKMA SEBEPLERİ!
Kafein ya da alkool tüketiminin fazla olması idrar sıklığını artırabilir. Geceleri ortaya çıkan idrar sıklığı uyku düzeninizi bozarak adeta başka bir alışkanlığa neden olur.
Böbrek problemlerinin de habericisi olabilen sık idrara çıkma hastalığı, idrar kesesi problemlerinin de işareti olabilir.
Diğer sık idrara çıkma nedenleri olarak;
- Kaygı,
- İdrara çıkmanızı sağlayan klorotiazid gibi diüretikler
- Diüretik görevi gören yiyecek ve içecekler
- İnme ve diğer beyin veya sinir sistemi durumları
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Pelvik bölgede tümör veya kitle
- İnterstisyel sistit (mesane duvarının bir tür iltihabı)
- İstemsiz mesane kasılmalarına neden olan OAB sendromu
- Mesane kanseri
- Mesane veya böbrek taşları
- Prostat sorunları
- Üretral darlık
- Kanser tedavisi sırasında radyasyon
- Kolon divertiküliti (Kalın bağırsak duvarlarında küçük, şişkin keselerinin oluşması)
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (Chlamydia)