Sisi'nin Ankara ziyareti Mısır basınında büyük yankı buldu

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Ankara ziyareti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 yıl aradan sonra Sisi'yi ağırlaması Mısır basınında geniş yankı uyandırdı. Asharq Bloomberg, "Mısır, Türkiye ile ticaret hacmini 2025'te %20 ila %25 oranında artıracak" diye yazarken, Egypt Today, "Mısır ile Türkiye'nin bağları güçlenecek" dedi. İşte Mısır basınına Sisi'nin Ankara ziyareti...

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Ankara ziyareti Mısır basınında geniş yankı buldu. 

Sisi'nin Ankara ziyareti Mısır basınında büyük yankı buldu

Asharq Bloomberg: Mısır, Türkiye ile ticaret hacmini 2025'te %20 ila %25 oranında artıracak

Mısır ve Türkiye, ticaret ilişkilerini önemli ölçüde artırmayı planlıyor. Asharq Bloomberg'e konuşan bir Mısırlı yetkili, iki ülke arasındaki ticareti 2025'te yüzde 20 ila yüzde 25 artırma planlarını açıkladı ve 2023'teki 6,6 milyar dolardan toplamda yaklaşık 8 milyar dolara çıkarmayı hedefledi.

Ortak hedefleri ise önümüzdeki beş yıl içinde ikili ticaret hacmini yıllık 15 milyar dolara çıkarmak.

Başlıca ticareti yapılan mallar arasında hazır giyim, kumaş, ev aletleri, sarı mısır, yem, gübre, tel, elektrik örgüsü, inşaat demiri, otomobil ve soya yağı yer alıyor.

Ekonomik bağları güçlendirmeye yönelik bu iş birliği çabaları, Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi'nin son Türkiye ziyaretinden kaynaklanıyor. Bu, Mısırlı bir devlet başkanının on yıldan fazla bir süre sonra gerçekleştirdiği ilk ziyaret olma özelliği taşıyor ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şubat ayındaki ziyaretine karşılık veriyor.

Ekonomik açıdan, Merkezi Kamu Seferberliği ve İstatistik Ajansı'nın (CAPMAS) son verileri, Mısır'daki Türk yatırımlarında bir düşüş olduğunu, 2021/22 mali yılında 179,9 milyon dolar olan yatırımın 2022/23 mali yılında yüzde 7,1 azalarak 167,2 milyon dolara düştüğünü gösteriyor.

CAPMAS raporlarına göre, Mısır ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi yüzde 15,7 azalarak 2022'de 7,8 milyar dolar olan seviyesinden 2023'te 6,6 milyar dolara düşecek.

Sisi'nin Ankara ziyareti Mısır basınında büyük yankı buldu - Resim : 2

3 milyar dolarlık ticaret hacmi bahisi

Merkezi Kamu Seferberliği ve İstatistik Ajansı'nın (CAPMAS) son verilerine göre, 2024'ün ilk yarısında Mısır ile Türkiye arasındaki ticaret, 2023'ün aynı dönemindeki 3,7 milyar dolardan azalarak 3 milyar dolara düştü.

Mısır'ın Türkiye'ye ihracatı 2024'ün ilk yarısında 1,5 milyar dolara ulaşırken, geçen yılın aynı dönemindeki 2,3 milyar dolardan düşüş yaşandı. Bu arada, Mısır'ın Türkiye'den ithalatı 2023'ün ilk yarısındaki 1,4 milyar dolardan 1,5 milyar dolara çıktı.

Mısır'dan Türkiye'ye 2024'ün ilk yarısında ihraç edilen başlıca ürünler arasında 235 milyon dolar değerinde Plastikler, 177 milyon dolar değerinde Gübreler ve 143 milyon dolar değerinde Demir ve Çelik yer aldı.

Öte yandan, aynı dönemde Türkiye'den Mısır'a yapılan ithalatın önemli kalemleri arasında 275 milyon dolarlık elektrikli ve mekanik cihazlar, 278 milyon dolarlık demir-çelik, 117 milyon dolarlık yakıtlar yer aldı.

