Sudan Müslüman mı? Resmi dini ne?

Sudan Müslüman mı? Tüm dünyada şok etkisi yaratan bir gelişmeyle bugün sabah erken saatlerde Sudan'da bir darbe girişimi gerçekleştiği bilgileri gündeme bomba gibi düştü. Bu gelişmeyle birlikte Sudan hakkında yapılan araştırmalar hız kazandı. Sudan Müslüman mı, resmi dini ne, Sudan'ın nüfusu Müslüman mı, yüzde kaçı Müslüman gibi sorulara yanıt aranıyor. Konu hakkında tüm ayrıntılar haberimizde. Peki Sudan Müslüman mı? Resmi dini ne? İşte detaylar...

Sudan Müslüman mı? Bir Afrika Devleti olan Sudan'da yaşanan darbe girişimi dünyada şok etkisi yarattı. Bu gelişmeyle birlikte internette Sudan hakkında yapılan araştırmalar da bir hayli arttı. Sudan Müslüman mı, resmi dini ne, nüfusun yüzde kaçı Müslüman gibi sorular inceleniyor. Konu hakkında tüm detaylar haberimizde yer alıyor. Peki Sudan Müslüman mı? İşte ayrıntılar...

Sudan Müslüman mı? Resmi dini ne?

SUDAN MÜSLÜMAN MI?

Sudan'ın resmi dini İslam'dır. Halkın yüzde 90'ının Müslüman olduğu ülkede geri kalan halk Animis ve Hristiyan'dır. Hristiyanlar Kıpti ve Ortodok mezhebine mensuptur. Müslümanların çoğunluğu Sünni'dir. Sünni'lerin bir kısmı Şafii ve diğer kısmı Maliki'dir.

SUDAN'IN COĞRAFYASI

Afrika kıtasının kuzeydoğusunda yer alan Sudan, 1.886.068 km² yüzölçümüne sahiptir. Ülke; güneyde Güney Sudan, güneybatıda Orta Afrika Cumhuriyeti, batıda Çad, kuzeybatıda Libya, kuzeyde Mısır, güneydoğuda Etiyopya, doğuda Eritre ile komşudur. Ayrıca doğusundaki Kızıldeniz ile 853 km sahil şeridi bulunmaktadır. Düz bir coğrafyaya sahip ülkenin güneyi, güneydoğusu ve batısı dağlarla çevrili iken kuzeyi ise çöllerle kaplı bulunmaktadır. Ülkenin yaklaşık % 24’ü çöllerden oluşmaktadır.

Beyaz Nil, Mavi Nil ve Atbarah gibi akarsular Sudan içerisinde birleşerek Nil nehrini oluşturmaktadır. Başkent Hartum'da Beyaz Nil ve Mavi Nil'in birleşiminde kurulmuştur.

Sudan'ın en önemli yer altı zenginliği petroldür. Diğer yeraltı kaynakları; doğalgaz, demir, bakır, krom, çinko, kurşun, nikel, tungsten, mika, gümüş ve altın olarak sıralanmaktadır.
Sudan ya da resmî adıyla Sudan Cumhuriyet, Afrika'nın en geniş 3. ülkesi. Başkenti Hartum'dur. Bir Doğu Afrika ülkesi olan Sudan kuzeyden Mısır, kuzeydoğudan Kızıldeniz, doğudan Etiyopya ve Eritre, güneyden Güney Sudan, batıdan Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad, kuzeybatıdan da Libya'yla çevrilidir. Nil, Sudan'ı Batı ve Doğu Sudan olmak üzere ikiye ayırır. Hartum'un Rafediye bölgesi yakınlarında Beyaz Nehir ile Mavi nehir birleşir. Sudan'ın ortasından, dış ilişkilerinde kültürel, toplumsal ve ekonomik olarak büyük rol oynayan Nil Vadisi geçer.

İnsanların Sudan'da yaşamaya başlaması milattan önce 5000 yılına kadar uzanır.[2] 1,886,068 km2'lik yüzölçümü ile dünyanın en büyük 16. ülkesidir. Ülkenin, 2011 yılında Sudan ve Güney Sudan olarak ikiye ayrılmasından sonra yüzölçümü bakımından Afrika'nın en büyük ülkesi olma özelliğini Cezayir'e kaptırmıştır. Nüfus bakımından 30.9 milyonluk nüfusuyla dünyada 40. sıradadır. Ayrıca başkenti ile en büyük şehrinin birbirine en yakın olduğu ülkedir. (Hartum (başkent) - Omdurman (en büyük şehir) arası uzaklık : 150 metre). Bunun nedeni iki şehri ayıran engelin Nil Nehri olmasıdır.

SUDAN'IN RESMİ DİLLERİ

Resmî dil ve eğitim dili İngilizce ve Arapçadır. Halkın çoğunluğu Arapça bilmekle birlikte, çoğunluğun ana dili Arapça değildir, Nübyece, Beja, Fur, Nuban, Ingessana gibi diller konuşulur.

SUDAN'IN TARİHİ 

Tarihi kaynaklarda Sudan denirken kastedilen alan bugünkü Sudan’ın topraklarından çok geniş bir alandır. Araplar Afrika'ya girdikten sonra siyahilerin yaşadığı ve Kızıldeniz kıyılarından başlayarak Batı Afrika'ya kadar uzanan geniş bir alana Biladu's-Sudan (Siyahlar Ülkesi) adini vermişlerdi. Daha sonra "Bilad" kelimesi atılarak bu bölgeye sadece Sudan denmiştir. Bugünkü Sudan ise, Doğu Sudan denirken kastedilen bölgedir.

Sudan Müslüman mı? Resmi dini ne? ile ilgili etiketler Müslüman
GÜNÜN VİDEOSU

Ankara'da kadınlara özel pavyon açıldı! "Tarlaları pavyonda yemeyin"

Ankara'da kadınlara özel olarak açılan pavyon videosu sosyal medyada büyük ilgi gördü. O anlara ait görüntülerde kadınlar oyun havası eşliğinde göbek atarken, bir sosyal medya kullanıcısı ise erkeklere gönderme yaparak, "Dikkat edin tarlaları pavyonda yemeyin" yorumunda bulundu.