Suriye çıkmazı mı?
İyi yıllar diliyorum. İnşallah yeni yıl hepimiz için, ülkemiz ve insanlık için güzellikler getirir, umutlarımızı canlı tutar ve dileklerimizin gerçekleştiği bir zemin olur.
Dilimizin döndüğü, bilgimizin ve deneyimlerimizin işaret ettiği ölçüde Trump tarafından alınan “ani” Suriye’den çıkış kararının sorgulanması gerektiğini belirtmiştik. Kuşku içinde olmamızın geçmişten kaynaklı nedenlerini de izah etmiş idik.
Nitekim, bir senato üyesi, Trump’ın Irak’taki askerlere yaptığı Noel ziyareti sonrası kanaatinde değişiklik olduğunu, DAİŞ’in varlığını sürdürdüğünü, bu nedenle çekilmenin ağır ağır gerçekleşeceğini ve oradaki “Kürt paydaşlarının” korunacağını açıkladı…
Washington Büyükelçimiz Serdar Kılıç’ın bu açıklamaya mukabil çok güzel bir cevap verdiğini de okudum.
Senatör, çok iyi biliyor ki, orada paydaş olarak tanımladığı insanlar, PKK terör örgütünün uzantısıdır. Teröristtir. DAİŞ ile mücadele işin kılıfıdır, artık ortalıkta mücadele edilecek çapta ve güçte bir DAİŞ kalmamıştır. Kalan kısım zaten Türkiye tarafından çok hızlı bir şekilde yok edilebilir.
ABD’nin Suriye’de bulunması bölgeye barışın gelmesine manidir. Diğer ülkelerin de orada durmaları için nedene dönüşmektedir.
ABD bölgeden çıksa, diğerleri de belli bir zaman dilimi içinde varlıklarını azaltacak ve tüm terörist yapılanmaların tasfiyesi ile Suriye’nin büyük çoğunluğu Türkiye’de olmak üzere çevre ülkelere ve dünyaya dağılmış durumdaki mülteci vatandaşları ülkelerine döneceklerdir.
Türkiye, senatörün paydaşı olarak nitelediği PKK’nın zulmünden kaçan üç yüz bini aşkın Suriyeli Kürt’e ev sahipliği yapmaktadır.
Şayet PKK ve türevleri Kürtlerin haklarını savunuyor olsa idi bu kadar büyük bir insan kütlesi evlerini, yurtlarını bırakıp bir başka ülkede mülteci olarak yaşar mıydı?
Diğer yandan Türkiye Kürtlere karşı bir harekât içinde olsa bu insanlar yıllardan beri Türkiye’de mülteci olarak barınabilir mi, yaşayabilir mi?
Anlaşılan o ki, ABD’de hala birtakım güçler devrede ve Trump’ı aldığı en doğru karardan bile vazgeçirebilmek için olağanüstü bir güç kullanıyor.
Suriye ABD için bir yüktür. Fayda sağlamamaktadır. Türkiye ABD’ye rağmen orada bir terör koridorunun önüne geçecek güçtedir.
Oyalama taktikleri ile bunu temin edemezler. Türk milletini karşılarına alamazlar. Bu coğrafyanın artık kandan, baruttan, terörden arınması lazımdır. Barışa ulaşması gerekmektedir.
Türkiye Suriye ile en uzun sınırı olan ülkedir. Savaşın yükünü uzun yıllardır omuzlarında hissetmektedir. Barışın temini ABD’nin de, Avrupa’nın da menfaatinedir. Orada herhangi bir terörist yapılanmanın muhafazası ile barışa ulaşılamaz.
Ayak oyunlarına bir son vermek gerekiyor. ABD’nin binlerce tır dolusu silahı ve cephaneyi önce geri toplayacağını açıklayıp akabinde bırakmaya karar vermesi, şimdi de çekilmeyi ağırdan alacağını, DAİŞ’in bitmediğini, Kürt paydaşlarını koruyacağı argümanlarını dile getirmesi uluslararası iklimde saygınlığını da güvenirliliğini de zedeler.