Fuat Oktay kimdir? Cumhurbaşkanı Yardımcısı ne iş yapıyor?
Cumhurbaşkanı yardımcı Fuat Oktay oldu. Oktay'ın cumhurbaşkanı yardımcı olduktan sonra herkes araştırmaya başladı. Yeni kabinede yer alacak isimler büyük bir heyecanla bekleniyor. Peki Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay kimdir? Ne iş yapıyor? Detaylar haberimizde...
Fuat Oktay kimdir? Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay oldu. Merak edilen isimlerin başında ise Fuat Oktay geliyor. Son dakika...Peki Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay kimdir? Ne iş yapıyor? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
FUAT OKTAY KİMDİR?
1964 yılında Yozgat'ın Çekerek ilçesinde doğdu. Ayrıca Fuat Oktay 1985 yılında, Çukurova Üniversitesi, İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra üniversitede araştırma görevlisi olarak çalıştı ve 1990 yılında, ABD'de otomotiv sektörünün merkezi olan Detroit'teki Wayne State Üniversitesi'nde imalat mühendisliği ve işletme alanlarında yüksek lisans programlarını tamamladı.
Ayrıca Fuat Oktay hem kamu hem de özel sektör olmak üzere birçok şirkete danışmanlık hizmetlerinde bulundu ve bu şirketlerin bazılarında Genel Müdür, Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerine getirildi. Bunun yanı sıra 2000'li yılların başında Türkiye'de yaşanan ekonomik krizde işletmeler bazında kriz yönetimi alanında uzmanlaşmasının yanı sıra Beykent Üniversitesi'nde Dekan Yardımcılığı ve İşletme Bölüm Başkanlığı yapan Oktay, 2008-2012 yılları arasında Türk Hava Yolları (THY) Stratejik Planlama ve İş Geliştirme, Satış ve Pazarlama, Üretim Planlaması ve Bilgi Teknolojilerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü.
Tüm bunların yanı sıra Fuat Oktay THY Teknik A.Ş. bünyesinde bakım- onarım, tasarım ve imalat alanlarında çeşitli ortak girişim projesini hayata geçirerek Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nda, Türk-İngiliz, Türk-Alman ve Türk- İspanyol İş Konseyleri Yürütme Kurulu üyeliklerinde de bulundu.
Doç. Dr. Fuat Oktay, 2 Ocak 2012 tarihinden 19 Haziran 2016 tarihine kadar T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı görevini yürüttü. Fuat Oktay Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. yönetim kurulu üyeliği ve Türk Telekom A.Ş. yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevlerini sürdürmektedir. Bunun yanı sıra Oktay çok iyi derecede İngilizce biliyor ve 3 çocuk babasıdır.
İŞTE İLK CUMHURBAŞKANLIĞI KABİNESİNDE YER ALACAK İSİMLER
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI: FUAT OKTAY
ADALET BAKANI: ABDULHAMİT GÜL
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI: MURAT KURUM
ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI: FATİH DÖNMEZ
DIŞİŞLERİ BAKANI: MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU
ÇALIŞMA, SOSYAL HİZMETLER VE AİLE BAKANI: ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK
GENÇLİK VE SPOR BAKANI: MEHMET KASAPOĞLU
HAZİNE VE MALİYE BAKANI: BERAT ALBAYRAK
İÇİŞLERİ BAKANI: SÜLEYMAN SOYLU
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI: MEHMET ERSOY
MİLLİ EĞİTİM BAKANI: ZİYA SELÇUK
MİLLİ SAVUNMA BAKANI: HULUSİ AKAR
SAĞLIK BAKANI: FAHRETTİN KOCA
SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI: MUSTAFA VARANK
TARIM VE ORMAN BAKANI: BEKİR PAKDEMİRLİ
MİLLİ EĞİTİM BAKANI: ZİYA SELÇUK
TİCARET BAKANI: RUHSAR PEKCAN
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI: MEHMET CAHİT TURAN
TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI
Türkiye cumhurbaşkanı, Türkiye devletinin başıdır. Bu vasıfla Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk halkının birliğini temsil eden cumhurbaşkanı; Anayasa'nın uygulanmasını ve devlet kurumlarının uyum içinde çalışmasını gözetir. Cumhurbaşkanlığı, Anayasa'nın 101. ila 107. maddelerinde düzenlenmiştir.
