Tansiyon hızla yükseliyor! Irak’ta Kerkük Valilik tiyatrosu sürüyor

Irak’ın başkenti Bağdat ve Kerkük'te, dünyanın gözü önünde valilik tiyatrosu devam ediyor. İran’ın oyunu ile yapılan ani bir toplantıda Rebvar Taha Kerkük Valisi seçilmişti. KYB’li Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid Türkmenlerin yok sayılarak vali seçilen yine KYB’li Taha’ya mazbatasını verdi. Öte yandan Türkmenler, Araplar ve az önce Barzani’nin partisi KDP’lilerin valilik önünde beraber gösteri yapacakları öğrenildi.

Türkiye’nin komşusu Irak petrol zengini Kerkük şehri ile tekrar dünya gündeminde yer almaya başladı.

İRAN IRAK’TA KERKÜK VALİLİĞİ İÇİN BASKIN TOPLANTI YAPTIRDI

Türkmeneli şehri Kerkük’te aniden yapılan toplantı 10 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleşti.

İddialara göre, Kerkük İl Meclisi İran’ın baskısı ile baskın bir toplantı yaptı. İl Meclisi’nde bulunan Arap,Türkmen ve Kürt üyelerden sadece 9’unun yaptığı ani toplantı sonunda Vali ile İl Meclis Başkanı seçildi.

Sözde seçimlerde İl Meclisi’ndeki araplardan 3 kişi İran’ın desteklediği KYB ile anlaştı.Türkmenlerin yok sayıldığı seçimde Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisine mensup Rebvar Taha Valilik görevine getirilirken; Arap Koalisyonundan Muhammed Hafız, İl Meclis Başkanı seçilmişti.

Tansiyon hızla yükseliyor! Irak’ta Kerkük Valilik tiyatrosu sürüyor

VALİLİK TİYATROSU BAĞDAT VE KERKÜK’TE DEVAM EDİYOR

Petrol zengini Kerkük’te yeniden kaosun başladığı ve her geçen gün tansiyonun yükseldiği valilik seçimi sonrası Başbakan Sudani bir açıklama yapmıştı. Irak Başbakanı Muhammed Şiya Es Sudani açıklamasında baskın bir toplantı ile yapılan seçime tepki göstermiş ve Kerkük Valisinin seçildiği toplantının yasal olmadığı ifade etmişti.

Ancak Irak Cumhurbaşkanı KYB’li Abdullatif Reşit bugün Kerkük’ün tartışmalı Valisi yine KYB’li Rebvar Taha’ya mazbatasını verdi. 

TÜRKMENLER İLE BERABER ARAPLAR VE BARZANİ TARAFTARLARINDAN TEPKİ VAR

Kerkük’de tam 7 yıl sonra bölüğü terör örgütü PKK/PYD ile ilişkisi olduğu öne sürülen KYB’li Taha’ya büyük tepki olduğu ifade ediliyor.

Türkmenler valilik seçimini anayasa mahkemesine şikayet etmesinin ardından  bugün saat:18.00’de gösteri düzenleyecekken Irak Cumhurbaşkanının KYB’li Kerkük Valisine mazbatasını teslim etmesi oynanan oyunu gözler önüne serdiğini belirtti.

Öte yandan Türkmenler ile beraber yapılan seçimi kabul etmeyen Araplar ve az önce Barzani’nin partisi KDP’lilerin valilik önünde beraber gösteriye yapacakları öğrenildi.

"HER TÜRLÜ HUKUKİ YOLA BAŞVURACAĞIZ"

Bu arada Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük'te gerçekleşen seçimle alakalı açıklamada bulunmuş.

ITC'nin Türkmenlerin bertaraf edildiği seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Birleşik Irak Türkmenleri Cephesinin bulunmadığı herhangi bir oturum veya anlaşma kabul edilemez olup, yapılması halinde bu oturumun sonuçlarını iptal etmek için her türlü hukuki ve anayasal yola başvuracağız.”

Yine Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili ve Irak Parlamentosu Türkmen Grubu Başkanı Erşat Salihi de Kerkük İl Meclisi'nin 10 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleşen oturumunda kentin yeni Vali ve İl Meclis Başkanını belirlediği seçimlere ilişkin yaptığı açıklamasında,

"Bugün Türk dünyasının ciddi bir şekilde Irak Türklerinin yanında olmaları lazım. Irak'taki hükûmet ve siyasi partiler Irak Türklerini yalnız görmesinler. Biz şu ana kadar sadece Türkiye'den bildirileri duyduk. Resmî kanallardan da diğer muhtelif Türk devletlerinden de; herkesten Irak Türklerinin yanında olduklarını ve Kerkük'ün daha fazla krize girmemesi için bu desteği beklemekteyiz. Kerkük önemlidir; Kerkük ve Musul Irak Türklerinin atar damarıdır.” ifadeleri kullanılmıştı

Tansiyon hızla yükseliyor! Irak’ta Kerkük Valilik tiyatrosu sürüyor ile ilgili etiketler Irak Kerkük Bağdat
GÜNÜN VİDEOSU

Hani halkla iç içe olacaktınız? CHP’li Beyoğlu Belediyesi’nde başkanlık makamına çıkışlar kapatıldı!

31 Mart seçimleri öncesi 'vatandaşla iç içe olacağız, kapılarımız her zaman açık' mesajları verip belediye kapılarını söken CHP'nin yeni uygulaması tepki çekti. CHP'li Beyoğlu Belediyesi'nde başkanlık makamına çıkışlar kapatıldı. Belediyede bulunan asansörlere başkanlık makamına çıkışları engellemek üzere kartlı sistem takıldı.