Son dakika... Kış saati uygulamasına geçilecek mi? Saatler ne zaman geri alınacak?

Okulların açılması ve yaz mevsiminin bitmesiyle birlikte 2017 Kış saati uygulamasına geçilecek mi soruları sorulmaya başlandı. Geçtiğimiz sene kış saati uygulamasının olmaması sebebiyle bu sene saatler geri alınacak mı? Kış saati uygulaması tamamen kalktı mı? Kış saati nedir? Kış saatinin zararları nelerdir? Sabah gün aydınlanmadan öğrenciler okula gitmek zorunda kalacak mı? İşte saatlerin geri alınması ile ilgili gelişmeler...

Saatlerin geri alınması ile ilgili merakla bekleyişi başladı. Her sene yaz mevsiminden kış mevsimine geçilmesi ile beraber kış saati uygulaması yürürlüğe giriyordu. Geçtiğimiz sene yapılan resmi açıklamanın ardından yaz saati ve kış saati uygulaması kaldırıldı. Kış saati uygulaması bu sene olacak mı? Kış saati uygulaması tamamen kalktı mı? Kış saati uygulaması tamamen kalktı mı? Kış saati nedir? Kış saatinin zararları nelerdir? Sabah gün aydınlanmadan öğrenciler okula gitmek zorunda kalacak mı? Kış saati uygulaması ile ilgili gelişmeler haberimizde

saatler_ne_zaman_geri_alinacak_2017_kis_saati_uygulamasina_gecilecek_mi_1505474788_3678

BU YIL SAATLER GERİ ALINACAK MI?

Geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın kalıcı yaz saati uygulaması ile ilgili “geri adım atılmayacağını” açıklamasının ardından, gözler yine düzenlenecek Bakanlar Kurulu toplantısına çevrildi. Fakat önemli bir değişilik olmaması durumunda kış saati uygulamasına geçilmeyeceği ve saatlerin 2017 - 2018 yılında da geri alınmayacağı öngörülüyor. Dünya genelinde 22 Ekim'de kış saati uygulamasına geçilecek. Türkiye ise geçtiğimiz sene olduğu gibi yaz saati uygulamasıyla yola devam edecek.

081220161223237134105_3

DANIŞTAYDAN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yaz saati uygulaması için Danıştay Dava İdareleri Kurulu'ndan yürütmeyi durdurma kararı geldi. Gün Işığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta yaz saati uygulanması hakkındaki için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

BERAT ALBAYRAK'TAN YENİ AÇIKLAMA

Usul ile ilgili düzenleme yapılacak, uygulama devam edecek.

UYGULAMA TAMAMEN KALKTI MI?

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.
Ayrıca, güneş ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla tüm yurtta saatlerin yeniden düzenlenmesi hakkındaki 2016/8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nda yer alan “30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bir saat geri alınması” ibaresi de yürürlükten kaldırıldı.

İSTANBUL’DA 08.00’DEN ÖNCE ZİL ÇALMAYACAK

Geçen yıl sabahın erken saatlerinde öğrencilerin yollara düşmesi yoğun eleştirilere sebep olmuştu. Uykulu gözlerle dersbaşı yapan öğrenciler için İstanbul Valiliği bu seneye yönelik yeni bir adım atarak, ilçe milli eğitim müdürlükleri yanında kaymakamlıklara ve ilçe emniyet müdürlüklerine de gönderilen yazıyla ikili eğitim yapan okullarda derslerin saat 08.00’den önce başlatılmaması talimatı verdi. Yeni uygulama tekli eğitim yapan okulları memnun ederken ikili öğretim olan kurumlarda ders çıkış saati 19.00’u bulacak. İstanbul Valiliği’ndeki yetkililerden alınan bilgilere göre, geçen sene başlanan yaz saati uygulaması ardından velilerin isteği üzerine bu karar alındı.

okulgirisi1_0

KIŞ SAATİ NEDİR?

Bu uygulamada herhangi bir bölgede gün ışığından sabahları daha az, öğleden sonraları daha fazla yararlanılabilmesi için periyodik olarak saatlerin belirli miktarda değiştirilir. Saat değişiklikleri genel olarak ilkbahar ve sonbahar başlangıçlarında yapılır. Sonbaharda saatler bir saat geri alınırken, ilkbaharda bir saat ileri alınır.

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDEN KALDIRILDI?

Türkiye'de yaz-kış saati uygulamasına son verilmesi konusunda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından bir rapor hazırlandı.

Bu rapora göre; gün ışığından en fazla yararlanılan mesai saatleri 08.00 - 17.00 olarak belirlendi. Saatlerin sabit kalması durumunda elektrikteki tasarrufun tüketici maliyeti karşılığının 977 milyon lira olduğu hesaplandı. Aynı zamanda kalıcı uygulamanın sosyal hayatta da olumlu etkileri olacağı vurgulandı. Buna göre Mart ve Ekim geçiş haftalarında yaşanan psikolojik uyum problemleri de ortadan kalkmış olacak.

KIŞ SAATİ TARTIŞMALARI VE ZARARLARI

Uygulama hakkında çeşitli tartışmalar bulunmaktadır. Öncelikle uygulamadaki asıl amaç gün ışığından daha fazla yararlanabilmek ve enerji tüketimini azaltmaktı. Ancak bu gün teknolojinin geldiği noktada çağdaş ısıtıcı ve serinletici cihazların kullanımının yaygınlaşması enerji tasarrufu amacından sapmasına neden oldu, uygulamanın kullanılması tutarsızlaştı.

Gün ışığından daha fazla yararlanmak için yapılan düzenleme satış, spor ve iş saatlerine bağlı çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkilerken tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki yapar.
Öte yandan, öğle saatlerine bir saat daha eklemek, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltmaktadır.
Ne var ki, uygulamanın sağlık ve suç oranları üzerindeki etkisi daha az belirgindir. Yine zaman kaydetmede ve görüşmelerle yolculukların ayarlanmasında, faturalandırma, arşivcilik gibi işlerde, tıbbi cihazların ve iş makinelerinin kullanımı ile uyku düzeninde sorunlar meydana gelmektedir.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.