Suriye'den resmi BRICS başvurusu: Erdoğan-Esad görüşmesi zirvenin yapılacağı Kazan'da mı olacak?

Suriye'nin BRICS'e katılmak için resmi başvuru yaptığının açıklanmasının ardından gözler Erdoğan-Esad zirvesine çevrildi. Uzun süredir konuşulan ve ne zaman, nerede gerçekleşeceği merak edilen tarihi görüşmenin, BRICS 2024 zirvesinin yapılacağı Rusya'nın Kazan şehrinde gerçekleşme ihtimali oluştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın merakla beklenen görüşmesi öncesi kritik bir gelişme yaşandı.

Türkiye'nin tam üye olamk istediği BRICS'e Suriye de katılmak için başvuruda bulundu.  Suriye'nin Moskova Büyükelçisi Beşar Caferi, Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, “BRICS'e katılmakla çok ilgileniyoruz. Örgüte katılmak için yazılı talep gönderdik” ifadelerini kullandı.

ZİRVE KAZAN'DA MI OLACAK?

Rusya, bu yıl örgütün dönem başkanlığını yürütüyor ve 22-24 Ekim tarihleri arasında Kazan kentinde BRICS zirvesine ev sahipliği yapacak. Bu, Esad BRICS zirvesine katılacağı anlamına geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da BRICS zirvesine gitme durumu var ve büyük ihtimalle gidecek. Bu gelişmenin ardından akıllara "Görüşme zirvenin yapılacağı Kazan'da mı olacak?" sorusu geldi.

 BRICS NEDİR?

BRICS terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılıyor. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşuyor.

Son yıllarda Türkiye'de siyasi çevrelerde BRICS grubuna tam üye olunması gerekliliği sık sık dile getirildi. 2024'te Dışişleri Hakan Fidan "BRICS'e üye olmak istiyoruz." açıklanmasını yaptı.

Geçtiğimiz aylarda Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuri Uşakov, BRICS üyesi ülkelerin Türkiye'nin birliğe tam üyelik başvurusunu değerlendireceklerini söylemişti.

Suriye'den resmi BRICS başvurusu: Erdoğan-Esad görüşmesi zirvenin yapılacağı Kazan'da mı olacak? ile ilgili etiketler BRICS Suriye Recep Tayyip Erdoğan Beşşar Esad
GÜNÜN VİDEOSU

Minibüste üniversiteli 2 kıza cinsel saldırı; makyajlı sapık tutuklandı

Yalova'da üniversite ile KYK yurdu arasında yolcu taşıyan minibüste 2 kız öğrenciye cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınan Yusuf Yılmaz isimli şahıs tutuklandı. Şüphelinin makyajlı olarak minibüste yolculuk ettiği anlar, cep telefonu ile görüntülendi.