Suriye’nin yeniden inşaası için harcanacak 400 milyar doların aslan payı Türkiye’nin olacak

Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler’in raporlarına göre, altyapısı tamamen yıkılmış, konut açığının zirvede olduğu Suriye’nin yeniden imarı için 400 milyar dolarlık bir harcama yapılması gerekiyor. Suriye’nin bu ihtiyaçlarını karşılayacak tek ülke ise Türkiye. Suriye’ye çok yakın olması, inşaattan gıdaya, savunmadan tarıma kadar üst düzey teknolojik yakın olması nedeniyle Türkiye, bu alanda oyun kurucu olacak. Bunun ilk örnekleri de kendini göstermeye başladı. İşte detaylar...

Türk çimento şirketlerine Suriye’de fabrika kurmaları için teklifler gelmeye başladı.Gıdadan kozmetiğe kadar birçok üretici pazar araştırmalarına başladı. Bu gelişmeler ışığında
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da, önemli açıklamalar yaptı. Baran, Suriye’deki yeni dönemin lojistik ve ticaret açısından Türkiye için yeni fırsatların kapısını aralayacağını belirtti.

Suriye’nin yeniden inşaası için harcanacak 400 milyar doların aslan payı Türkiye’nin olacak

Baran, ATO 29’uncu dönem meclis üyeleri ekonomik istişare toplantısı için bulunduğu Antalya’da Baas rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’de yeni bir döneme girildiğini, şimdi ülkenin yeniden inşa ve yapılanma sürecinin başlayacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler raporuna göre Suriye’nin inşa maliyetinin 400 milyar doları bulacağını vurgulayan Baran, “Suriye’deki savaştan, ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel olarak en çok etkilenen Türkiye’nin bu süreçte aktif rol alması önemli. Türkiye, Suriye’nin yeniden inşa sürecinde rol üstlenebilecek potansiyele sahip bir ülke, komşu olması nedeniyle lojistik avantajlara da sahip. Suriye’de yeniden tesis edilecek ekosistemin sağlıklı kurulması, halen Türkiye’de yaşayan sığınmacıların geri dönmesini garantilemesi açısından da önemli. Bunlar, Türkiye’nin Suriye’yi yeniden inşa eden ülkeler listesinin başında olması gerektiğini ortaya koyuyor.Türkiye’nin eli güçlü. Bu gücü doğru kullanması için doğru stratejilerin ortaya konması gerekiyor. Suriye’deki yeni dönem, lojistik ve ticaret açısından ülkemiz için yeni fırsatların kapısını da aralayacak” dedi.

Türkiye’nin bölgeye yakın konumlanmış çimento ve demir-çelik fabrikalarının varlığının doğal avantaj olduğunu belirtti. Bu avantaj hem üretim hem de taşıma maliyetleri açısından kendini gösteriyor. Türkiye’nin bu ürünlerde vereceği fiyatlarla hiçbir ülkenin yarışamayacağı oldukça açık bir şekilde kendini gösteriyor. ATO Başkanı Gürsel Baran’ın doğal avantaj olarak tanımladığı bu özellikler, Suriye’nin yeniden inşası için söz edilen 400 milyar dolardan Türkiye’nin 10 yıllık süreçte önemli pay almasını sağlayacak.

Baran, Antalya konuşmasında, bunun altını çizerek, “Bu süreçte Suriye halkı ve coğrafyamız için yeni fırsatlar ortaya çıkacağına inanıyoruz. Gelecekte, ülkemizde yıllarca ikamet etmiş milyonlarca Suriyeli komşumuz olacak. İstikrar sağlandığında, Suriye fırsatlar ülkesi olacak ve bu fırsatlara en kolay ulaşacak ülke de biz olacağız” dedi.

GÜNÜN VİDEOSU

PKK/YPG, Münbiç'in merkezinde terör saldırısı düzenledi! Ölü ve yaralılar var...

Münbiç kent merkezinde ABD destekli terör örgütü YPG/PKK, bombalı araçla saldırı düzenledi. Saldırı sonucu meydana gelen büyük patlamada ölü ve yaralılar var.