Sosyoloji nedir? Sosyoloji bölümü konuları nelerdir? Sosyoloji bölümü mezunu ne iş yapar?

Üniversitelerde bölüm tercih ederken Sosyoloji bölümü merak ederek araştırılmaktadır. Öğrencilerin tercih yaparken en çok araştırdığı konulardan biri ilgili alanlarda iş olanakları olup olmadığıdır. Peki Sosyoloji bolümü mezunları çalışma olanakları nelerdir? Sosyoloji mezunları ne iş yapar? Sosyoloji bölümü hakkında merak edilenler haberimizde...

SOSYOLOJİ NEDİR?

Sosyoloji, yerel ve küresel düzeyde toplumsal değişim ve dönüşümleri sistematik bir biçimde inceleyerek açıklayan; toplumsal sorunların çözümüne, sosyal, siyasal ve kültürel politikaların üretimine bilimsel katkı sunan, gelecekteki toplumsal yaşamı öngörmeye çalışan bir sosyal bilim dalıdır. Toplumsal gerçeği anlamlandırmak, toplumdaki grup dinamiklerini irdelemek, insanlar arasındaki ilişki ve etkileşimlerin yapısı ve işleyişi ile ilgili kural ve ilkeleri ortaya koymak, sosyal davranışı toplumsal bağlam içerisinde açıklamak sosyolojinin en temel amaçları arasında yer almaktadır. Bu anlamda sosyolojinin araştırma konusu bireylerin toplumla ilişkilerinden, aile, din, eğitim, ekonomi gibi toplumsal kurumların incelenmesine; kırsal ve kentsel yaşamdan, siyasete kadar geniş bir yelpaze sunmaktadır.

Sosyoloji nedir? Sosyoloji bölümü konuları nelerdir? Sosyoloji bölümü mezunu ne iş yapar?

SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ EĞİTİM SÜRESİ KAÇ YILLIK?

Sosyoloji bölümü birçok üniversitede yer alırken bazı üniversitelerde Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesinde yer alırken, bazı üniversitelerde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, bazılarında ise Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültelerinde yer alıyor. Lisans bölümü Sosyolojinin eğitim süresi 4 yıldır.

Sosyoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?

-Sosyoloji

-Temel ekonomi

-Siyaset bilimi

-Sosyolojik analiz

-Psikoloji

-İleri İngilizce

-Toplumsal değişme ve Sosyal Antropoloji

-Sosyal İstatistik

-Kültür ve Toplum

-Veri Analizi

-Güç ve Eşitsizlik

-Çağdaş Sosyal Kuramlar

-Sosyal İstatistik

-Çağdaş Sosyal Kuramlar

-Toplumsal Değişme ve Gelişme

Gibi teorik dersler 4 yıllık eğitim süresince verilmektedir. Bu bölümü başarı ile tamamlayan yetkin kişilere ise “sosyolog” ünvanı verilir.

SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR VE İŞ OLANAKLARI NELERDİR?

Tüm insan davranışları sosyal olduğu için, sosyolojinin konusu samimi aileden düşman mafyaya; organize suçtan dini kültlere; ırk, cinsiyet ve sosyal sınıf bölümlerinden ortak bir kültürün ortak inançlarına; ve iş sosyolojisinden spor sosyolojisine kadar. Aslında, az sayıda alan bilginin araştırılması, teorisi ve uygulaması için bu kadar geniş bir kapsam ve ilgiye sahiptir.

Mezunlar; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumlarının yanı sıra sivil toplum örgütleri, yayıncılık ve iletişim sektörü, belediyeler ve araştırma şirketlerinde sosyolog kadrosuyla yönetici, uzman, danışman ve araştırmacı pozisyonlarında görev alarak projeler geliştirmektedir. Sosyoloji Bölümü mezunları formasyon sertifikası alarak kamu ve özel kuruluşlarda öğretmenlik yapabilirler. Ayrıca bölüm mezunları eğitimlerine yüksek lisans ve doktora programlarında devam ederek akademik kariyer yapabilirler.
 

Sosyoloji nedir? Sosyoloji bölümü konuları nelerdir? Sosyoloji bölümü mezunu ne iş yapar? ile ilgili etiketler Sosyoloji sosyoloji bilimi
GÜNÜN VİDEOSU

Diyarbakır'da üzücü olay: Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Gerçek sonradan ortaya çıktı...

Diyarbakır'da bir vatandaş, kaldırımda yürüdüğü sırada kalp krizi geçirerek yola yığıldı. Hastaneye kaldırılan vatandaş, tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.