Şizofreni nedir? Belirtileri neler? Şizofreni tedavi yöntemleri...
Psikolojik veya psikiyatrik problemler çağımızın en büyük sağlık sorunları arasında yer alıyor. Bu hastalıklardan biri de şizofreni. Bu çerçevede şizofreninin ne olduğu, belirtileri ve tedavi yöntemleri büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, Şizofreni nedir? Belirtileri neler? Şizofreni tedavi yöntemleri! Ayrıntılar haberimizde...
Toplumda görülme sıklığı yaklaşık yüzde bir oranında olan şizofreni hastalığı küçük bir farkla erkeklerde kadınlardan çok görülüyor. Kişinin düşüncesinin, yargılamasının, gerçeği değerlendirmesinin, algısının ve davranışlarının bozulmasına sebep olan şizofreninin sebepleri arasında genetik konum önemli bir yer kaplıyor. Bu kapsamda, çağımızın en büyük psikiyatrik sorunları arasında yer alan şizofreni hastalığına yönelik detaylar büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, Şizofreni nedir? Belirtileri neler? Şizofreni tedavi yöntemleri! Detaylar haberimizde...
ŞİZOFRENİ NEDİR?
Şizofreni, düşüncenin, algının, bilişsel yetilerin, istencin ve davranışın bozulduğu kronikleşen psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Belirli belirti gruplarının bir arada bulunmasına sendrom denilmektedir. Bir sendrom olan şizofreniyi oluşturan tek bir sebep yoktur. Bu hastalık olası birçok nedenle, farklı durumların sebep olduğu bir belirtiler bütünü olarak tanımlanmaktadır.
ŞİZOFRENİ BELİRTİLERİ NELER?
Şizofreni hastalığı belirtileri her hastada farklılık gösterir. Hastalık öncesi prodrom dediğimiz dönemde silik belirtiler göstererek sinsice başlayabildiği gibi ani olarak da ortaya çıkabilir. Hastalık öncesi belirtiler sıklıkla içine kapanma, arkadaşlarından ve aktivitelerden uzaklaşma, konuşmada azalma, eksantrik uğraşılar gibi olabilir. Hastalığın alevlendiği dönemde sanrılar, halüsinasyonlar veya düzensiz konuşma görülen şizofreni hastalarında en sık izlenen belirti kişinin hasta olduğunu düşünmemesi ve iç görüsünün olmamasıdır. Bunların dışında diğer şizofreni belirtileri şu şekildedir:
Sanrı (hezeyan)
Varsanı (Halüsinasyon)
Dezorganize davranış
Düşünce ve konuşma bozukluğu
Katatonik Belirtiler
Konuşmama (mutizm) Kas katılığı, dışarıdan muayene edene karşı direnç gösterme, söyleneni ya da yapılanı tekrarlama, postür alma yani vücudu belli bir şekle getirildiğinde, bu şekli uzun süre koruma, anlamsız sırıtmalar ve yüz ifadeleri gibi şekillerde olabilmektedir.
ŞİZOFRENİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Şizofreni hastalığının tedavisinde ilaç tedavisi esastır. Verilen ilaç tedavisinin uzun süreli olarak kullanılması gerekmektedir. İlaç tedavisinde anti psikotik adı verilen ilaçlar kullanılmaktadır. İlaç uyumu kötü olan, tanısında şüpheler bulunan ya da kendine ve çevresine zarar verme ihtimali olan hastalar hastaneye yatırılarak tedavi edilmektedir. Tedavi uyumu olmayan hastalarda ağızdan verilen tedavilerden ziyade, uzun etkili diye adlandırılan kas içi enjeksiyon yöntemiyle uygulanan ilaç tedavileri tercih edilmektedir.
Yan etkilere göre bazen farklı ilaçların ya da dirençli hastalarda farklı gruplardan ilaçların kullanımı da gündeme gelebilmektedir. Hastanın tedaviyi kabul etmediği veya ayırt etme gücü olmadığı özel durumlarda ise vasilerinin yönlendirmesi ya da bazen de mahkeme kararlarıyla bu hastaların tedavileri gerçekleştirilebilmektedir.
KAYNAK: MEMORIAL