Ssg Sedat kimdir?
Ssg kimdir? Ekşi Sözlük sitesinin kurucusu olan Sedat Kapanoğlu, İsmail Saymaz ile sosyal medya üzerinden kavga etmişti. Ünlü gazeteciyle tartışan Ekşi yazarının ismini ilk defa duyanlar ve hayatını merak edenler Kapanoğlu'nu internetten aratmaya başladı. Peki Ssg kimdir? İşte Sedat Kapanoğlu'nun hayatı! Detaylar haberimizde...
Ssg kimdir? İsmail Saymaz ile Twitter üzerinden tartışma yaşayan Sedat Kapanoğlu, pekçok kişi tarafından bugünün en çok aratılan ismi oldu. Peki Ekşi Sözlük'ün kurucusu olan yazar ssg kimdir? İsmail Saymaz ile neden kavga etti? İşte Kapanoğlu'nun biyografisi...
SEDAT KAPANOĞLU KİMDİR?
Sedat Kapanoğlu 1976'da Eskişehir'de dünyaya geldi. Ekşi Sözlük isimli dijital ptlformun kurucusu, yazarı ve eski yöneticisidir. 2015 yılında bu görevinden istifa etmiştir. Ekşi Sözlük'teki rumuzu SSG (sedat software group)'dir. Bunun dışında "SSG Sedat" olarak da bilinmktedir.
YAŞAMI VE EĞİTİMİ
Sedat Kapanoğlu, 21 Aralık 1976 tarihinde doğdu. Boşnaklar'a olan Sırp baskısının artması sebebiyle 1930'lu yıllarda Karadağ’dan göç eden bir aileden gelmektedir. Beş kardeşin en küçüğü olarak doğmuştur. İlkokulda program yazmaya başlayan Kapanoğlu, İzmir-Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi’nin 1993'te tamamlamış ve 1996 senesinde Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Doğuş Üniversitesi'nin bilgisayar mühendisliği bölümlerine eğitimini devam ettirmiş ancak devamsızlıktan dolayı sürdürememiştir.
İŞ YAŞANTISI
İlk ticari yazılımı liseyi bitirdikten sonra 1993 senesinde çalıştığı bir şirkette yazdığı hastane programıdır. 1994'te ise "Hasta 1.0" ismini verdiği hasta takip yazılımı, 1995 yılında bbs için yazılımlar, meteoroloji genel müdürlüğüne, yazılımlar hazırlamıştır. 1997'de asansör yazılımı, PVC üreticileri için MRP yazılımı hazırladı.
1997'de ODTÜ'nün programlama yarışmasında 3. oldu. 1998 yılında Eskişehir'den İstanbul'a taşındı.
Ülkemizde internet yaygınlaşmadan önce popüler olan BBS ağlarında, Wolverine adlı DOS programının yazarı olarak tanınan ve 1999 yılında mizahi bir sözlük sitesi olan Ekşi Sözlük sitesini bu alandaki kullanıcılarının sayesinde başlatmıştır."Ekşi Sözlük Kutsal Bilgi Kaynağı" adlı kitabı bir araya getirmiştir.
2001 senesinde ilk teklifi aldığı Microsoft Seattle Redmond kampüsünde Windows yazılım ekibinde 2004'te yazılım-tasarım mühendisi olarak görev almıştır. Ekşi Sözlük ile 2003 yılında Altın Örümcek En Başarılı Kişisel Websitesi ödülünü aldı.
2007 yılından itibaren Ekşi Sözlük'te kazandığı para Microsoft'ta kazandığından fazla olmaya başlayınca, 2009 yılının yaz aylarında Microsoft'taki görevinden ayrılarak Türkiye'ye döndü.
2015 Yılında Ekşi Teknoloji ve Bilişim A.Ş.'deki yönetim kurulu başkanlığı dahil, sözlük yönetiminden ayrılmış ve Amerika'ya taşınmıştır.
İŞTEN AYRILIŞI
Sedat Kapanoğlu, yıllar önce kurduğu ve uzun zaman yöneticiliğini yaptığı Ekşi Sözlük’ten ayrıldığını aynı platform üzerinden açıkladı. Üzerinde çalıştığı yeni projeleri Amerika'ya taşındığını vurgulayan Kapanoğlu, iletisini de ABD uçağında yazdığını ifade etti.
Kapanoğlu ile ayrılan Ekşi Sözlük’ün yönetimini geçtiğimiz yıllarda Sözlük’e ortak olan Av. Başak Purut üstlendi.Purut kağıt üzerinde tek yetkiliyken, ssg lakaplı Kapanoğlu ise yeni bir “Ekşi Sözlük projesi” üzerinde çalışmaya karar vermişti.
