Ayasofya sürecini o başlattı!
Son günlerde gündemin bir numaralı maddesi haline gelen 'Ayasofya'nın ibadete açılması' tartışmalarını başlatan kişinin 75 yaşındaki emekli öğretmen İsmail Kandemir olduğu ortaya çıktı. Danıştay'a başvurarak süreci başlatan Kandemir, henüz 20’li yaşlardayken Ayasofya’ya gidip gizli gizli namaz kıldığını belirtirken, “Orası benim için bir ideal, bir hedef” ifadelerini kullandı..
İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan Kariye Camisi, Rumeli Hisarı, İlyas Bey Camisi, Trabzon'daki Ayasofya ve İznik'teki Ayasofya'nın cami vasfına dönüştürülmesi için yıllardır hukuk mücadelesi yürüten emekli Matematik Öğretmeni İsmail Kandemir'in çabaları sonuç verdi.
''BU UĞURDA YILLARDIR MÜCADELE VERİYORUM''
Cami vasfına geri döndürülen yapılardan namaz vakitlerinde ezan sesleri yükselmeye başladı. 15 yılı aşkın süredir Ayasofya Camisi'nde namaz kılınması için hukuk mücadelesi veren Çevreye Hizmet Derneği Başkanı Kandemir'in, bu doğrultuda Danıştay'a açtığı dava ise 2 Temmuz'da görülecek.
Yeni Şafak'a konuşan Kandemir, “Ayasofya'nın kendi özüne dönerek yeniden namaz kılınan bir camiye dönüşmesi en büyük arzum. Bu uğurda yıllardır mücadele veriyorum” dedi.
''BU SAÇMALIK SON BULMALI''
Henüz 20'li yaşlarındayken Ayasofya'ya her gidişinde tarifsiz bir mutluluk yaşadığını ifade eden Kandemir, “Orası benim için bir ideal, bir hedefti. Daha sonraki süreçte Ayasofya'da namaz kılmak için girişimlerde bulundum. İlk olarak Bakanlar Kurulu kararının iptalini istedim. Mahkeme 1985 yılında 'müze oldu' şeklinde karar verdi. Bu karar bana çok saçma geldi. Ben 1934 kararını gündeme getiriyorum. Onlar '1985'te müze oldu' diyordu” ifadelerini kullandı.
''BİR YER HEM MÜZE HEM CAMİ OLAMAZ''
Ayasofya ilgili kararnamenin durdurulması için ilk başvuruyu Bursa'daki İdare Mahkemesi'ne yaptığını ardından dosyanın Danıştay'a taşındığını aktaran Kandemir, bu süreçte çıkan red kararlarına rağmen sürecin peşini bırakmadığını aktardı.
Kandemir, “Bir yer hem müze, hem cami olamaz. Bazı insanlara 'ayakkabılarını çıkar namaz kıl imamın hutbesini dinle' derken, bazılarına ise 'şu kadar ücret ver müzeyi gez' diyorsunuz. Bu son derece saçma durumun düzeltilmesi için Danıştay'ın kararını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
ATATÜRK'ÜN İMZASINA KRİMİNAL İNCELEME
Kandemir, Ayasofya'nın müzeye dönüşmesi için Bakanlar Kurulu kararındaki Atatürk'e ait imzanın incelenmesi için 2016'da dava açtı. İmza örneğinin incelenmesi için o döneme ait Bakanlar Kurulu kararının mahkemeye gönderilmesi gerektiğine işaret eden Kandemir, “Kararın örneği 4 yıldır mahkemeye ulaşmadı. Bu nedenle de Atatürk'ün imzasına ait kriminal incemele yapılamadı” dedi. Kandemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Atatürk'ün imzasıyla ilgili kararın netleşmemiş olması bu konuyla ilgili başka belgemiz olmadığı anlamına gelmiyor. O dönem bakanlardan birinin İstanbul'da olduğuna dair belge var. Ama aynı bakanın Bakanlar Kurulu'nda imzası var. Bir kişi 1934 şartlarında hem Ankara'da hem İstanbul'da olamaz.”
''BENİM KIZILELMAM''
Bursalı İsmail Kandemir, “Ayasofya benim Kızılelmam. Gençlik yıllarımda gidip gizli gizli namaz kılardım. Artık 75 yaşındayım. Şimdi sıhhat meselesi, eskisi kadar ziyaret edemiyorum ama şu an birisi haydi kalk seni Ayasofya'ya götüreyim dese, abdestimi alır yola düşerim. Bir anne çocuğunun yüzüne bakarken ne hissederse, hissettikleri nasıl tarifsizse, Ayasofya konusunda benim hislerim de tarifsiz, bunu anlatamam” dedi.
Tek gayesinin 'değerlerine sahip çıkmak' olduğunu belirten Kandemir, milliyetçi bir Türk vatandaşı için Ayasofya'da namaz kılmanın ulaşılamayacak bir ideal olmadığını söyledi.