İYİ Parti 24 Haziran seçim beyannamesinde neler var?
24 Haziran seçimlerine kısa bir süre kaldı. Seçime az bir zaman kaldı ve bugün İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener,İYİ Parti seçim beyannamesini açıklıyor. Vatandaşlar ise beyannamede yer alacak maddeleri merak ediyor. Peki İYİ Parti seçim beyannamesinde neler yer alıyor? Detaylar hbaerimizde...
Cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin seçileceği 24 Haziran seçimlerine az bir zaman kaldı. Partilerin seçim beyannamelerinde nelerin yer alacağı herkes tarafından merakla bekleniyor. İYİ Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener,İYİ Parti seçim beyannamesini açıklıyor. Peki İYİ Parti seçim beyannamesinde neler yer alıyor? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
BEYANNAMEDEN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR
138 sayfa ve 404 maddeden oluşan beyannameden dikkat çeken bazı başlıklar şöyle:
Ekonomi programı, ‘Makroekonomik istikrar’, ‘Ekonomik coğrafya’ ve ‘Hızlandırıcı sektörler’ olmak üzere üç temel eksen üzerinde konumlandırılacak. Üretim endeksli sanayi ve tarım politikalarında reform vaatleri sıralanacak.
Türkiye Dayanışma Fonu kurulacak. Emeklilere bayramlarda ‘İyi bayramlar’ ikramiyesi olarak 1500 lira verilecek, gençlere iş bulana kadar da vatandaşlık maaşı verilecek.
OHAL kaldırılacak, parlamenter sisteme dönüş süreci başlatılacak. Yeni anayasa için toplumsal mutabakat aranması çalışmalarına başlanacak. Muhtarlar hizmet bölgelerinde belediyelerin karar mekanizmalarına dahil edilecek. Mahalle bazında belediye bütçelerinden ‘ödenek’ tahsis edilecek.
Türkiye uluslararası eğitim sıralamalarında hak ettiği yere getirilecek. YÖK kaldırılacak. PISA sıralamasında 72 ülke içinde 50’nci sırada olan Türkiye’nin ilk 20’ye girmesi hedeflenecek.
Dünyada ilk 100 üniversite arasına 5 Türk üniversitesinin girmesi sağlanacak. ‘Analitik beceriler, üretici ve yenilikçi yetkinlikler kazandırmayı amaçlayan’ yeni eğitim müfredatı hazırlanacak. Öğretmen akademileri kurulacak.
Eğitime erişim imkânları kısıtlı olan kesimlerden başlayarak tüm çocukların gelişimi desteklenecek. Erken Çocukluk Bakımı ve Eğitimi Programı (EÇBEP) hayata geçirilecek. Ailelere insani koşullarda sağlık ve beslenme desteği sağlanacak, çocuğun fiziksel, duygusal, kültürel ve bilişsel gelişimi desteklenecek. EÇBEP 24-60 aylık tüm çocukları kapsayacak. Okul öncesi eğitim kadrosu ve fiziki imkânları devlet tarafından karşılanacak. Özel okullar ve veli inisiyatif kooperatifleri teşvik edilecek.
Aynı eğitim düzeyinde olup aynı işi yapan kamu görevlileri arasındaki ek gösterge adaletsizliğini çözülecek. Ek gösterge uygulaması 9. dereceden başlatılacak ve belirlenmiş olan ek gösterge rakamları arttırılacak.”
TRT özelleştirilecek, yıllık bütçeye 4 milyar liralık yük oluşturduğu gerekçesiyle TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) kapatılacak, kamu harcamaları yeniden gözden geçirilerek lüks araç ve bina kiralamalarına son verilecek. Devlet Malzeme Ofisi, ‘Kamu Merkezi Satın Alma Kurumu’na dönüştürülecek. Passolig uygulaması kaldırılacak.
Askeri okullar yeniden yapılandırılacak. GATA ve Kuleli Askeri Lisesi başta olmak üzere tüm askeri okullar tekrar açılacak. Kapatılan astsubay sınıf okulları, askeri liseler, Harp Okulları ve Harp Akademileri yeniden açılacak.
Akşener'in konuşmasından satır başları şöyle:
Milletimize hizmet uğruna bizimle yürüyen kıymetli yol arkadaşlarım. Bugün burada Türkiye'ye rahat bir nefes aldıracak her bir insanımıza umut veren ülkemizdeki boğucu iklimi değiştirip iyi ki bu bizim ülkemiz dedirtecek yol haritamızı paylaşacağız. Yol haritamızın adını 'Milletimizle Sözleşme' koyduk. Türkiye'yi yönetme anlayışımızı özetleyen bir isim olsun istedik. Toplumda birlik ekonomide güven yönetimde liyakat olmazsa olmazımız dedik. Emeklilerimizin dertlerine öncelik verdik. Şartlar ağır insanlarımız umutsuzdu. Demir dağları delen eller burada. Milletimizin rahat bir nefes alması için bir sözleşme hazırladık.
''O DEĞERİ TAŞIYACAK OLAN DEMOKRATİK PARLAMENTER SİSTEMDİR''
Hiç kimse milletten büyük değildir. Adalet herkes içindir ve hukuk kurumları hepimize eşit mesafededir. Cumhuriyet ve demokrasi tek kişinin eline bırakılmayacak kadar değerlidir. O değeri taşıyacak olan da demokratik parlamenter sistemdir. İnsanın iyiliğini ve devletin güvenliğini önde tutmayan hiçbir plan ve projenin altına imza atılamaz. İnanç ifade ve teşebbüs özgürlüğü anayasal güvence altındadır. Devletin görevi insanın evinde mutlu yatağında huzurlu sokakta güven içinde yaşamasını sağlamaktır. Bulunduğumuz her yerde cehaleti yıkıp bilgiyi kapışarak bölüşmeyi yıkıp adil biçimde bölüşmeyi ilke edinmiş medeniyetin temsilcileriyiz. Bizi diğer milletlerden üstün kılan hasletlerimizi yeniden hatırlamak hatırlatmak zorundayız. Tarih bizden başka bir bin yıllık kardeşliğe şahitlik etmemiştir.
''HER GÜN KRİZ ÇIKARAN SORUNLU DEVLET YERİNİ SORUMLU DEVLETE BIRAKMALIDIR''
Bizler bu sözleşmeyi hazırlarken bizi biz yapan değerlerimizi yeniden hatırlatmak istedik. 81 milyon insanımızın herbiri için devlet korkunun aykıtı olarak görülmesin. Her gün kriz çıkaran sorunlu devlet yerini sorumlu devlete bırakmalıdır. Dünya yepyeni bir çağa girdi. Bu yeni çağda yeni teknolojilerle uyum sağlayacak insanlar devletler ayakta kalacak.
''TAŞIDIĞIMIZ KİMLİK BELGELERİNİN DIŞINDA AĞA DA REİS DE PAŞA DA YOKTUR''
Akılcı politika sadece rakamlar demek değildir. Türkiye'nin kaderi gücü sımsıkı elinde tutan bir zihniyete asla terk edilemez. Parlamenter sisteme dönüş hedefimizi gerçekleştireceğiz. Cumhuriyet ve demokrasinin tüm uygulamaları herkese eşit biçimde sağlanacaktır. Devletimize nüfus cüzdanı ile bağlı olan herkes devletimizin karşısında eşit olmalıdır. Taşıdığımız kimlik belgelerinin dışında ağa da reis de paşa da yoktur"