S.O.S.yal Medya
Twitter, dünyadaki en etkili sosyal medya organlarından biri. 2018 yılı verilerine göre 250 milyon kullanıcı hesabı bulunuyor. Kullanıcı hesap sayısı 2019 yılı itibariyle 300 milyonu bulmuştur. Buna rağmen, Twitter’ın özellikle politikada ve habercilikte en etkili sosyal medya platformu olduğunu söyleyebiliriz. Siyasetçiler ve gazeteciler, diğerlerini de kullanmayı tercih etmekle beraber açıklamalarını, haberlerini ilk olarak bu platformdan paylaşmayı tercih ediyor. Bu nedenle haber almak isteyen insanların, kontrol ettiği ilk sosyal medya organı genellikle twitter oluyor. Bu özelliği bilindiği için manipülasyon amaçlı paylaşım yapan istihbarat yapılanmaları, terör örgütleri, provokatörler de, genellikle de sahte hesaplar üzerinden bu platformda sıkça boy gösteriyor.
Biliyorsunuz, Venezuela’da ABD destekli saldırgan politika, mevcut Devlet Başkanı Nicholas Madura liderliğindeki direnişle püskürtülmüştü. ABD, muhalefet lideri olarak lanse edilen Huan Guaido’yu başa geçirmeyi planlıyordu, ancak başaramadı. Twitter, bundan iki yıl önce bu ülkede hükümeti destekleyen çok sayıda kullanıcı hesabını askıya almıştı. Geçenlerde de Maduro’nun İngilizce hesabını askıya aldı.
Bu sosyal medya platformunun bir de, mavi tik olarak bilinen onaylanmış hesap uygulaması var (aynı uygulama diğer sosyal medya platformlarında da mevcut). Sözünü ettiğim onay genellikle kamuoyunun bildiği isimler ve kurum-kuruluşların başvurusuyla verilir. Örneğin siyasetçiler, sanatçılar, sporcular, gazeteciler ile devlet kurum ve kuruluşları, tüzel kuruluşlar vs. bu uygulamadan faydalanabilir. Twitter yönetimi, etkileşimi yoğun olan kullanıcılar için de onaylanmış hesap uygulamasını devreye soktu.
Maduro, bu mavi tik konusunda da saldırıya uğramıştı. Venezuela’da bu yılın başındaki olaylar sırasında İnstagram ve Facebook, Maduro’nun sosyal medya hesaplarındaki onayı kaldırmıştı.
Twitter yönetimi, mavi tik konusunda geçen günlerde bizi de ilgilendiren çok çirkin bir uygulamaya imza attı. ABD’nin terör örgütleri listesindeki PKK’nın Suriye ayağı olan PYD/YPG’nin paravan örgütü olduğunu tüm dünyanın kabul ettiği Suriye Demokratik Güçleri adlı yapılanmanın twitter hesabını onayladı, yani mavi tik verdi.
Diyebilirsiniz ki, “Sonuçta Twitter Amerikan yapılanması. Washington politikalarının dışına çıkmaz”. Sonuna kadar haklısınız. Anlatmak istediğim tam olarak bu. Sosyal medyadan vazgeçmek mümkün değil. Bu nedenle alternatif sosyal medya kanallarının kurulması önem kazanıyor.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti de bu gerçeğin farkında. Cumhurbaşkanlığı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Temmuz 2019 tarihinde imzaladığı, 6 Temmuz’da da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren genelge, bu farkındalığı göstermesi bakımından çarpıcı. “Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri” başlıklı genelgenin 6’ncı maddesinde aynen şu ifade yer almakta: “Sosyal medya ve haberleşme uygulamalarına ait yerli uygulamaların kullanımı tercih edilecektir.”
21 maddelik genelgenin gerekçesi de “Karşılaşılan güvenlik risklerinin azaltılması, etkisiz kılınması ve özellikle gizliliği, bütünlüğü veya erişilebilirliği bozulduğunda milli güvenliği tehdit edebilecek veya kamu düzeninin bozulmasına yol açabilecek kritik türdeki verilen güvenliğinin sağlanması” cümlesinde saklı.
İşte bu kadar kritik önemde olan sosyal medya konusunda, Türkiye’nin yerli sosyal medya platformu “Yazbee” tam da genelgenin yayımlandığı günlerde kuruldu. Arif Ünver liderliğindeki çekirdek bir ekip tarafından hazırlanan platform, 1,5 ay gibi bir sürede 200 bin kullanıcıya ulaştı. Ünver ile sohbetimizde 2020 yılı sonuna kadar 20 milyon kullanıcıyı hedeflediklerini belirtiyor. Arif Ünver, hedef kitlenin sadece Türk insanı olmadığını, ilk aşamada bölgemizden olmak üzere tüm dünyadan kullanıcı beklediklerini aktarmakta.
Geçmişte, ABD’nin çeşitli ülkelerde, FETÖ, PKK, DEAŞ gibi örgütlerin ülkemizde sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği psikolojik harp faaliyetlerini hesaba kattığımızda, Yazbee’nin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Ünver ve arkadaşları, psikolojik harp gibi saldırıları ve ahlak dışı yayınları engellemek için de sahte veya bot gibi isimlerle adlandırılan hesaplara karşı hassas. Sürekli temizlik yapıyorlar.
Benim de katıldığım Yazbee’yi anlatmaya ileriki yazılarımda devam edeceğim.