Sosyal medya fenomenlerinin ödeyeceği vergi miktarı belli oldu!
Sosyal medya üzerinden para kazanan fenomenler için harekete geçildi. Youtube üzerinden geliri 650 bin lirayı aşan fenomenler beyanname vererek kazançlarının yüzde 15'ini devlete vergi olarak ödeyecek. Peki geliri bu tutarın altında olanlar ne yapacak? İşte sosyal medya vergi düzenlemesinin tüm detayları...
64 maddelik yasa teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
KAZANÇ İSTİSNASI GETİRİLİYOR
Teklife göre, sosyal içerik üreticiliği ile mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinde kazanç istisnası getiriliyor. İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden elde edilen kazançlar, gelir vergisinden istisna tutulacak.
BUNU YAPAN GELİR VERGİSİNE TABİ OLMAYACAK
Sabah'ın haberine göre gelir vergisi istisnasından yararlanmak için bankada hesap açıp, hasılatın buradan tahsil edilmesi koşulu aranacak. Youtuber, uygulama geliştiricilerin kazanca konu mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaf olacak. Bankaya hesap açan gelir vergisine tabi olmayacak. Cumhurbaşkanı stopaj oranını sıfıra indirebilecek.Bu istisnadan yararlanmak için Türkiye'de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi gerekecek.
KİRA, FAİZ GİBİ KAZANÇLARI STOPAJ KESİNTİSİNE TABİ OLMALARINI ENGELLEMEYECEK
Bankalar, bu hesaplara aktarılan hasılat üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla yüzde 15 oranında gelir vergisi kesintisi yapmak ve beyan edip ödemekle yükümlü olacak. Bu tutar üzerinden ayrıca tevkifat yapılmayacak. Youtuber'ların kira, faiz gibi başka faaliyetlerinden kaynaklanan kazanç ya da iratlarının bulunması, yüzde 15 stopaj kesintisine tabi olmalarına engel teşkil etmeyecek.
YURTDIŞINDA ŞİRKET KURMA ÖNERİSİ
Komisyonda milletvekillerinin düzenlemeye yönelik soruları yanıtlayan Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı İdris Şenyurt, "Bu oran tespit edilirken bu tarz faaliyette bulunanların kârlılık oranlarını tespit ettik ve bu oranlara göre vergi yükü nedir onu tespit ettik. Baktığımızda vergi yükü ortalama 15, 16 ve 17 civarındaydı, buna göre 15 belirlendi. Çok yüksek belirlendiği zaman bu insanlar yurtdışında da bu faaliyette bulunabilirler. Yurtdışında şirket kurup düşük vergi oranlı ülkelerde faaliyet yapabilirler" diye konuştu.