Süleyman Uludağ kimdir? Kaç yaşında? Nereli? Süleyman Uludağ ne iş yapıyor?
Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini buldu. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yıl bilim ödülümüzü geniş bir sahada çalışmalar yapan Prof. Dr. Süleyman Uludağ'a veriyoruz. Hocamızı ödülü için tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı. Bu çerçevede, Süleyman Uludağ'ın yaşamı büyük bir merakla araştırılmaya başlandı. Peki, Süleyman Uludağ kimdir? Ayrıntılar haberimizde...
Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri, kazananları belirledi. Bu kapsamda, yılın bilim ödülünü ise Prof. Dr. Süleyman Uludağ aldı. Peki, Süleyman Uludağ kimdir? Kaç yaşında? Nereli? Süleyman Uludağ ne iş yapıyor? Detaylar haberimizde...
SÜLEYMAN ULUDAĞ KİMDİR?
1940 yılında Amasya'da hayata gözlerini açan, Çorum İmam Hatip Okulu'nu 1963'te, İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü'nü 1967'de tamamlayan isim, ardından Kastamonu İmam Hatip Okulu'nda üç yıl öğretmenlik yaparak kariyerine başlamıştır. 1970 yılında Kayseri Yüksek İslâm Enstitüsü'nde "Tasavvuf Tarihi" alanında görev almış, daha sonra 1975'te Bursa Yüksek İslâm Enstitüsü'ne atanmıştır. Uludağ Üniversitesi'nde Tasavvuf Anabilim Dalı'nda doktor ve profesör unvanlarını elde etmiş ve 2007 yılında emekli olmuştur.
Uludağ, sadece kendi alanındaki etkisiyle değil, aynı zamanda tasavvuf, felsefe, kelâm, fıkıh ve İslâm düşüncesi konularında kaleme aldığı telif ve tercüme eserlerle de tanınmıştır. İbn Haldun'un Mukaddime eserini çevirisiyle 1982'de Çeviri dalında ödüle layık görülmüş, aynı zamanda 2002'de "İran'a ve Turan'a Seyahat" adlı kitabıyla Gezi dalında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülü"ne layık görülmüştür. 2011 yılında ise "Üstün Hizmet Ödülü"nü almıştır.
Eserlerinden bazıları: Dört Kapı Kırk Eşik: İslâm Toplumlarında Sufi Gelenekler ve Derviş Tipleri; İslam'da İnanç Konuları ve İtikadi Mezhepler; Tasavvuf ve Tenkit; Hayata Sufi Gözüyle Bakmak: İnsan-İslam-İrfan; İslam'da Faiz Meselesine Yeni Bir Bakış; İslam'da İrşad; İslam'da Müsamaha: Faysalü't-Tefrika Beyne'l-İslâm ve'z- Zendeka (İmam Gazzali); Kelam İlmi ve İslâm Akaidi: Şerhu'l-Akaid (Taftazani); Tasavvuf İlmine Dair Kuşeyri Risalesi (Abdülkerim Kuşeyri); Felsefe-Din İlişkileri: Faslu'l-Makal-el-Keşf an Minhaci'l-Edille (İbn Rüşd); Doğuş Devrinde Tasavvuf: Ta'arruf (Kelabazi); Keşfü’l-Mahcûb: Hakikat Bilgisi (Hücviri).