Tazmanya kaplanları, birkaç on yıl önce soyu tükendiği ilan edildi, ancak son bilimsel bir buluş, korunmuş bir Tazmanya kaplanından RNA molekülleri kurtarmayı ve dizilemeyi başararak bu türden ilk kez RNA moleküllerinin izole edilip çözülmesini sağladı.
Soyları tükenen canlılar Dünya'ya geri dönebilecek mi? Bir tanesi yolda...
Soyu tükenmiş Tazmanya kaplanının korunmuş bir örneğinden yaklaşık 130 yıl öncesine ait RNA'yi izole etme ve çözme başarısı, kaybolmuş uzun türlerin bir gün belki de diriltilmesi umutlarını yeniden canlandırdı. Bilim insanları, ilk kez bir soyu tükenmiş türden izole edilen ve çözülen RNA molekülleri, gelecekte belki de başka kayıp türlerin diriltilmesinin yolunu açabileceğini söyledi.
Bu olağanüstü başarı, soyu tükenmiş türleri yeniden hayata döndürme olasılıklarını açan yeni kapıları aralıyor. Bilim insanları, artık yalnızca Tazmanya kaplanını değil, gelecekte başka soyu tükenmiş türleri de hayata döndürme olasılığını düşünüyorlar.
Tazmanya kaplanları, bilimsel olarak thylacine olarak bilinen, bir zamanlar Avustralya'nın güney kıyısındaki Tazmanya adasında bulunan büyük etobur bir keselidir. Karakteristik koyu çizgilere sahip olan bu hayvanlar güçlü çenelere ve bir keseye sahiptiler ve kangurular, keseliler, kemirgenler ve kuşlar gibi avlara saldırıyorlardı. Ne yazık ki, Avrupalı sömürgecilerin sığırları öldürme tehdidi olarak gördüğü için 80 yıl kadar önce soyu tükenmeye başladılar.
Son yıllarda Tazmanya kaplanı gözlemleri olduğu iddia edilse de, bu gözlemlerin hiçbiri doğrulanmamış veya onaylanmamıştır. Bilinen son Tazmanya kaplanı, Benjamin adlı bir kaplandı ve 1935 yılında kaydedilmişti; bu tür o zamandan beri resmen soyu tükenmiştir.