Tarife dışı engel! Vize sorunu ticarette Türkiye için krize döndü

Sanayicilerin bir süredir gündeminde yer alan vize krizi, finansmana erişimi engellemeye devam ediyor. Dış ticarette ülkelerin kendi kendi ekonomisini korumak için uyguladığı bürokratik ve fiziki önlemlere tarife dışı önlem deniliyor. Bunu son yıllarda liberal ekonominin kalesi Avrupa çok sık yapmaya başladı. İşte detaylar...

Türk ihraç ürünlerinin rekabetçi yapısı ve ihracatçıların çalışkanlığı Batılı üreticinin gözünü korkuttu. Bu nedenle de bel altından vurarak ihracatçıya vize vermeyerek tarife dışı engel koyuyorlar.

Tarife dışı engel! Vize sorunu ticarette Türkiye için krize döndü

Türk ihracatçılar, uluslararası iş birliği ilişkileri için fuarlara katılım sağlıyor ancak son dönemlerde yaşanan kur belirsizliği ve vize sıkıntıları finansmana erişimde sorun yaşatıyor.
Ostim Sanayici ve İş insanları Derneği (OSİAD) Başkanı Süleyman Ekinci, Schengen vizesindeki sorunun tam bir krize dönüştüğünü belirterek iş insanlarının fuarlara katılamadığını, yaptıkları harcamaların yandığını belirtti.

Ekinci, Türkiye’nin ihracatında AB’nin yüzde 40’lara ulaşan bir orana sahip olduğunu, geçen yıl 100 milyar dolar üzerinde ihracat yapıldığını söyledi. AB’nin ülkemizin en önemli ticaret ortağı olduğunu, aynı şekilde Türkiye’nin AB’nin toplam ithalatında da yüzde 3.3’lük payla 6. sırada bulunduğunu ifade eden Ekinci, toplam dış ticaret hacminin 200 milyar doları geçtiğine dikkat çekti.

Ostim’de Schengen bölgesine gidemediğini belirten işletme sahiplerinden kendilerine ulaşan yakınmaların son aylarda arttığına dikkat çeken Ekinci, iş insanlarının ticaret yapmak, düzenlenen fuarlara katılmak, ikili görüşmelerde bulunmak gibi nedenlerle Avrupa ülkelerine gitmek durumunda olduklarını ancak vize sorunu nedeniyle özellikle fuar organizasyonlarına katılım için yapılan harcamaların boşa gittiğini anlattı.

Ekinci, sözleri şu cümlelerle tamamladı: “AB ülkeleri dış ticaretimizde göz ardı edilebilecek bir bölge değil. Bize gelen bilgilere göre her üç kişiden ikisine vize verilmiyor. Öyle ki, firma sahibinin talebi reddedilirken yanında götüreceği personel vize alıyor. Hızlı biçimde vize alması gereken ihracatçı firmalarımız bu yüzden yeni pazarlara açılamıyor, ikili görüşmeler gerçekleştiremiyor. Vize konusu, şu anda en az finansmana erişim kadar sıkıntı veriyor; dolayısıyla siyasi iradenin AB ile bu konuyu öncelikli gündem maddesi yapması gerekiyor.”

Tarife dışı engel! Vize sorunu ticarette Türkiye için krize döndü ile ilgili etiketler ekonomi Vize pasaport
GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.