Siyez buğdayı nedir?

Siyez buğdayı nedir? Nerelerde kullanılır? Canan Karatay yine gündem olacak açıklamalar yaptı. Karatay, "Ekmek en güçlü iştah açıcı. Ekmek yemeden doymayanlar, ekmek bağımlısı olmuştur. Çünkü ekmeğin içinde bulunan modern buğdaydan yapılan glüten, beyindeki mutluluk reseptörlerine bağlanır ve sizi geçici olarak mutlu kılar. Onun için devamlı ekmek yeme ihtiyacı doğar. Ama ekşi mayayla siyez buğdayından yapılmış ekmek yiyebiliriz. O zaman zaten acıkmıyorsunuz da" dedi. Peki, Siyez buğdayı nedir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Siyez buğdayı vatandaşlarımız tarafından araştırılmakta. Canan Karatay siyez buğdayından yapılan ekmeğin yenebileceğini söyledi. Öte yandan Karatay, "Birçok sebebi var, biri glüten, biri lektin, biri de bromür. Bromür hakikaten ağır metal olarak kabul ediliyor. Vücutta inflamasyonu başlatan elementlerden biri. İyot en gerekli maddelerden biri. Bromür de iyotun vücuda girmesini engelliyor. Benim hastalarımın çoğunda iyot neredeyse sıfır. İyotun olmaması da, kansere yakalanma nedenlerinden biri" dedi. Siyez buğdayı nedir? Nerelerde kullanılır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Siyez_bugday_nedir_Nerelerde_kullanlr_Faydalar_nelerdir_icerik_

SİYEZ BUĞDAYI NEDİR?

Siyez, günümüzde artan bir kullanım alanına sahip. Bulguru ile sağlıklı yemeklerin yanı sıra siyez unu ile ekmekler, hamur işleri yapılıyor.

Siyez, kaplıca ya da einkorn (Triticum monococcum), Fransa, Fas, Yugoslavya ve Türkiye’de yetişen, Triticum boeoticum türünden yabanibuğday türünün kültüre alınmış formudur. Triticum dicoccum buğdayı ile birlikte erken dönemde kültüre alınan buğday türlerindendir. İlk kez Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Karaca Dağ’da evcilleştirildiği düşünülüyor.

SİYEZ BUĞDAYI

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde yetiştirilen siyez buğdayı, 14 kromozom sayısıyla genetik olarak dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak biliniyor. Geçmişi yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayanan ve dağlık arazilerde yetiştirilen siyez buğdayı, günümüz buğdayının atası kabul ediliyor.

Siyez_bugday_nedir_Nerelerde_kullanlr_Faydalar_nelerdir_.jpgsfafa

SİYEZ BULGURUNUN FAYDALARI

Siyez, pirinç yerine günümüzde daha çok tercih edilen bulgur.

Kandaki yağları düşürücü yönü olduğu bilinen posa/lif bakımından oldukça zengin bir gıda. Lifli yapısından dolayı sindirimi kolaylaştırır. Bağırsakları temizleyici özelliği var.

Yüksek antioksidan içeriğe sahip. Hücre yapısını korur ve yaşlanmayı geciktirir. Bozulmaz ve küf yapmaz.

Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksek.

Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminde önemli rol oynuyor.

İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için çok önemli bir gıda maddesi.

Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesi.

Kolesterol içermiyor.

Dünyada glisemik endeksi insanlara en uygun gıda, siyez bulguru.

Emzikli anneler için çok faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Folik asit miktarı çok fazladır.

Hububat ürünlerinin en büyük dezavantajı olan fitik asit, bulgurun sahip olduğu pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bulgurda bulunmuyor.

Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır, kabızlığı engeller ve bağırsak kanserini önlüyor.

Bakliyatlarla karıştırıldığında dünyadaki en önemli besin kaynağı durumuna geliyor.

Radyasyonu emmez ve radyasyona karşı dayanıklıdır. Bu nedenle bazı ülkelerde nükleer savaşlara karşı, askeri ve sivil amaçlar için stokta tutulan ürünlerden.

