Soğuk algınlığına ne iyi gelir? Evde doğal yöntemler!
Soğuk algınlığına ne iyi gelir? En bulaşıcı hastalıklardan biri olan soğuk algınlığı birçok kişide görülüyor. Soğuk kış günlerinde meydana gelen bu hastalığın nasıl tedavi edileceği vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Özellikle grip, nezle ve soğuk algınlığı kişiyi aniden yatağa düşürüp, yaşam kalitesini bozabilen rahatsızlıklardandır. Peki, Soğuk algınlığına ne iyi gelir? Evde doğal yöntemler! Detaylar haberimizde..
Soğuk algınlığına ne iyi gelir? Sonbahar ve kış aylarında çok sık karşılaştığımız soğuk algınlığı ve grip özellikle virüslerin sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. İnsan vücudunun soğuk algınlığını meydana getiren virüslere karşı direnç geliştirememesinden dolayı bu kadar sık tekrar eden bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki, Soğuk algınlığına ne iyi gelir? Evde doğal yöntemler! Detaylar haberimizde..
SOĞUK ALGINLIĞI NASIL GEÇER?
Antibiyotik ve antiviral ilaçlar soğuk algınlığına neden olan virüslere karşı etki gösterememektedir. Normal hastalık süresi on gün kadardır, fakat bazı belirtiler üç hafta süreyle devam edebilir. Kesin bir tedavisi olmayan soğuk algınlığı ile karşılaşıldığında hastalığın daha kolay atlatılması ve şiddetinin hafiflemesi için bazı önlemler alınabilir. Bol bol sıvı alınmalıdır. Dinlenilmeli ve yatak istirahatinde bulunulmalıdır. Baş ağrısını ve ateşi dindirmek amacıyla bazı ilaçlar kullanılabilir
Soğuk algınlığına yakalanmış kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.
Bağışıklık sisteminin gücünü korumak adına vitamin ve mineraller açısından zengin olan besinler tüketilmelidir. Hapşırırken veya öksürürken mendil kullanılmaya dikkat edilmeli, kullandıktan sonra mendil atılmalı, eller yıkanmalıdır. Mendil kullanmadan hapşırılması veya öksürülmesi durumunda eller mutlaka yıkanmalıdır. Ev özellikle de mutfak ve banyo temiz tutulmalıdır. Yüze, ağız ve buruna dokunmaktan kaçınılmalıdır.
Soğuk Algınlığının Ana Nedenleri Nelerdir?
1- İnce giyinmek: Soğuk ve yağışlı havalarda ince giyinmek, soğuk algınlığının en büyük nedenleri arasında yer alıyor. Soğuk havaya maruz kalan bağışıklık sistemi giderek zayıflamaya başlar. Hapşırık ve öksürük ile birlikte hastalığın ilk belirtileri görülmeye başlanır.
2- Yalın ayak dolaşmak: Ayaklar, soğuğu çeker. Bu da soğuk algınlığına sebep olabilir. Sonbahar / kış aylarında mevsim geçişlerinde de evin içerisinde çorapla dolaşmaya özen gösterilmelidir.
3- Terli terli soğuk su içmek: Sadece çocuklar değil yetişkinler de terli terli soğuk su içmekten kaçınmalıdır. Sıcak yaz günlerinde dahi terli bir şekilde soğuk su içmek soğuk algınlığına doğrudan sebebiyet verebilir. Spor esnasında ve spordan sonra da önce terin kuruması beklenmelidir.
Soğuk algınlığı görülen insanların %25'inde, bağışıklık sistemlerinin farklı reaksiyonlar göstermesinden kaynaklanan şekilde hiçbir belirti görülmeyebilir. Eğer bakteriler kulak veya sinüslere etki ederse bu durumda hastaya antibiyotik verilmesi gerekir. Soğuk algınlığı, farklı virüslerin neden olduğu bir enfeksiyon türüdür. Çok ağır olmadığı sürece evde doğal yöntemlerle tedavi edilebilir.
Bağışıklık sistemini yavaşlatıp direnci kıran soğuk algınlığı, kişilerin çok daha halsiz hissetmelerine neden olur. Bunun önüne geçmek için bol bol istirahat edilmeli, vücudu yoracak eylemlerden belli bir süreliğine uzak durulmalıdır.
Her zaman için düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Mevsime uygun giyinmek, çorap giyme alışkanlığı edinmek ve bol bol C vitamini tüketmek soğuk algınlığından korunma yöntemlerinin başında geliyor. Çay ve kahve gibi alışkanlık yerine gece yatmadan önce bir bitki çayı içmek de koruyucu olmaktadır.
EVDE DOĞAL YÖNTEMLER!
Kivi: Geçmiş yıllara oranla çok daha kolay temin edilebilen kivi meyvesi grip ve soğuk algınlığının çok daha kısa sürede geçmesine yardımcı olmaktadır.
Aynı zamanda öksürük içinde kullanılan bu tarif gribi en kısa zamanda gribi atlatmanızı sağlayacaktır.
1 su bardağı kadar su
2 tatlı kaşığı nişasta
Yarım limon suyu
2-2.5 tatlı kaşığı pekmez
Yarım tatlı kaşığı bal
1 çay kaşığı reçel (tatlandırmak için)
Toz tarçın
Su ve nişastayı kaynayana kadar pişirin.Kaynadıktan sonra su bardağına alın. İçine limon suyunu ve pekmezi koyup iyice karıştırın. Ardından bal ve reçeli ekleyip tekrar karıştırın. Ardından üzerine tarçın serpin.
Sarımsağın antibakteriyel özelliği vardır. Akciğeri, karaciğeri, kalbi kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakları dezenfekte ederken, zararlı bakterileri de yok eder. Nefes borusu rahatsızlıklarına iyi gelir. Soğuk algınlığı belirtilerini ise ortadan kaldırmak için birebirdir. Soğuk algınlığına iyi gelecek doğal yöntemlerden biri olan sarımsak kürünün hazırlanışı ise şu şekilde: Bir adet sarımsağı iyice ezdikten sonra, iki çay kaşığı limon suyu ekleyin. Bir tatlı kaşığı bal ve yarım çay kaşığı kırmızıbiber ekledikten sonra iyice karıştırın. Bu karışımı soğuk algınlığınız geçene kadar her gün tüketmelidir.
Yoğurt: Tam bir kalsiyum deposu olan yoğurt sağladığı birçok faydanın yanı sıra soğuk algınlığının etkilerini de en aza indirgemektir. Tüketilen yoğurtların katkısız olmasına özen gösterilmelidir. Hastalara enerji veren yoğurt, kişilerin çok daha erken süre içerisinde yataktan kalkmalarını mümkün kılıyor.