Tabii ki Atatürk!

Demet Cengiz

Demet Cengiz

Türkiye’de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yer Yeşilköy’dür. 1911’de kurulan bir askeri meydan… 1920’lerden sonra Lufthasa ve KLM gibi Avrupalı havayolu şirketleri ‘yakın Doğu’ olarak adlandırdıkları coğrafyaya uçarken durak olarak kullanıyor.

Türkiye’nin ilk havalimanını anacak olursak o Büyükdere Limanı’dır. Türkiye daha bir yaşında bir cumhuriyetken, 1924’te deniz yolcu uçakları inmeye başlıyor.

Bir İtalyan şirketi olan Aero Espressso, Alman ve İtalyan yapımı deniz uçaklarıyla her gün tarifeli uçuşlar yapıyor. Büyükdere’den kalkan uçaklar önce Yunanistan’da Pire’ye iniyor, ardından da İtalya’da Brindisi’ye.

1930’larda Mussolini iktidara gelince adalar vs. üzerinden İtalya ve Türkiye arasında çatışmalar başlıyor. Mustafa Kemal Atatürk, Aero Espresso’nun uçuş haklarını satın alıyor. Türk Hava Yolları’nın temeli böylece atılıyor.

THY, 1933 yılında kurulduğunda 7 pilot, 8 makinist, 8 memur ve 1 telsizci olmak üzere toplam 24 kişiden oluşan bir personele sahipti. Bugün dünyanın hayranlık duyduğu –belki de Türkiye’nin en önemli markası- THY’nin ilk filosunda 2 adet 5 koltuklu King Bird, 2 adet 4 koltuklu Junkers F-13 ve 1 adet 10 koltuklu ATH-9 yer alıyordu. İlk dış hat uçuşunu 1948’de Atina’ya yaptı.

1985 yılında Atatürk adını alan Yeşilköy Havalimanı’nın ve THY’nin tarihinden kısa bir hatırlatmayı durduk yere yapmadım tabii ki.

İstanbul’un yeni havalimanı 29 Ekim 2018’de, yani cumhuriyetimizin kuruluşunun 95’inci yıldönümünde açılacak –bir aksilik olmaz ise.

Bu havalimanını ‘üçüncü’ olarak anmak manasız çünkü Atatürk Havalimanı oraya taşınacak. Yani İstanbul’da üç havalimanı olmayacak. Yolcu taşımacılığı yapılan hali hazırda iki alan var ve yine iki alan olacak. Hezarfen örneğin, sivil havacılık yapılan bir alan ancak yolcu taşımacılığı yapılmadığı için sayılmıyor.

Yeşilköy’deki havaalanı; kargo, özel jet ve bakım için kullanılmaya devam edilecek. Bildiğimiz bu alanın bir kısmının ise parka çevrileceği…

Her şeyin bir gecede taşınacağı söyleniyor. Peki, isim üzerinden yapılan tartışmalar nedir? Madem alan taşınıyor, bir zahmet adıyla taşınsın. Yeni havalimanının adı tabii ki Atatürk olmalıdır. Tartışmaya gerek yoktur.

Pistler yetmediği için havalimanı taşınıyorsa, ismini değiştirmenin mantığı yoktur zaten.

 

Diğer Yazıları