Soner Yalçın 'Toplumsal barış' temalı Mahmut Efendi yazısı yazdı, kendi mahallesinden linç yedi
Sözcü gazetesi yazarı Soner Yalçın, hayatını kaybeden İsmailağa cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu ile ilgili yazdığı köşe yazısı nedeniyle 'kendi mahallesinden' linç yedi. Yalçın, toplumsal barışın altını çizerek, "Rahmetli Mahmut Efendi ile çok ayrı dünya görüşlerine sahiptik. Bu düşmanlık yapacağımız anlamına gelmez" dedi.
Sözcü gazetesi yazarı Soner Yalçın'ın hayatını kaybeden İsmailağa cemaati ve ABD'li Mormon tarikatını karşılaştırdığı yazı dikkat çekti. Yalçın, hayatını kaybeden İsmailağa cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu hakkında yapılan hakaret dolu paylaşımlara dikkat çekerek, bir Mormon olan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake'in eşi Cheryl Flake ile Milliyet gazetesine yer alan röportajından bölümler paylaştı.
Yalçın, İsmailağa cemaati ve Mormonlar arasındaki benzirliklerin altını çizerek, "Rahmetli Mahmut Efendi ile çok ayrı dünya görüşlerine sahiptik. Bu düşmanlık yapacağımız anlamına gelmez. Birbirimizi anlamak zorundayız, birbirimizin hayatına müdahale etmememiz gerektiğinin bilincinde olmalıyız. Toplumsal barış böyle sağlanır" dedi.
Soner Yalçın'ın 'kendi mahalesinde' büyük tepki çeken yazısından ilgili bölüm şöyle:
Evet, ABD Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake on kardeşi beş çocuğu olan tam bir Mormon.
“Modern laiklik” kavramının dünyaya yayıldığı ülkelerin başında ABD gelir.
ABD'nin federal veya devlet düzeyinde bir resmi dini bulunmamaktadır.
ABD, hem Batı hem de dünya tarihinde açıkça seküler olan ilk ulus olmuştur.
ABD devleti dini gruplara maddi yardımda bulunmaz.
İşte bu ABD, bir Mormon mensubunu Ankara'ya büyükelçi olarak gönderdi. Çünkü onun diniyle-inancıyla ilgili değil…
Mormon büyükelçinin eşiyle röportaj Milliyet gazetesinin manşetine taşıdı. İlk kez bir Mormon ailesinin Ankara'da elçilik görevinde olmasına rağmen tek soru sorulmadığını geçelim…
Mormon hanımefendi Cheryl Flake'nin “suya sabuna dokunmayan” sözleri gazete manşetinde yer alırken, Mahmut Efendi'nin vefatı üzerine medyada onca laf söylemeyi nasıl değerlendirmek gerekiyor?
Oysa. İkisi de cemaat mensubu. Ve “Atatürkçü” bir gazete cemaat mensubuna manşetinde yer verirken, arkasından yüzbin kişinin yürüdüğü cemaat liderinin cenazesini küçük haber bile yapmıyor!
Laiklik bu mu? İnanca düşmanlık ile laikliği birbirine karıştırmıyor muyuz?
İlköğretim düzeyi bilinçleri ile kimileri ne koca laflar ediyor? On binler “şeyh” bildikleri din adamının tabutu ardından yürüyorsa bunu kavramaya çalışmak şart değil mi?
Erdoğan bu cenazeye gidiyor laf ediliyor, Kılıçdaroğlu Hacı Bektaş-ı Veli törenine gidiyor laf edilmiyor! Bu ikilemi tartışmak gerekmiyor mu?
Sanıyorum insanlar bilmediklerinden korkuyor.
Rahmetli Mahmut Efendi ile çok ayrı dünya görüşlerine sahiptik. Bu düşmanlık yapacağımız anlamına gelmez. Birbirimizi anlamak zorundayız, birbirimizin hayatına müdahale etmememiz gerektiğinin bilincinde olmalıyız. Toplumsal barış böyle sağlanır.
Mormon Cheryl Flake'e karşı hoşgörünün yüzde birini kendi inanmış insanınıza da gösterin lütfen.