Sözcü yazarı Ege Cansen'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun ''300 milyar dolar'' vaadine şok eleştiri!
Sözcü yazarı Ege Cansen'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun ''300 milyar getiriyorum-getirdim'' vaadine sert eleştiri. Cansen ''Bugün Türkiye ekonomisine yapılacak en büyük kötülük, ülkeye çok çok büyük miktarda yabancı para sokmaktır'' dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun “300 milyar dolar parayı getireceğim; temiz parayı”, “Gittim, milletimiz için 300 milyar dolar temiz yatırım getirdim” sözleri tartışma konusu oldu.
Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı'nın seçimi kazandığı taktirde ekonomiye dair vaadi, Sözcü yazarı Ege Cansen'i hayal kırıklığına uğrattı ve sert eleştiri geldi.
''300 milyar dolar'' başlıklı yazısında Kemal Kılıçdaroğlu'nun ekonomik vaadini değerlendiren Cansen, ''Bugün Türkiye ekonomisine yapılacak en büyük kötülük, ülkeye çok büyük miktarda yabancı para sokmaktır. Gelecek fonlar, ister temiz sıcak para, ister doğrudan yabancı yatırım olsun ülkemizin dış “yükümlülükleri”ni (liabilities) artıracak, dışa transfer edilecek kâr ve/veya faiz ödemelerini büyütecektir.'' dedi.
''YAĞMUR BEKLERKEN SELE KAPILMAK''
Cansen, yazısında vaade ilişkin sert eleştirilerini şöyle sıraladı:
''1998 Doğu Asya Mali Krizi'nin çıkışını Nobel ödüllü Krugman şöyle anlatır: “Bir ülke düşünün, bir anda nedeni ne olursa olsun yabancıların gözdesi haline geliyor. Yıllar içerisinde çok yüklü miktarda dışarıdan sermaye çekiyor. Bir gün bu akım duruyor ve sermaye çıkışı başlıyor.” Gerisini ben anlatayım. Ülkenin parası değer kaybediyor ve mali sistemi alt üst oluyor. Türkiye'nin halen içinde debelenip durduğu kriz de aslında budur. Bugün Türkiye ekonomisine yapılacak en büyük kötülük, ülkeye çok büyük miktarda yabancı para sokmaktır. Gelecek fonlar, ister temiz sıcak para, ister doğrudan yabancı yatırım olsun ülkemizin dış “yükümlülükleri”ni (liabilities) artıracak, dışa transfer edilecek kâr ve/veya faiz ödemelerini büyütecektir. Döviz ucuzlayacağı için Türk sanayi firmalarının ve tarım işletmelerinin hem ihracatta hem de yurt içinde de yabancı mallara karşı “rekabet gücü” azalacaktır. Böyle bir ortamda dış ticaret açığı ve buna bağlı olarak cari açık patlar. Yatırımlar, başta inşaat olmak üzere dış ticaret konusu olmayan (non tradable) sektöre yönelir. Bu yönelim yasaklarla durdurulmaya kalkışılırsa “fiyat mekanizması” devre dışı kalır, ekonomi yolunu şaşırır.
SON SÖZ: Fazla dolar, ekonomi bozar.''