Tarihin en ölümcül hastalığı yeniden hortladı!
Tarihin en ölümcül hastalıkları arasında yer alan veba, Çin'de yeniden görüldü. İki kişide saptanan hastalığın tedavisine başlandığı duyuruldu.
Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de iki kişiye veba teşhisi kondu. Hastaların hastanede tedavi altına alındığı duyuruldu. Veba, tarihin en ölümcül hastalığı olarak biliniyor.
ÜÇ ŞEKİLDE ORTAYA ÇIKIYOR
"Yersinia pestis" adlı bakterinin yol açtığı hastalık üç şekilde ortaya çıkıyor.
Bunlar, akciğerlerde görülen pnömonik veba, bir kan enfeksiyonu olan septisemik veba ve lenf bezlerini etkileyen hıyarcıklı veba.
AVRUPA NÜFUSUNUN %60'INI ÖLDÜRMÜŞTÜ
Hastalığın en bilinen formu olan hıyarcıklı veba, Orta Çağ'ın sonlarında görülen Kara Ölüm dahil bir dizi salgına sebep olmuş, Avrupa nüfusunun yüzde 60'ının hayatına mal olmuştu.
Pekin'deki bir hastanede tedavi altına alınan hastaların hıyarcıklı vebadan daha da tehlikeli olduğu bilinen pnömonik vebaya yakalandıkları belirtiliyor.
HAYVANLARDAN GEÇİYOR
ABD Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezine göre (CDC) veba, enfekte hayvanlarla temas yoluyla ya da enfekte hayvanlardaki bitlerin ısırmasıyla geçiyor.
Ancak pnömonik veba öksürük yoluyla bulaşıyor. Son derece bulaşıcı olan hastalık, derhal antibiyotikle tedavi edilmezse ölüme yol açıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nden Fabio Scano, Çinli yetkililerin hastalığı kontrol altında tutmak için büyük çaba harcadığını söyledi.
DAĞ SIÇANI CİĞERİ YİYEN İKİ KİŞİ ÖLDÜ
2014'te bir kişinin vebadan ölmesi sonucu Yumen kenti karantinaya alınmıştı.
ABD'de de Arizona, Colorado ve Oregon'da hıyarcıklı veba görülmüştü. 2014'te ABD'de görülen 16 vakadan dördü ölümle sonuçlanmıştı.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Afrika, Asya ve Güney Amerika'da özellikle kırsal kesimlerde 2010 ile 2015 yılları arasında 3.248 vaka görüldü, toplam 584 kişi hayatını kaybetti.
Madagaskar'da 2017'de görülen veba salgını 202 kişinin ölümüne yol açtı. 2.348 vakadan 1.791'inin pnömonik veba olduğu açıklamıştı.
Mayıs'ta Moğolistan'da çiğ dağ sıçanı ciğeri yedikleri öne sürülen bir çift hayatını kaybetmişti. Bölgede dağ sıçanı ciğerinin bazı hastalıkları tedavi ettiğine inanılıyor.