Meteoroloji yaşanacak tehlikeleri tek tek sıraladı!
Akdeniz'den gelen Türkiye'nin batı sahillerini vurması beklenen tropikal fırtına ile ilgili olarak ilgili kurumlardan uyarı üstüne uyarı yapılıyor. Meteoroloji fırtınadan etkilenecek bölgeleri ve olası olumsuzluklara ilişkin iki uyarı yayımladı. İzmir Valiliği'nde oluşturulan kriz merkezinde konuşan Vali Yardımcısı Aydın Memük ise vatandaşlardan teknelerini karaya çekmeleri, balkon ve çatılardaki malzemeleri sabitlemeleri ya da güvenli hale getirmelerini istedi.
Ege'de yıkıcı etkilere sahip muhtemel fırtınaya karşı İzmir Valiliği de teyakkuza geçerken, İzmir İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi Başkanı Vali Yardımcısı Aydın Memük, yaptığı son dakika açıklamasında, “İzmir Valiliği olarak bütün tedbirlerimizi almış bulunmaktayız. Vatandaşlarımızın kıyıdaki teknelerini karaya çekmelerini ve daha güvenli bir şekilde karada tutmalarını öneriyoruz" dedi.
Ege’de hakim olması beklenen kuvvetli fırtınaya karşı İzmir’de tüm kamu kurum ve kuruluşları adeta alarma geçti. Gerekli hazırlıklar tamamlanırken, bazı kuruluşlarda izinler iptal edildi ve teyakkuz haline geçildi. İzmir Valiliğinde de Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi ‘acil’ koduyla toplandı.
Toplantı sırasında bir açıklama yapan İzmir İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi Başkanı Vali Yardımcısı Aydın Memük, hazırlıklara ilişkin bilgiler vererek, “İzmir Valiliği olarak bütün tedbirlerimizi almış bulunmaktayız” dedi.
Memük, tüm kamu kurumlarına bilgiler verildiğini ifade ederek, "İlimizde, Pazar ve Pazartesi günü etkili olması beklenen kuvvetli fırtınayla ilgili olarak gereken tedbirleri almak üzere Afet Acil Durum Yönetimi Merkezimizde görevli ve yetkili arkadaşlarımızla birlikte bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu muhtemel fırtına ve aşırı yağışla ilgili olarak; bütün kamu kurumları, büyükşehir belediyemiz, kaymakamlıklarımız, ilçe belediyelerimiz, emniyet müdürlüğü, jandarma Komutanlığı, sahil güvenlik Komutanlığı ve askeri birliklerimiz gerekli tedbirleri almış durumda. Pazar günü için bugünden gerekli hazırlıkları yapmış durumdayız” dedi.
'EŞYALARINIZI GÜVENLİ HALE GETİRİN'
Memük, vatandaşlara da bazı uyarılar yaparak, şu açıklamayı yaptı:
"Vatandaşlarımıza tabii ki bu konuda da bazı uyarılarımız olacak. Özellikle liman başkanlıklarına uyarmış bulunuyoruz. Vatandaşlarımızın kıyıdaki teknelerini karaya çekmelerini ve daha güvenli bir şekilde karada tutmalarını öneriyoruz. Yine vatandaşlarımızın özellikle balkon ve çatılardaki sabitlenmemiş tehlike oluşturabilecek malzeme ve eşyalarını güvenli hale getirmelerini, kapı ve pencerelerini özellikle evlerin rüzgâr tarafındakileri emniyetli şekilde bağlanmasını istiyoruz. Yine vatandaşlarımızın mümkün olduğu kadar ağaç ve duvarlardan uzak durmalarını ve mümkün olduğu şekilde dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. İzmir Valiliği olarak bütün tedbirlerimizi almış bulunmaktayız.”
UYARI ÜZERİNE UYARI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, tropik fırtınayla ilgili yaptığı son dakika uyarısında şu ifadelere yer verildi:
"Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtınanın, Pazar günü ülkemizin batı kesimlerini etkilemesi bekleniyor. Bu sistemle birlikte Ege'nin batısında (İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa), Marmara'nın batısında (Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne'nin güneyi ile batı kesimleri başta olmak üzere İstanbul'da) yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli, Çanakkale ve Muğla ile İzmir ve Balıkesir'in batı kesimlerinde yer yer aşırı (100 kg/m2 üzeri) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, hortum , ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.''
METEOROLOJİ TEHLİKELERİ TEK TEK SIRALADI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Twitter hesabından pazar günü etkili olması beklenen fırtınanın olası olumsuzlukları hakkında uyarılarda bulundu.
Meteoroloji'den yapılan uyarılarda şu ifadelere yer verildi:
- İnsanlar ve hayvanlar savrulan veya düşen parçalardan zarar görebilir.
- Bina ve evlerin kiremitleri, çatı kaplamaları veya iyi inşa edilmemiş çatıları uçabilir. Çatılardaki bacalar yıkılabilir, televizyon / uydu antenleri ve güneş enerjili su ısıtma sistemleri düşebilir
- Yere sabitlenmemiş karavanlar ve temelsiz prefabrşk yapılar yerlerinden oynayabilir veya devrilebilir
- Minareler ve direkler devrilebilir. Tabelalar, trafik işaretleri ve trafik lambaları kopabilir, ağaç dalları kırılabilir ve kökü sağlam olmayan ağaçlar yerinden sökülebilir.
- Seralarda çerçevelerin kırılması ve bükülmesi, camların kırılması veya plastik örtülerin yırtılması şeklinde hasarlar görülebilir.
- Elektrik telleri zarar görebilir.
- Balık çiftliklerinde kuvvetli rüzgar, dalga veya deniz kabarması sebebiyle balıkların bulundukları kafesler zarar görebilir.
- Deniz dalgası veya kabarması sebebiyle plaj ve sahil şeritlerinde hasar ve su baskınları oluşabilir.