Mısır'daki Türk yatırımları, 2023/2024 mali yılının ilk yarısında 77,8 milyon dolara ulaşırken, 2022/2023 mali yılının aynı dönemindeki 103,2 milyon dolardan düştü. Öte yandan, Mısır'ın Türkiye'deki yatırımları, 2022/2023 mali yılının ilk yarısında 28,4 milyon dolara kıyasla, 2023/2024 mali yılının ilk yarısında 33,2 milyon dolara ulaştı.

Sisi'nin Ankara ziyareti Mısır basınında büyük yankı buldu - Resim : 3

Egypt Today : Bağları güçlendirmek: önemli iş birliği anlaşmaları

Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El-Sisi'nin Türkiye'ye yaptığı tarihi ziyaret sırasında çeşitli iş birliği alanlarını kapsayan çok sayıda Mutabakat Muhtırası'nın (MoU) imzalanmasına nezaret etti. Bu, bir Mısır devlet başkanının on yıldan uzun bir süre sonra yaptığı ilk ziyareti işaret ediyor. Anlaşmalar, iki ülke arasındaki büyüyen iş birliğini sergileyen çok çeşitli sektörleri kapsıyor.

Sixth of October şehrinde bir sanayi bölgesinin geliştirilmesiyle ilgili önemli bir Mutabakat Muhtırası imzalandı. Mısır Tüketici Koruma Ajansı ile Türk muadili arasında rekabet politikası alanında iş birliğini artırmak için bir anlaşmaya varıldı.

Her iki ülke de yüksek öğrenimde iş birliğini teşvik etmek için bir Mutabakat Zaptı (MoU) kurdu. Mısır ve Türk demiryolları arasındaki iş birliğini geliştirmeyi amaçlayan bir Mutabakat Zaptı, ulaşım bağlarını güçlendirmek için imzalandı.

Sivil havacılık otoriteleri ile Bilişim Teknolojileri, Telekomünikasyon, Altyapı gibi sektörlerde karşılıklı fayda sağlayacak anlaşmalar yapıldı.

Ekonomik, teknik ve tarımsal iş birliği başta olmak üzere kritik alanlarda kapsamlı anlaşmalar imzalandı.

Mısır ile Türkiye arasında sağlık ve tıp bilimleri alanında işbirliği resmileştirildi.

Mısır Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Kurumu ile Türk muadili arasında Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandı.

Mısır Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı, Türkiye Kültür Bakanlığı ile işbirliği ve kapasite geliştirme konusunda işbirliğine gitti.

İki ülkenin Maliye Bakanlıkları arasında işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Mısır'dan Elektrik ve Enerji Bakanlıkları ile Türkiye'den Doğal Kaynaklar Bakanlıkları enerji sektöründe bir Mutabakat Zaptı imzaladı. Her iki ülkenin Çalışma ve İstihdam Bakanlıkları arasında Mutabakat Zaptı kuruldu.

Mısır ve Türkiye Çevre Bakanlıkları, çevre koruma çabalarını artırmak için bir Mutabakat Zaptı imzaladı. İki ülke arasındaki kentsel gelişim girişimlerini desteklemek için bir Mutabakat Zaptı imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyareti sırasında Mısır'daki yatırımların önümüzdeki beş yıl içinde 15 milyar dolara çıkarılması konusunda istekli olduklarını belirterek, Mısır ile Türkiye arasındaki ekonomik bağların güçlendirilmesi konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Sisi'nin Ankara ziyareti Mısır basınında büyük yankı buldu ile ilgili etiketler ekonomi Mısır Türkiye Sisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
GÜNÜN VİDEOSU

İşgalci İsrail şimdi de ilkokula saldırdı! Öğrenci ve öğretmenleri öldüresiye dövdüler...

Batı Şeria'daki bir ilkokulu ellerinde sopalarla basan işgalci İsrailliler, öğrenci ve öğretmenleri darbetti. Saldırıda 7 kişi yaralandı.