SİYASETTE GERİLEME, BOŞ SÖZLER VE RAKILI VİZYON…

Prof. Dr. B. Zakir Avşar

Prof. Dr. B. Zakir Avşar

Türkiye’nin önünde seçimsiz dört yıllık bir süre var. Bu sürenin ülkenin ve milletin kaderinde en olumlu etkileri doğuracak şekilde kullanılabilmesi için yapılması gerekenler var…

Bunların başında hiç şüphe yok ki, Parlamento’nun ‘yeni anayasa’ konusunda geniş bir uzlaşmaya varması, darbe ve vesayetin izlerini taşıyan, Türkiye’nin geleceğin kutup başı ülkelerden biri olma mücadelesinde kısıtlayıcı olan 1982 Anayasası’nı değiştirmesi gelmektedir…

Burada Cumhur İttifakı paydaşları AK Parti ve MHP dışında, CHP’nin de katılımı ile netice alınabileceği açıktır. Mamafih, CHP’nin Türkiye’nin önünü, ufkunu açacak bu çalışmada isteksizliği, pek çok vesile ile ortaya çıkmaktadır…

Geçtiğimiz günlerde ‘mevcut Anayasa’ya uymayanlarla Anayasa mı değiştireceğiz?’ diye topu tacı atarlarken, günümüzde bu itirazlarını çok daha kaba, dezenformasyon içeren bir taktikle yapıyorlar.

CHP, siyasetini DEM’ e endekslediği için, olası bir Anayasa değişikliğinde terör bağlantılı ortağının ilk dört maddeye yapacağı itirazı, ayrıca bölücü taleplerini çok iyi gördüğü için topu taca atmaktan başka bir yol bulamıyor.

Eskaza deseler ki, “Tamam, biz de değişiklikte varız”, bu kez ilk dört maddeye sahip çıkarlarsa DEM ile, çıkmazlarsa millet ile bozuşacaklar…

Ayrıca CHP’nin tek ayak bağı DEM değil, Anayasa değişikliği konusunda…

Altılı masa ortaklığı üzerinden 14 Mayıs 2023 seçimlerinde 39 milletvekili vererek parlamentoya taşıdığı ve halen bir ödünç milletvekili ile Grup kurdurduğu Saadet-Gelecek Partilerinin ve Deva Partisinin de ilk dört maddeye karşı olduğu biliniyor…

Buna ek olarak geçmişte Parti’nin kurumsal kimliği adına konuşan önceki genel başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarında da “ilk dört maddenin değiştirilmesi de dahil bir anayasa değişikliğine” taraf oldukları kayıtlarda yerini koruyor…

Şimdi çıkmışlar Hüda Par adlı mikro partinin yaptığı açıklama üzerinden perdeleme yapıyorlar…

Neymiş, bu parti Anayasa’nın dördüncü maddesine karşı imiş. AK Parti ve MHP’de o zaman böyle düşünüyormuş…

Allah akıl fikir versin…

Hüda Par, tıpkı DEM gibi bir yapı. DEM ile Hüda Par arasındaki fark, DEM’in arkasında eli kanlı katiller sürüsü PKK’nın olması, ayrıca CHP tarafından ‘Kent uzlaşısı’ adıyla desteklenmesi…

Neredeyse içiçe geçtikleri DEM, sadece Anayasa’nın dördüncü maddesine değil, bu ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı…

Parlamento’ya taşıdığınız Deva, Gelecek, Saadet Anayasa’nın ilk ört maddesine de, 66. Maddesine de karşı, ayrıca birlik ve bütünlüğü temin eden tüm cümlelere yönelik alerjide DEM’den hiç uzak değil…

Hüda Par ile ilgili hassasiyetinizi projekte ederken niye dönüp de masadan, kasadan ortaklarınıza bakmıyor, onlar Anayasa konusunda ne diyor, sizin kamuoyuna yansımış Anayasa görüşleriniz nedir, hiç konuşmuyorsunuz…

AK Parti açıklama yaptı, ilk dört madde ile ilgili değişim talebimiz yok diye…

MHP zaten geçmişte bir Anayasa taslağını milletimizle paylaşmıştı. İlk dört madde de, Türklük vurgusu da yerli yerinde idi…

Şimdi de Dr. Devlet Bahçeli çok net bir açıklama ile ilk dört maddeye karşı olanların kendileri açısından yok hükmünde olduğunu ifade etti.

Cumhur ittifakı omurgası AK Parti, MHP ve BBP.

BBP parlamentoda temsil edilmiyor. Dolayısıyla Anayasa değişikliği olursa oy kullanmayacak. Ama görüşleri açık.

Hüdapar ve Yeniden Refah Partisi ise Cumhur ittifakı’nın bileşeni değil, seçim döneminde AK Parti ile seçim işbirliğine girmiş partiler.

Dolayısıyla görüşleri kendilerini bağlar.

Cumhur ittifakı’nın görüşlerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli ifade eder.

Ey CHP yöneticileri, kafanızı rakı masalarından kaldırın artık. Vizyonunuzu rakı fiyatları ile sınırlamayın.

Sizin yeni Anayasa konusunda gerçek görüşünüz nedir, milletimizle paylaşın… Parlamentoya taşıdıklarınızın görüşleri nedir, ittifak halinde hareket ettiğiniz DEM’in görüşü nedir, perdelemek için Hüda Par adlı mikro partiyi kullanmayın…

 

 

 

Diğer Yazıları