SP'de taşlar yerinden oynuyor! Yeni genel başkan kim olacak?
Saadet Partisi'nde neler oluyor? Partinin yeni genel başkanı kim olacak? Aktüel yazarı Hüseyin Kaya yazdı.
Necmettin Erbakan'ın vefatından sonra Mustafa Kamalak'ın genel başkan olduğu parti herhangi bir başarı elde edemediği gibi oyu daha da azaldı. Peki Saadet Partisi yola nasıl devam edecek? Partinin yeni genel başkanı kim olacak? İşte Hüseyin Kaya'nın Aktüel'deki "Saadet Partisi'ndeki değişimler" başlıklı yazısı:
Gündemi çok yoğun ülkemizde son seçimde %1'in altında oy almış bir siyasi partiyi ve burda olan gelişmeleri ele almak neden önemli olsun sorusunu da dikkate alarak yazalım.
Saadet Partisi genel başkan değişikliğini de içeren bir kongre sürecine girmiş durumda.
Kongre bu ay sonuna kadar gerçekleşecek.
Kongrenin en önemli konusu genel başkan Sayın Mustafa Kamalak'ın artık Saadet Partisi'nin başında olmayacağıdır.
Rahmetli Erbakan Hoca'nın vefatından beri genel başkanlığı yürüten Kamalak için süreç sona doğru işliyor.Bildiğimiz kadarıyla Sayın Kamalak Hoca'nın bir işareti bir vasiyeti olarak genel başkanlığı deruhte etmekteydi.
Bir geçiş sürecini yürütme gibi bir misyonu sürdürmekteydi aslında ama süreç uzun bir genel başkanlığa dönüştü.
Gerçekte Kamalak süreci iyi yönetemediği gibi siyasi bir kazanım da elde edemedi.Bunun bir çok haklı nedeni var elbette.Ak Parti gibi bir partinin köklerinin bu gelenek içinden doğmuş olması, Erbakan Hoca gibi güçlü bir liderin yerinin kolayca doldurulamayacağı, partinin bir çok denge düşünülerek yönetilmek zorunda kalınması gibi sıralamayı sürdüreceğimiz olumsuzluklar söz konusu.
Bütün bu olumsuzluklara rağmen Sayın Kamalak'ın ortaya koyabilmiş olduğu yeni bir yaklaşım olamadı mevcudu da muhafaza edemedi.Aksine partinin oyu istikrarlı bir şekilde azaldı.
Kurmuş olduğu ittifaklar, geliştirmiş olduğu söylem biçimi milletten rağbet görmedi.
Bütün buların üzerine paralel yapıya karşı tutumuda işin tuzu biberi oldu.
FETÖ yapılanması ile hiç bir irtibatı olmadığı açık olan bir hareketin hatta bu konuda herkese örnek olacak bir duruşu sergilemiş olan rahmetli Erbakan Hoca'nın emanet bıraktığı hareketin bu şekilde anılması açıkça saflığın alametidir.Herkesin FETÖ ile ilgisi olur Milli Görüş'ün asla savunusu tersine işletilmiş bir talihsizliğe dönüşmüştür.
İşte bu nedenlerle parti teşkilatı ve partinin önde gelen isimleri genel başkandan başlayan yeni bir kadroyu kurmak istemektedirler.
Real politik bu değişikliğe rağmen Saadet Partisinin belirleyici bir siyaset uygulamasının zor olduğu işaret ediyor.Refah Partisinden sonra ortay konacak performansı Ak Parti her yönüyle tahkim etmiştir.Bu durum hala devam etmektedir.
Saadet Partisi günün koşullarına göre kendini yenileyememiştir.
Yapması gereken yeni ve özgün tanıtma faaliyetleri ve Milli Görüşün değerlerinden günümüz sorunlarını çözecek yeni politikalar üretmek olmalıdır.
Ak Partinin paralel yapılanma konusundaki saflığı ve zaafı düşünülmesi gereken en önemli konulardandır.Hatta Ak Partinin böyle bir yapıya mecbur kalışı veya ilişkili olmasının içeriği iyi okunmalıdır.
Özellikle darbe girişimi sonrası oluşan Milli Birlik ruhu Saadetin önemini artıran bir husus olarak acilen görülmelidir.
Ak partinin FETÖ yapılanmasından temizlenmesi konsundaki toplumsal talebin ne anlama geldiği ve bu konunun nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusu Saadet Partisinin ilgi alanı dışında kalamaz.
Saadet Partisinin devleti yöneten merkez olması ve aynı gelenekten gelen bir kişi olması hasebiyle Sayın Cumhurbaşkanı ile istişari bir ilişki geliştirmesi ehemmiyetlidir.Bu konuda bu güne değin Saadet Partisinin kamuoyuna yansımış bir çalışması olmamıştır.
Erbakan Hoca'nın FETÖ ve bir çok önemli konuda ne kadar haklı olduğuna dair toplumsal algının çok yüksek oranda olduğu bir zamanda yapılması gerekenler güneş gibi parlamaktadır.
Bize gelen bilgi ve izlenimlerimiz bu bahis konularının değerlendirlemeyeceği çok ciddi bir sonuç doğurmayacak bir genel başkan değişikliğinin olduğu kongre olacağı doğrultusundadır.
Başkan olarak düşünülenlerden biri sürpriz bir isim Haşım Kılıç ve sonrasında Temel Karamollaoğlu,Birol Aydın gibi isimler söz konusu.Yani Erbakan Hocanın siyaset yapmak isteği olan oğlu Fatih bey yok, Mete Gündoğan yok, siyaset dışı kalmış bir çok değerli milli görüşçü yok görünüyor.
İbre Temel Beyden yana gözüküyor.İşte bir toparlama bir birlik sağlansın isteniyor.Oysa inisiyatif almak sorun ve zaafları kendi bereketiyle ortadan kaldırır bunun görülmesi lazımdır.
Saadet Partisi gibi bir partiye çokça ihtiyaç olmasına rağmen bu durumu göremeyen bir kongre süreci bakalım nasıl sonuçlar verecektir.