Solana (SOL) nedir?
Kripto para piyasasıyla ilgili araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. Solana (SOL), her geçen gün hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen kripto piyasasında en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Solana (SOL) nedir? Ayrıntılar haberimizde...
Solana (SOL) misyonu, tüm yüksek büyüme oranlarına sahip ve yüksek frekanslı blok zinciri uygulamalarını desteklemek ve dünyanın finansal sistemlerini demokratikleştirmek olan bir platformdur. Peki, Solana (SOL) nedir? Detaylar haberimizde...
SOLANA (SOL) NEDİR?
Solana (SOL) misyonu, tüm yüksek büyüme oranlarına sahip ve yüksek frekanslı blok zinciri uygulamalarını desteklemek ve dünyanın finansal sistemlerini demokratikleştirmek olan bir platformdur. Yapılan açıklamalara göre Solana kullanıcılarına şu özellikleri sunuyor:
Ölçeklenebilirlik: Solana, blok sürelerini 400 milisaniye olarak korurken saniyede 50.000’den fazla işlemi destekleyebilir.
Merkeziyetsizleştirme: Solana Turbine blok yayılma protokolünün kullanılmasıyla platform, yüksek performanslı ve ölçeklenebilir kalırken binlerce node’u destekleyebilir.
Pahalı olmayan uygulama: Ağdaki işlem maliyetlerinin 1 milyon işlem için 10 ABD dolarına mal olduğu tahmin ediliyor.
Bunlara ek olarak SOL, Solana platformunun kendi kripto para birimidir ve çeşitli kullanım durumlarında kullanılabilir. Örneğin, SOL token’ları staking işlemlerinde kullanılabiliyor. Böylece kullanıcılar bir yandan staking ödülleri kazanırken bir yandan da paltformda söz sahibi olmuş oluyor.
Ayrıca kullanıcılar, ağdaki basit token işlemleri ve akıllı sözleşme yürütmeleri için ödeme yapmak amacıyla SOL token’ını kullanabilir. buna ek olarak gelecekte SOL token’larının yönetişim token’ı olarak da kullanabileceği ifade ediliyor.
Bunların yanı sıra Solana, token sahiplerini işlemleri doğrulamaya teşvik eden delege edilmiş bir Proof-of-Stake fikir birliği algoritması kullanıyor. Yapılan açıklamalara göre Solana’nın güvenlik tasarımının bir parçası olarak, tüm ücretler SOL olarak ödenecek ve yakılarak toplam arz azalacak. SOL tedarikine yönelik bu deflasyonist mekanizma, daha fazla token sahibini staking’e teşvik edecek ve bu da ağ güvenliğinin artmasını sağlayacak.
Öte yandan Solana kendisini, hızlı, güvenli ve sansüre dirençli bir blok zinciri olarak tanımlıyor. Yapılan açıklamalara göre küresel olarak Solana’nın benimsenmesi için gereken açık altyapı da böylece sağlanmış oluyor.