Son döneme damgasını vuran 'Metaverse' hukuku nasıl etkileyecek? Uzman isim anlattı...

Yakın bir zamanda adını ‘Meta‘ olarak değiştirme kararı alan ‘Facebook‘ ile birlikte hayatımıza giren 'metaverse' kavramı internet kullanıcılarının sanal dünyada etkileşimini farklı boyuta taşıyacak yeni bir konsept. Peki bu sanal dünyanın hukuki boyutu nedir? Temas edemediğimiz bu dünyada sistem nasıl ilerleyecek? Hukukçu Cüneyd Altıparmak, tüm merak edilenleri Star Gazetesi'ne yazdı...

Metaverse ya da sanal evren, insanların hiçbir fiziksel çaba harcamaksızın artırılmış sanal gerçeklik cihazları sayesinde tamamen zihinsel olarak kendilerini hissettikleri algısal evrene verilen bir isim. 

Facebook, Microsoft gibi büyük şirketler internettin geleceği olan metaverse için adımlar atmasının ardından bu sanal evrene geçen ilk şehir ise Güney Kore'nin başkenti Seul oldu.

"OLMAK İSTEDİĞİNİZ NE VARSA SİZE ONU VADEDİYOR"

Star Gazetesi yazarı Hukukçu Cüneyd Altıparmak, köşesinde bu ilgi çeken kavramın tüm detaylarını merak edenler için tek tek yazdı. 

Gerçek hayatta yapamadığımız birçok şeyi ve daha fazlasını gerçekleştirebileceğinizi bir ortam olarak tanımladığı metaverse için Altıparmak, "Şimdiki etkileşimin boyutu, yazışmak, veri transferi, görüntü ve konuşma kaydı gönderimi, oyun oynama vb düzeyde. Metaverse'de ise bunların ötesi var. Size olmak istediğiniz ne varsa onu vaat ediyor. Evren-ötesinde kendinize yeni isimler verebilirsiniz, istediğiniz mülkü, araç ve gereci temin edebilirsiniz. Hizmetler, eşyalar ve avatarlar alıp, satabilirsiniz. Bu yeni evrende etkinlikler düzenleyebilir, ev sahipliği yapabilir veya bunlara katılabilirsiniz." diyor. 

 

"YENİ SORUNLAR VE SORULAR GETİRECEK"

"Metaverse kavramı ile tanışmamızın pandemi dönemine denk gelmesi de ilginç." diyen Altıparmak, "Halihazırda bile hukukun çok geride kaldığı internet mecrasındaki belirleyici ve temel kodifikatörün şirketler olduğu gerçeğinden hareketle, metaverse'in gündemimize; telif, suça yöneltme, temel insan haklarına zarar verme, dolandırıcılık gibi halihazırdaki sorunların yanında yeni sorunları, soruları getireceği açık!" ifadelerini kullandı. 

Cüneyd Altıparmak'ın ilgili yazısına ulaşmak için tıklayınız...

METAVERSE DÜNYANINA ADIM ATAN İLK ŞEHİR BELLİ OLDU

Bunun yanı sıra metaverse platformuna ilk geçen şehir Güney Kore'nin başkenti Seul oldu. Seul, 2022 yılının sonunda kuracakları metaverse platformu faaliyete geçeceğini duyurdu

SANAL GERÇEKLİK GÖZLÜKLERİYLE MÜZE TURLARI, BELEDİYE İLE İLETİŞİM VE PEK ÇOK ŞEY...

Seul yerel yönetimi tarafından duyurulan plan çerçevesinde kentte yaşayanlar sanal gerçeklik gözlüğü takarak müze turlarından belediye yönetimi ile iletişime geçmeye kadar birçok şeyi gerçekleştirebilecek.

3,3 MİLYON DOLARA MAL OLACAK

3,3 milyon dolara mal olması beklenen yatırım ile Seul yönetiminin, kent sakinleri ile Belediye Başkanı Oh Se-hoon arasındaki iletişim kuvvetlendirilmesini planladığı aktarıldı.

Belediyenin 10 yıllık planlarında yer alan çalışmaya göre kentin küresel rekabet gücünün artırılmasının da hedeflendiğinin altı çizildi.

TAM OLARAK 2026 YILINDA FAALİYETE GEÇECEK

Seul Belediyesi, kuracakları Metaverse platformunun 2022 yılının sonu itibarıyla faaliyete geçmesini hedeflediğini belirtirken, 2026 yılında platformun tam olarak faaliyete geçeceğini vurguladı.

2023'TE SANAL KAMU HİZMETLERİ

Belediye Başkanının sanal ofisinin yanı sıra çeşitli sektörlere hizmet veren alanlar da dahil olmak üzere kamu hizmetlerine ev sahipliği yapacak olan Metaverse projesine Aralık ayında start verileceği ve 2023'te kentte sanal kamu hizmetleri için 'Metaverse 120 Center'ın açılacağı bildirildi.

 

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.