Risottoyu siyez bulguruyla da deneyebilirsiniz. klasik usulde pirinç yerine, siyezi kavurduktan sonra suyunu yavaş yavaş ekleyip, karıştırarak, suya yedirme yoluyla yapabilirsiniz. Bu işlem için en az 20 – 25 dakikaya ihtiyaç var. Doğru ısıda, sabırla ve usulünce karıştırma yapmazsanız ya haddinden fazla et suyu harcarsınız, ya da taneler aynı renkte ve eşit pişmeyebilir. Büyük ihtimalle nişastasını da krema gibi salmaz.

SİYEZ BURGURLU PASTIRMALI RİSOTTO HAZIRLAMAK

Geniş ve sığ bir düdüklü tencereye, 5 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı tereyağını ekleyip ısıtmaya başlayın.

1 adet kuru soğanı piyazlık doğrayın. 14 adet mantarı ne ufak ne de büyük olacak şekilde 5 – 6 parçaya bölün.

Normalde risotto için sebzeler çok daha küçük doğranır ancak tercihe göre biraz daha iri olarak da doğrayabilirsiniz.

Isınan yağa önce soğanları ve sarımsakları ekleyin. Soğan suyunu bırakınca mantarları ekleyip yüksek ateşte kavurmaya devam edin.

1 bardak, yaklaşık 250 gr kuskusu ekleyin. Kuskusun ardından 4 diş sarımsağı 2 – 3 parçaya bölüp ekleyin ve 4 – 5 dakika beraberce kavurun.

2 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiberi tencereye ve biraz kavurun.
Son olarak tencereye 500 ml et suyunu ekleyip düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve basınç ayarını 1 konumuna getirin.

Yeşil disk görünene kadar yüksek ateşte pişirin, yeşil disk görününce altını kısıp 5 dakika daha pişirin.

5 dakikanın sonunda tencerenin altını kapatıp, basıncını alın ve kapağını açın.

Altını çok kısık ateşe alıp, içerisine 100 gr kremayı ve 1 çorba kaşığı trüf yağını ekleyin ve karıştırın.

3 dal taze soğanı ince ince doğrayıp 3 dal kekiğin yapraklarıyla beraber tencereye ekleyin ve yarım muskatı içerisine rendeleyin.

Son olarak 80 gr tulum peynirini de risottonun üzerine rendeleyip karıştırın. Eğer tulumunuz çok tuzluysa tuz miktarını biraz azaltabilirsiniz.

Ayrı bir tavada çok az tereyağında 5 dilim pastırmayı çıtır çıtır olup biraz renk alana kadar kavurun. Risottoyu servis ederken pastırma dilimlerini üzerine yerleştirin.

Dilerseniz servis ederken üzerine birkaç ince dilim tulum peyniri de yerleştirebilirsiniz. Hem görüntü, hem de lezzet açısından çok şık olacaktır.

Siyez bulgurunun özelliklerinden faydalanmak için, kırık olmayan, kabuğu soyulmamış olanını seçmeniz gerekiyor.

SİYEZ BULGUR PİLAVI İÇİN ALTERNATİF TARİF

Kullanılan malzemeler:

1 su bardağı haşlanmış nohut (bir bardak alkali suda nohut haşlanır ve bekletilir… Alkali suyun özelliği 7.3’ün üzerinde ph olmasıdır). Nohutun suyunu atılmıyor, çünkü nohut suyu çok faydalı.

1 su bardağı siyez bulguru
2 su bardağı kaynamış su
1 çorba kaşığı (manda tereyağı yoksa normal tereyağı)
2 çorba kaşığı zeytinyağı, zerdeçal, himalaya tuzu, karabiber
Siyez buğdayı nedir? Faydaları ve Siyez pilavı

SİYEZ BULGUR PİLAVININ YAPILIŞI

Tereyağının içine nohutlar atılır ve hafifçe kavrulur. Üzerine siyez bulguru ilave edilir. Nohutun suyu pişmekte olan pilava ilave edilir. Sürekli karıştırılır. Tuz sıcak suda eritilir ve yaklaşık 3 – 4 yemek kaşığı eritilmiş tuz ilave edilir. Sonra karabiber ve zerdeçal ilave edilir. Dibi yanmaya başlayacağı vakit zeytinyağı ilave edilir. (Zeytinyağı suyu fazla çekmemesi için ilave ediliyor). Bir miktar su ilave edilir. Sonrasında ocağın altı söndürülür ve dinlenmeye bırakılır.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.