SULTAN ABDÜLHAMİD TAHTTAN NEDEN İNDİRİLDİ?
Tarihçi-Yazar Mehmet Işık, 31 Mart Vakası’nın perde arkasında yaşananları SuperHaber YouTube kanalında değerlendirdi.
31 Mart Vakası, II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İstanbul'da Osmanlı İmparatorluğu yönetimine karşı yapılmış büyük bir ayaklanma olarak tarihe geçti. Rumi Takvim'e göre 31 Mart 1325'te, Miladi Takvim’e göre başladığı için bu adla anıldı. Miladi Takvim’e göre tarihi ise 13 Nisan 1909’dur. ”Şeriat elden gidiyor” ve “Meşrutiyet yıkılıyor” gibi söylemler ile 13 gün süren ayaklanma, II. Meşrutiyet döneminin en önemli olaylarından biri olarak kabul edilir. Askeri bir isyan olarak ortaya çıkmış görünse de, sonradan isyana dahil olan şeriatçı görünenlerin propagandaları sonucu sonradan dini bir isyan gibi göründü. 31 Mart Vakası, sebepleri tam olarak belirlenemeyen, ancak bir ucu İngiltere’de, diğer ucu Selanik’de olduğu iddia edilen, planlı ve bilinçli bir hareket olup olmadığı hala bilinmiyor.
Bir milletvekili, bir nazır ve tespit edilemeyen sayıda asker ve sivilin hayatını kaybettiği isyan, Selanik'te bulunan üçüncü ve Edirne'de bulunan ikinci ordulara mensup askerlerin oluşturdukları Rumeli halkının gönüllü katıldığı ‘Hareket Ordusu’nun İstanbul'a gelmesi ile bastırıldı. 3 süren çarpışmaların ardından sıkıyönetim ilan edildi. Padişah II. Abdülhamit, tahttan indirilip yerine V. Mehmed Reşad getirildi. İsyana katılanlar ve destekleyenler yargılanarak 70 kişi idam edildi, 420 kişi ise çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.
TARİHÇİ IŞIK: ABDÜLHAMİD’İN TAHTTAN İNDİRİLMESİNİN AYIBI, İTTİHAT VE TERAKKİ’NİN TARİHTEKİ EN BEDBAHT OLAYIDIR!
Olayın perde arkasını değerlendiren Tarihçi-Yazar Mehmet Işık, “Sultan II. Abdülhamid Han, perde arkasındaki İngilizlerin sinsi oyunları ile tahtan indirilmiştir. Sözde şeriat isteyen Derviş Vahdeti, Volkan Gazetesi’nden halkı meşrutiyet yönetimine karşı kışkırtırken, diğer taraftan da Sultan II. Abdülhamid Han'ı düşmanlarının hedefi haline getirmiştir. 31 Mart Vakası, bugün bakıldığında aslında Meşrutiyet yönetimine değil, Abdülhamid Han'a karşı yapılmıştır. İttihatçı genç subaylar (Enver Paşa ve arkadaşları) ülkenin meşrutiyet ile kurtulacağını sanıyordu. Ancak sonradan anladılar ki, kendileriyle Osmanlı'nın devamını istediğini düşündükleri ortakları Ermeniler ve Siyonistlerin emelleri çok farklıymış. İyi askerlerdi fakat devlet tecrübeleri yoktu. Mustafa Kemal Paşa, 31 Mart Vakası öncesi Hareket Ordusu'nun adını veren kişi ve kurmay başkanı iken, bu vazifeden uzaklaştırıldı. Yerine Enver Paşa getirildi. Bu durum Mustafa Kemal Paşa ile İttihatçıların aralarının açılmasında etkili oldu. 31 Mart Vakası, İttihatçıların yönetimi ele geçirmelerini sağladı. Fakat ülkenin yıkılışını engelleyemedi. İttihatçılar bir zaman sonra Sultan II. Abdülhamid ve siyasetini anladılar ama iş işten geçmişti bir kere. Derviş Vahdeti, İzmir üzerinden İngiltere'ye kaçacak iken yakalandı, yargılandı ve idam edildi. 31 Mart Vakası sonrası, 70 kişi idam edildi, 420 kişi de müebbet hapse mahkum oldu. Türk tarihin hiçbir evresinde bir Türk hükümdarı, Türk olmayanlar tarafından tahtan indirilmemiştir. İslam tarihi boyunca bir İslam halifesi, bir gayrimüslim tarafından görevinden el çektirilmemiştir. Abdülhamid Han'ın tahttan indiren ekibin kimlerden oluştuğu hususu ve tahttan indirilmesinin ayıbı, İttihat ve Terakki'nin tarihindeki en bedbaht ayıp olaydır.” şeklinde konuştu.
31 Mart Vakası nasıl meydana geldi? Olayla asıl hedeflenen neydi? Sultan II. Abdülhamid Han'ın bu olaylarla bir ilgisi var mı? Meşrutiyet, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasını mı geciktirdi? Olayların yaşanmasında İngilizlerin rolü ne? Osmanlı padişahları olaya nasıl yaklaştı? Mehmet Akif Ersoy, Bediüzzaman Said Nursi, Enver ve Cemal Paşalar neden Abdülhamid’e karşı çıktı? Mustafa Kemal Atatürk, olaylar yaşanırken Hareket Ordusu Komutanlığı’ndan neden alındı? Enver Paşa ile neden ters düştüler? gibi sorulara yanıtlar ve daha fazlası SuperHaber YouTube kanalında!
Mehmet Işık’ın açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalından izleyebilirsiniz…