Haberleri doğrulayan Başak Purut’tan alınan bilgiye göre, nostaljik internet ruhunu yaşatan Ekşi Sözlük, günümüz şartları göz önüne alınarak yeniden düşünüldü ve bu biçimde Sözlük’ten bağımsız bir proje planlandı. Purut, yeni çalışmanın ülkemizde veyahut farklı bir ülkeye bağlı olmayacağını yani Türkçe olmayan, küresel bir proje olduğunu da ifade etti.
Sedat Kapanoğlu (SSG)
İŞTE SSG'NİN UÇAKTA YAZDIĞI VEDA MEKTUBU
SSg Ekşi Sözlük'te yer alan mesajında şu ifadelere yer verdi:
"ekşi sözlük’ü ilk gün kodlayan adam olmak dışında 16 yılı aşkındır ekşi sözlük’ün yöneticisiyim. yönetici derken her anlamda: sitede admin, yazılım ekibinde yönetici, yönetim kurulunda başkan, sokakta beyefendi, mutfakta aşçı vesaire. 16 yılda ekşi sözlük türkiye’de en çok ziyaret edilen üçüncü yerel web sitesi olmaya kadar yükseldi. her ay 21 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor. üstelik yabancı sosyal mecraların yükselişinden de etkilenmedi. tam tersine onları kapsamadığı bir alanda bambaşka bir form ve dinamikle devam ediyor.
2004’te abd’ye microsoft’ta çalışmaya gittikten kısa bir süre sonra firmanın tüm idaresi benim yokluğumda ortağım başak purut’un üstüne kaldı. 2009’da geri dönene kadar o atıl haliyle ayakta tuttu. 2010’da sözlüğü yenilemeye giriştiğimizde ise ben hem daha çok keyif aldığım hem daha tecrübeli olduğum teknik konulara eğildim. milyonlarca insanın istifade ettiği 11 yıllık bir mirası dönemin ihtiyaçlarına göre yeniden yapılandırma yükünü sırtlandım. bu konuda iyi çıkardığımız işler olduğu gibi sonuçtan sizin gibi bizim de memnun olmadığımız kısımlar oldu. ama sonuçta ekşi sözlük 2015 itibariyle gelişimini ve popülaritesini yitirmeden büyümeye devam ediyor.
bu dönemde, yani son 6 yıldır, ekşi sözlük’ün iş strateji ve modellerini pratik olarak başak üstlenmiş durumda. yapısal yeniliklerin kayda değer kısmı da kendisinin projeleridir. siyasi liderlerin reddit tarzı ama oturumları bunun en son örneği.
yillardır konuşmalarımda ve röportajlarımda ekşi sözlük’ün ben olmadan devam edebilmesinin en büyük hayallerimden olduğundan bahsettim. bunun bir noktasında manzarayı bensiz hale getirmek elzemdi. hem bu hem de bazı yeni projelere odaklanma sebebiyle ekşi sözlük’ün sahibi ekşi teknoloji ve bilişim a.ş.’deki yönetim kurulu üyeliği dahil olmak üzere tüm yöneticilik görevlerimden ayrılmış bulunuyorum. sadece çok uzun zamandır yazarlara borçlu hissettiğim ve tasarımını tamamladığım bir api meselesi var. onunla ilgileneceğim.
yönetimi başak purut’a devrediyorum. başak ekşi sözlük’ü yakından tanıyor, dinamiklerini biliyor. başak’la ekşi’nin yüzleşmesi gereken en önemli iki değişimin nitelikli içeriğe erişimin kolaylaştırılması ve yazar onayı için yıllarca sırada beklemenin düzeltilmesi olduğunda mutabıkız. onun da bu iki problemi çözme konusundaki kararlılığını biliyorum.
takip edenlerin bildiği üzere ekşi sözlük benim için hala bireysel içerik paylaşımlarım için en favori ortamım. 50 bin entry sonra kullanıcısı olmaktan hala çok memnunum. sadece bir paylaşım platformu değil, şahsi hafıza olarak da çok istifade ediyorum. kullanıcısı olarak bir yere gitmiyorum. buradayım.
tldrkelam: bir sedet yönetiminin sonuna, yeni bir dönemin de başına gelmiş bulunuyoruz.
not: bu entry’yi uçaktan yolluyorum. uçaktan entry girmek ilk kez yaptığım bir şey değil (bkz: #9353774) ama hala bilimkurgu gibi."