Tahir Elçi Kimdir? Tahir Elçi nereli? Neden öldü?

Tahir Elçi kimdir? Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi neden vuruldu? Sur ilçesinde vurularak öldürülmesinin üzerinden 8 yıl geçen Tahir Elçi’nin ölüm sebebi nedir?

Tahir Elçi kimdir? Vefat eden baro başkanının hayatı ve ölüm nedeni merak ediliyor. Peki, Tahir Elçi kimdir, nereli? Tahir Elçi ne zaman öldü? Tahir Elçi'nin mesleği ne? Özel yaşamı hakkında her şey…

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te öldürüldü. Elçi, bugün Sur’daki Dört Ayaklı Minare önünde tören düzenlenecek.

TAHİR ELÇİ KİMDİR, NERELİ? MESLEĞİ NE?

Tahir Elçi kimdir? 1966 yılında Şırnak'ın Cizre ilçesinde doğan Elçi ilk, orta ve lise öğrenimini Cizre'de tamamlamıştır. Elçi, 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur.

1992 yılından itibaren Diyarbakır'da serbest avukatlık görevini üstlenen Elçi, 1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosu’nda yönetici olarak görev yapmıştır. Bu süre zarfında Almanya’da bulunan Avrupa Hukuku Akademisi'nde uluslararası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi almış ve birçok ulusal ve uluslararası konferansa anlatıcı olarak katılmıştır. Ayrıca 1998 yılından bu yana staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında yaptığı seminerler ile dikkat çekmiştir.

2012 yılının Kasım ayında Diyarbakır Barosu Başkanı seçilen Tahir Elçi, 2014 yılı olağan genel kurulunda yeniden Baro Başkanlığına seçildi. Aynı zamanda İnsan Hakları Derneği üyesi olan Tahir Elçi, ayrıca Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi olarak görev yapmaktaydı.

GÖZALTINA ALINMIŞTI

Tahir Elçi kimdir? 14 Ekim 2015’te CNN Türk kanalında Ahmet Hakan tarafından hazırlanıp sunulan Tarafsız Bölge programında "PKK, terör örgütü değildir. Silahlı, siyasal bir harekettir." Açıklaması ile 20 Kasım günü Diyarbakır'da gözaltına alınan Elçi İstanbul'a getirildi. Elçi, savcılığın tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etmesine karşın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce adli kontrol şartıyla serbest kaldı. Ayrıca Elçi “terör örgütü propagandası” yapması gerekçesi ile 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmış ve yurtdışına çıkış yasağı getirilmişti. Bu açıklamaları sonrası CNN Türk kanalına da 700 bin lira para cezası kesildi.

Tahir Elçi, eski Bayındırlık Bakanı olan Şerafettin Elçi'nin akrabasıdır.

TAHİR ELÇİ ÖLÜM SEBEBİ NE?

Tahir Elçi kimdir? 28 Kasım 2015 yılında Diyarbakır Sur’da, Hendek operasyonları esnasında zarar gören Dört Ayaklı Minare önünde yapmış olduğu basın açıklaması sırasında, açıklamanın yapıldığı Yenikapı sokakta çatışma çıktı. Çatışmada başına isabet eden bir kurşun sebebiyle hayatını kaybetmiştir.

Tahir Elçi'nin ölümüne ilişkin tüm detaylar netleşmemiştir. Konu ile ilgili olarak rapor hazırlayan İngiltere merkezli Forensic Architecture kuruluşu, Elçi'nin üç polisten birinin silahından çıkan kurşunla öldürüldüğü sonucuna varmıştır.

Ölümü dünya basınında geniş yer bulan Elçi'nin ölümü sonrasında birçok şehirde protesto gösterileri yapılmış, bu gösterilerde zaman zaman polis ile göstericiler arasında arbede yaşanmıştır. Elçi, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı'na gömülmüştür.

TAHİR ELÇİ ÖZEL HAYATI

Tahir Elçi Türkan Elçi ile evlidir. Tahir Elçi’nin Nazenin ve Arin adlı iki çocuğu bulunmaktadır.

TAHİR ELÇİ'NİN EŞİ TÜRKAN ELÇİ KİMDİR? NE İŞ YAPIYOR?
Türkan Elçi kimdir? 1971  Diyarbakır’da doğdu. Öğrenimini üniversiteye kadar burada tamamladı. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi ve uzun süre Türkçe öğretmenliği yaptı. Ardından istifa verip İstanbul Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirmiştir. 2019 yılında Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı'nı kurdu ve 2023 Türkiye genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi 28. Dönem İstanbul 3. Bölge Milletvekili seçildi. TBMM Kadın Erken Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda görev üstlenmektedir.

 

Tahir Elçi Kimdir? Tahir Elçi nereli? Neden öldü? ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Çaykur Rizespor taraftarları, Alanyaspor maçının ardından takımlarını saha kenarında sorguya çekti!

Süper Lig'in 7. hafta maçında Çaykur Rizespor, deplasmanda Alanyaspor'a 1-0 mağlup oldu. Müsabaka sonrası Mavi-Yeşilliler'in, taraftarları takımın kötü gidişatından dolayı oyunculara tepkilerine dile getirdiler.