Sütlaç tarifi: Sütlaç nasıl yapılır?

Sütlü tatlıların baş tacı olan tatlılardan biri sütlaç. Ülkemizde özellikle yapımının kolaylığı ve hafif bir tatlı olması sebebiyle çok sevilen bir tatlıdır. Özellikle de düşük kalorisi olmasıyla diyet listelerinde tatlı ihtiyacını karşılamak için listenin başını çeken bir tatlıdır. Evet hem diyet hem tatlıdır. Sütlaç faydalarıyla da saymakla bitmez. Çünkü içinde bulunan süt özellikle süt tüketemeyen kişiler için vazgeçilmez bir tattır.

Süt de gerek kemik sağlığı gerek de tam bir kalsiyum deposu olduğu için tüketilmesi gereken bir üründür. Bu yüzdende sütlaç süt alımı için de bir araçtır bizim için. Evet sütlacın birçok yönden faydasını saydık şimdi de menüde nerde yer almalı bu tatlı. Özellikle ağır bir menü oluşturduğunuz bir gün hafifliğiyle tercih edebileceğiniz bir tatlıdır. Çocuklara sütü sevdirmenin güzel yollarından biridir. Bu kadar masum bir tatlı olarak saydık ama muhakkak tüketime dikkat etmeniz gerekir. Bir kâse yemeniz yeterli fazlası her şey gibi zarardır. Şimdi her şeyi öğrendiysek sırada sütlaç tarifi, nasıl yapılır? sorusunu yanıtlayabiliriz. Yazımızda şimdide buna yer vereceğiz.

Sütlaç tarifi 

Şimdi hepinizin heyecanla beklediği tarif kısmına. Şimdi herkes kağıdını kalemini alsın malzemeleri not alın bunlar çok önemli eksik malzeme olmasın istiyorsanız işte tarifi veriyoruz.

  • Öncelikle bir litre süte ihtiyacımız var.
  • 2 çay bardağı pirinç ama eğer siz az pirinçli ve daha sulu bir kıvam arıyorsanız pirin miktarını azaltabilirsiniz. Bu orta kıvamda bir sütlaç için ideal bir pirinç miktarı.
  • 2 su bardağı toz şeker bu da sizin damak zevkinize göre ayarlayabileceğiniz ölçüde şeker miktarını arttırıp azaltabilirsiniz.
  • Bir litre suya ihtiyacımız var.
  • 3 yemek kaşığı da pirinç unu bu da sütlacın kıvamını ayarlamamız için gereklidir.
  • Bir su bardağı soğuk süte ihtiyacımız var pirinç ununu açmamız için gerekli olacaktır.
  • Üzerini süslemek ve eğer seviyorsanız sütlacı taçlandırmak için tarçın koyabilirsiniz.

 

İşte sütlaç tarifi malzemeleri için gerekli olan her şeyi sizin paylaştık. Sırada püf noktalarıyla sütlaç yapımına geçebiliriz. 

Sütlaç yapımı 

Şimdi aşama aşama püf noktalarıyla sütlacımızı yapmaya geldi. Şimdi hiçbir aşamayı atlamadan yapmanız çok önemli. Eğer bütün aşamalarımıza uyarsanız tam kıvamında ağzınıza layık bir sütlaç yiyebilirsiniz. 

  1. İlk olarak pirinçlerimizi güzel bir şekilde pirincimizi nişastası çıkana kadar yıkıyoruz. Bu bembeyaz bir sütlaç elde etmeniz için çok önemli. Bir litre suya yıkadığımız pirinçleri koyarak ocağa alıp haşlamaya bırakıyoruz.
  2. İyice haşlanan ve suyunu çeken pirincimizin içine bir litre sütümüzü ekliyoruz. Dibine tutmasın diye birkaç kere karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz.
  3. Bir bardak köşede beklettiğimiz soğuk sütün için 3 yemek kaşığı pirinci ekleyip sütte açıyoruz. Ve ocaktan kaynamakta olan sütten bir-iki kepçe süt alıp açtığımız pirinç ununun içine alıp alıştırma yapıyoruz. Alıştırdığımız karışımı yavaş yavaş ocaktaki sütlacımıza ekliyor ve bir yandan da karıştırıyoruz.
  4. 10 dakika kaynamaya bırakıp ara sıra tutmasın diye karıştırıyoruz.
  5. Şimdi sıra 2 su bardağı şekerimizi ekleyeme geldi. Şekeri ekleyip 5 dakika daha kaynatıp karıştırıyoruz. Ve sütlacımız artık hazır. Altını kapatıp sıcak bir şekilde kaselere bölüp dışarda soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan kaselerimizi tarçınla süsleyip servise hazır hale getiriyoruz. Şimdiden afiyet olsun.

 

Sütlaç kalori

 Şimdi bu kadar güzel iştah açıcı bir tatlı yaptık tüm püf noktalarını anlattık. Şimdi bu kadar övdüğümüz bu güzel tatlının kalori miktarını öğrenmeye. İşte eğer böyle bir sütlaç yaparsanız 1 kâse sütlacımızın kalorisi 263 kaloridir. Gönül rahatlığıyla bir ara öğün olarak tüketebileceğinize kalorideki bu tatlıyı umarım yaparsınız. Afiyet olsun.

Sütlaç tarifi: Sütlaç nasıl yapılır? ile ilgili etiketler sütlaç tarifi nasıl yapılır? sütlaç sütlaç kaç kalori sütlaç tarifi malzemeleri
GÜNÜN VİDEOSU

Suudi Arabistan'da düzenlenen bir müzik festivalinde Kabe'ye büyük saygısızlık!

Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Festivali'nde Kabe maketinin dekor olarak kullanılması büyük tepki çekti. Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez olayın fecaat olduğunu vurgulayarak, Suud ulemasının sessizliğini eleştirdi.