Cumhurbaşkanlığı makamı, 29 Ekim 1923'te cumhuriyetin ilanıyla kurulmuştur. Aynı gün yapılan oylamada Mustafa Kemal Paşa oy birliğiyle ilk reisicumhur seçilmiştir. Bu tarihten 29 Ağustos 2007 tarihine kadar, Kenan Evren dışındaki tüm cumhurbaşkanları Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilmiştir. 27 Mayıs Darbesi sonrası 1961 Anayasası ile cumhurbaşkanı olan kişinin partisi ile olan bağının kesilmesine karar verildi ve "partisiz cumhurbaşkanı" dönemi başladı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Devlet Başkanı ve Millî Güvenlik Konseyi Başkanı sıfatlarıyla ülkeyi yönetmekte olan Evren, 1982 Anayasası'nın birinci geçici maddesi gereği Anayasa'nın halk oylamasıyla kabul edildiği 7 Kasım 1982 tarihinde Cumhurbaşkanı sıfatını kazanmıştır. 2007 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının genel oyla seçilmesine karar verilmiş; bu değişikliğin ardından yapılan 10 Ağustos 2014 tarihli ilk seçimlerde Recep Tayyip Erdoğan halk tarafından cumhurbaşkanı seçilmiştir. Erdoğan, 28 Ağustos 2014 tarihinden beri 12. Cumhurbaşkanı olarak görevini sürdürmektedir.
Cumhurbaşkanı, ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi adına, Meclisin manevi varlığının ayrılmaz bir parçası olan Başkomutanlığı temsil etmektedir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığı görevi; savaş halinde, Cumhurbaşkanı adına, Genelkurmay Başkanı tarafından yerine getirilir. Cumhurbaşkanınca atanan Genelkurmay Başkanı, barış zamanında da Silahlı Kuvvetlerin komutanlığını yürütür.
29 Ekim 2014 tarihi itibarıyla Çankaya Köşkü'nden taşınan Cumhurbaşkanlığının mevcut yerleşkesi, Atatürk Orman Çiftliği'nde bulunan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'dir.
Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri Anayasa'nın 104. maddesinde düzenlenmiştir.
Yasamaya ilişkin görev ve yetkileri
Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde açılış konuşmasını yapmak, Türkiye Büyük Millet Meclisini gerektiğinde toplantıya çağırmak
Yasaları yayımlamak
Yasaları yeniden görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne geri göndermek.
Anayasa değişikliklerine ilişkin yasaları gerekli gördüğü takdirde halk oylamasına sunmak
Yasaların, kanun hükmündeki kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü'nün; tümünün ya da belirli kısımlarının anayasaya biçim ya da esas yönünden aykırı olduğu gerekçesi ile Anayasa Mahkemesinde iptal davası açmak
Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermek
Yürütmeye ilişkin görev ve yetkileri
Bakanları atamak ve görevlerine son vermek
Bakanlar Kuruluna başkanlık etmek
Yabancı devletlere Türk Devleti'nin temsilcilerini göndermek, Türkiye Cumhuriyeti'ne gönderilecek yabancı devlet temsilcilerini kabul etmek
Uluslararası antlaşmaları onaylamak ve yayımlamak
Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Başkomutanlığını temsil etmek
Silahlı Kuvvetlerin kullanılmasına karar vermek
Genelkurmay Başkanı'nı atamak
Millî Güvenlik Kurulu'nu toplantıya çağırmak ve kurula başkanlık etmek
Olağanüstü hal ilan etmek ve OHAL durumunda çıkan kanun hükmündeki kararnameleri onaylamak
Kararnameleri imzalamak
Sürekli hastalık, sakatlık ve yaşlılık sebebi ile belirli kişilerin cezalarını hafifletmek ya da kaldırmak
Devlet Denetleme Kurulu'nun üyelerini ve başkanını atamak
Devlet Denetleme Kuruluna inceleme, araştırma ve denetleme yaptırmak
Yükseköğretim Kurulu üyelerini seçmek
Üniversite rektörlerini atamak
Yargıya ilişkin görev ve yetkileri
Anayasa Mahkemesi üyelerini seçmek
Danıştay üyelerinin dörtte birini seçmek
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili'ni seçmek
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi üyelerini seçmek
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini seçmek