Süper Kupa'yı kim kazandı? Avrupa'nın en büyük takımı hangisi?
Atletico Madrid ile Real Madrid arasındaki mücadele uzatmalarda sonuçlandı. Süper Kupayı kim kazandı? Avrupanın en büyük takımı hangisi? Şampiyon takım haberimizde...
Atletico Madrid ile Real Madrid'in normal süresi 2-2 biten maç uzatmalara kaldı. Uzatmalar sonunda UEFA Süper Kupa'yı kim kazandı? Avrupa'nın en büyük takımı hangisi? Spor dünyasının heyecanla beklediği karşılaşmanın detaylarını haberimizde bulabilirsiniz.
SÜPER KUPA ŞAMPİYONU
Atletico Madrid, normal süresi 2-2 biten maçta uzatmalarda Real Madrid'i 4-2 mağlup ederek UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu.
UEFA Şampiyonlar Ligi'ni kazanan Real Madrid ile UEFA Avrupa Ligi'ni müzesine götüren Atletico Madrid, Avrupa'nın en büyüğünün belli olacağı Süper Kupa Finali'nde kozlarını paylaştı. 90 dakikadası 2-2 biten karşılaşmada kazananı uzatma dakikaları belirledi. 120 dakika sonucu Real Madrid'i 4-2 mağlup eden Atletico Madrid, Süper Kupa'nın sahibi oldu.
90 DAKİKA 2-2 BERABERLİKLE SONUÇLANDI
Ezeli rakipler Real Madrid ile Atletico Madrid, UEFA Süper Kupası'nı müzesine götürmek için kozlarını paylaştı. 90 dakikası 2-2 biten karşılaşmada kazananı uzatma dakikaları belirledi.
REAL MADRİD 18 YIL SONRA İLK KEZ KAYBETTİ
Tam 6 golün çıktığı Madrid derbisinde gülen Atletico Madrid oldu. Atletico Madrid'e kupayı getiren goller Diego Costa (2), Saul Niguez ve Koke'den geldi. Real Madrid'in gollerini ise Benzema ve Sergio Ramos kaydetti.
Real Madrid, Galatasaray'a yenildiği Süper Kupa finalinden 18 yıl sonra ilk kez Avrupa'da bir final maçını kaybetti.
UEFA SÜPER KUPA
UEFA Süper Kupası, UEFA Avrupa Ligi ile UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonu arasında oynanan ve tek maçla sahibini bulan kupa. Yerel liglerin başlangıcından hemen önce ağustos ayında oynanır.
Tarihi
UEFA Süper Kupası fikri ilk olarak 1972 yılında Hollanda'nın De Telegraaf gazetesi muhabirlerinden olan Anton Witkamp tarafından ortaya atılmıştır. Bu fikri yansıttığı zamanlar tam da Hollanda kulüp futbolunun özellikle de Ajax'ın altın yıllarını yaşadığı zamanlardı. Witkamp'ın asıl amacı Avrupa'nın en iyi futbol takımını belirleyecek yeni bir şeyler bulmaktı. Witkamp'ın fikri o zamanki adlarıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Kupa Galipleri Kupası şampiyonlarının karşılasması olarak hayata geçecekti ki, UEFA başkanının izin vermemesi yüzünden gerçekleşemedi. Bunun nedeni de Kupa Galipleri Kupasını o sezon kazanan Rangers'ın taraftarlarının olumsuz hareketleri yüzünden Avrupa kupalarından bir yıl boyunca men edilmesiydi.
UEFA desteklememesine rağmen kupa maçı De Telegraaf gazetesinin finansal desteğiyle iki maç üzerinden oynandı ve ilk Avrupa Süper Kupası'nı kazanan takım Ajax oldu. Daha sonra bu kupa UEFA tarafından desteklenmeye başladı.
UEFA Süper Kupası şampiyonları
Milan ve Barcelona kupayı beş kez kazanmıştır ve bu alanda liderdirler. Milan ise 1989 ve 1990 yıllarında kupayı üst üste iki kere kazanarak bu alanda tek takım olmuştur. Ülke bazındaysa İtalyan takımları kupaya dokuz kez katılarak en başarılı ülke kulüpleri olmuşlardır. Son şampiyon 2016 UEFA Süper Kupası maçında Sevilla'yı uzatmalarda 3-2 mağlup eden Real Madrid'dir.
Kupa
Kupanın orijinali UEFA tarafından saklanır. Kazanan kulübe ise birebir kopyası verilir. Bunun yanında kazanan takım oyuncularına altın madalya, ikinci olan takımın oyuncularına ise gümüş madalya verilir.
UEFA Süper Kupası ödülü birçok kere değişmiştir. 1973 ve 1974 yıllarında Ajax'a verilen kupa oldukça büyük boyutlardaydı. Daha sonrasında kupa UEFA'nın logosunun bulunduğu altın bir plaket ile değiştirilmiştir. En son tasarlanan kupa ise 5 kg ağırlığı ve 42.5 cm büyüklüğü Avrupa turnuvalarının en küçük ve hafif kupası olmuştur. (UEFA Şampiyonlar Ligi kupası 8 kg, UEFA Avrupa Ligi kupası ise 15 kg ağırlığındadır.) En son hazırlanan ve kullanılmakta olan kupa ise 12,2 kg ağırlığında ve 58 cm boyundadır.
Art arda üç kez veya toplamda beş kez kupayı kazanan takım kupanın orijinalini alma hakkına sahip olur. Ancak bugüne kadar sadece Milan bu başarıyı gösterebilmiştir. 11 Ağustos 2015'te toplamda 5. kez bu kupayı kazanan Barcelona Milan'dan sonra kupanın orijinalini alan 2. takım oldu.
Kurallar
UEFA Süper Kupası kuralları diğer UEFA organizasyonları kuralları ile aynıdır. Kupa maçı tek karşılaşma olarak, tarafsız bir sahada oynanır. Maçlar, standart 45'er dakikalık iki yarı halinde 90 dakika oynanır, eğer maç berabere biterse 15'er dakikalık iki uzatma devresi oynanır. Eğer 30 dakika uzatma süresi de beraberlik ile biterse penaltı atışlarına geçilir ve şampiyon bu şekilde belirlenir.
Takımlar maç kadrolarında 11 as, 7 yedek olmak üzere 18 futbolcu bulundurabilirler. Maç içerisinde 3 kez futbolcu değiştirme haklarına sahiptirler.
Her iki takım da ev sahibi formalarını giyme hakkına sahiptir. Ancak iki takımın formaları birbirlerine benziyorsa UEFA Avrupa Ligi şampiyonu deplasman formasını giyer. Eğer maç kötü hava koşulları gibi nedenlerden dolayı ertelenmek zorunda kalırsa etmen ortadan kalktığı gün maç oynanır.