Uygur anneye 19 yıl hapis cezası

Gelen son dakika haberine göre; Çin'in Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri'ne uyguladığı asimilasyon ve baskı uygulamaları sürüyor. İstanbul'da yaşamını sürdüren Ahmet Abdülhamit isimli Uygur Türk'ü genç, ailesinin Çin yönetimine bağlı kuvvetler tarafından gözaltına alındığını ve uydurma cezalarla hapse mahkum edildiğini açıkladı.

Çin'in yoğun baskı ve ceza uygulamaları yüzünden ailesinden haber alamayan Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri endişelerini dünyaya duyurmaya çalışıyor. 

İstanbul'da yaşayan ve Türkiye'ye 2017 yılında üniversite eğitimi için gelen Ahmet Abdülhamit, Çin'in sistematik baskı ve asimilasyon uygulamalarının en etkili parçası olan toplama kamplarına alınan ailesiyle iletişim kuramadığından duyduğu endişe ve yaşadığı psikolojik baskıların eğitimine de etkisi olduğunu anlattı.

''EV HANIMI ANNEME 19 YIL CEZA VERMİŞLER''

Kırım Haber Ajansı'nda yer alan habere göre; Türkiye'ye geldiği için ailesini toplama kampları ile cezalandırıldığını ve uzun süredir ailesinden haber alamadığını aktaran Abdülhamit, ailesiyle olan ilişkilerinin kesilmesinin ardından bir daha haber alamıyor.

Yakınları ile de hiç iletişim kuramayan talihsiz genç, en son 2019 Eylül'de dolaylı yollardan bazı bilgilere eriştiğini aktardı.

Abdülhamit, ailesinden 4 kişinin toplama kampına götürüldüğünü, ikisinin şuan dışarıda diğer ikisinin ise içeride olduğunu ifade ederek, ‘'Babam ve abim toplama kampında 4 ay civarı kalıp çıkmış, Ancak en masum annem ev hanımı Hacergül Nur'u ve 3 çocuk babası eniştem İlyas Tursun'u 2 sene kampta tutmuş sonra 2019 yılında uyduruk suçtan anneme 14 yıl, enişteme 19 senelik hapis cezası vermiş.” dedi.  

DOĞU TÜRKİSTAN'DA NELER OLUYOR?

Çin'in 1949 yılından bu yana hakimiyeti altında tuttuğu Doğu Türkistan'ın kırsal kesimlerinde etrafı yüksek duvarlarla çevrili inşaatlar devam ediyor.

Uydu görüntüleri, Doğu Türkistan çöllerinde inşa edilen ve içinde yüz binlerce Uygur Türkü'nün tutulduğu toplama kamplarının son bir yılda tam 3 katı büyüdüğünü ortaya koyuyor.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre 1 milyon civarında Müslüman Uygur Türkü Çin'in 'eğitim merkezi' olarak dünyaya lanse ettiği toplama kamplarında tutuluyor.

Sincan bölgesinde ve Çin'in değişik yerlerinde gerçekleşen saldırıların ardından bu eylemlerden Uygurları sorumlu tutan Çin, 2014 yılından itibaren 'teröre karşı halk mücadelesi' adı altında yeni bir süreç başlattı. Ancak Uygurlara yönelik kültürel ve dini kısıtlama ve baskılar 2009 yılından itibaren giderek hız kazandı.

Erkeklerin sakal bırakması ve kadınların uzun kıyafet giymesi kısıtlanırken halkın düğünlerde alkol kullanmaya zorlanması da bu uygulamalardan bazıları.

Müslüman Uygur Türklerini kamplarda topladığı yönündeki suçlamaları reddeden Pekin, Doğu Türkistan genelinde inşa edilen söz konusu yapıları, dünyaya "eğitim merkezi", "rehabilitasyon merkezi" ya da "mesleki eğitim merkezi" olarak lanse ediyor.

Uygur anneye 19 yıl hapis cezası ile ilgili etiketler Çin Uygur Türkiye Türk Öğrenci baskı asimilasyon