Türkiye’de uzun yıllardır uygulanan pnömokok yani zatürre aşısına son 15 gündür yoğun talep var. Bunun sebebi zatürre aşısının koronaya karşı koruyacağı beklentisi. Oysa bu aşı koronavirüe karşı etkili değil.
Banu Musaffa Salepçi: Zatürre aşısı koronadan korumaz
Koronavirüs vaka sayılarında son günlerde yeniden hızlı bir artış gözlemlenirken, vatandaşlar zatürre ve grip aşısı olmak için aile hekimlerine akın ediyor. Çeşitli açıklamaların ardından aşılara talep 50 kat artarken, Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, vatandaşı uyararak, zatürre aşısının koronavirüsten korumadığını söyledi. İşte detaylar...
Korona enfeksiyonu sonrası gelişebilecek zatürre riskini azaltıyor ama yine de hiç olunmayacağı anlamına gelmiyor. Asıl mesele risk grubunda olmayan kişilerin de oluşabilecek pnömoniye karşı önlem almak istemesiyle ortaya çıkıyor. Bir yıl öncenin tüketim oranına göre üretilen aşılar maalesef bu yıl 50 kat artan talebi karşılamıyor. Ama Sağlık Bakanlığı’nın elinde bebekler ve kronik hastalar için yeterli aşı stoku var.
Yeditepe Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, son günlerde herkesin talep ettiği zatürre aşısının koronavirüsten korumayacağını söyledi. İşte Prof. DR. Salepçi'nin Hürriyet'in sorularına verdiği cevaplar...
Pnömokok aşısı koronaya karşı korur mu?
Aşı pnömonilere en çok sebep olan pnömokoklardan koruma amaçlı yapılıyor. Bu aşı yapıldıktan sonra hiç pnömoni geçirilmeyeceği anlamına gelmez fakat riski azaltır. Koronavirüs pnömonisi direkt virüs aracılığıyla ortaya çıktığı için bundan korumaz fakat pnömoni için risk faktörü olan kişilerde koronavirüs enfeksiyonu sonrasında gelişebilecek pnömokok, pnömoni riskini azaltır.