Tarımsal üretimde devrim gibi kararlar alındı: Üreticinin isteklerine göre hazırlanan yönetmelik devrede

Tarımsal üretimin önünde sıkıntı yaratan pürüzler konusunda çiftçilerin bildirdiği tüm sorunlar Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelikle giderildi.

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Yönetmeliğini değiştiren düzenlemeler yürürlüğe girdi.

Tarımsal Kalkınma Genel Müdürlüğü’nün sitesinde yapılan açıklamada, düzenlemelerin Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması amacıyla yapılan başvuruların değerlendirilmesi, yer seçimi, kuruluşu, imar planı onayı, faaliyeti, işleyişi ve denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlandığı belirtilerek, “Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB) Yönetmeliği'nde, uygulamalar sırasında elde edilen tecrübeler ve bilgi birikimi, paydaşların talep, görüş ve önerileri dikkate alınarak yapılan düzenlemelerin yer aldığı yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yapılan düzenleme ve değişiklikler, konu ile ilgili yürütülen iş ve işlemlerde etkinliğin artırılması, zaman kayıplarının azaltılması, daha fazla yatırımcıya imkan sağlanması amacı ile yapıldı” denildi.

Yönetmelikle yapılan değişiklikler şöyle sıralandı:

Gelen talepler üzerine, kurucu kurum ve kuruluşların maddi varlıklarının uzun süre atıl kalmasının önüne geçilmesi ve uygulamada yaşanan sıkıntıların azaltılması amacıyla katılma payı oranlarına göre müteşebbis heyette yer alacak her bir temsilci için yatırılması gereken meblağın başvuru aşamasında yatırılması yönündeki düzenleme yürürlükten kaldırılarak, söz konusu meblağ kuruluş protokolünün onaylanması aşamasında yatırılacak şekilde düzenleme yapıldı.

TDİOSB yeri olarak önerilen alanın, yeri, konumu ve genel durumu itibarıyla projeye uygunluğu yönünden ön değerlendirmesinin daha etkin yapılabilmesi için sayısal koordinatları belirlenmiş ve sınırları işaretlenmiş şekilde, 1/25.000 ölçekli topoğrafik haritası ve 1/5.000 ölçekli kadastral paftası ile eğim analizi haritası ve havadan alınmış fotoğraflarının başvuru dosyasında yer alması hükmü eklendi.

Daha fazla katılımcının yararlanması için hayvansal üretim konulu TDİOSB başvurularında taahhütname istenen yatırımcıların, yerleşim alanı içerisinde aktif işletme sahibi olması zorunluluğu, diğer işletme sahipleri de yararlanacak şekilde genişletildi, bitkisel üretim konulu TDİOSB'lerde ise taahhütname istenen yatırımcı sayısı 15 kişiden 30 kişiye çıkarıldı.

ET ÜRETİMİ ARTACAK

Kurucu kurum ve kuruluşlardan ve diğer paydaşlardan gelen talepler de dikkate alınarak yatırımların atıl kalmaması ve TDİOSB'lerin doluluk oranının artırılması için yapılan düzenleme ile ayrı bölümlerde kümelenmek şartı ile aynı TDİOSB'de besi sığırcılığı ve süt sığırcılığı faaliyetinin yapılabilmesine imkan sağlanmış, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık faaliyeti için karma TDİOSB başvurusu olması durumunda konunun Bakanlıkça değerlendirilmesi yönünde hüküm eklendi.

BİYOGAZ TESİSİ ZORUNLU OLDU

Hayvancılıkta önemli bir sorun olan hayvan gübrelerinin bertaraf edilmesi, işlenerek enerjiye ve organik gübreye dönüştürülmek suretiyle ekonomiye kazandırılması için yakın çevrede tesis bulunmaması veya olandan yararlanılamaması durumunda biyogaz tesisi kurulması için yer ayrılması zorunluluğu getirildi.

SU ÜRÜNLREİNDE DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK

Su ürünleri yetiştiriciliği konulu TDİOSB'lerde, dışarıya bağımlılığın azaltılması ve üretim planlaması yapılmasına imkan sağlamak için istenirse her işletmenin kendi kuluçkahanesini kurabilmesine ve yavru satışı yapabilmesine yönelik düzenleme yapıldı.

ŞARTLAR ESNETİLDİ

TDİOSB'lerde büyük ölçekli yatırımlarla birlikte orta ölçekli yatırımların ve daha fazla yatırımcının yer almasına imkan sağlamak için bitkisel üretim konulu TDİOSB'lerde, "en az 15 farklı müteşebbisten yazılı taahhüt alınması" hükmü, "en az 30 farklı yatırımcıdan yazılı taahhüt alınması" şeklinde düzenlenmiş, minimum 25 dekar olan parsel büyüklüğü, 10 dekar olarak değiştirildi.

TDİOSB yönetimlerinden ve paydaşlardan gelen talepler üzerine, projelerin devamlılığının sağlanması için TDİOSB'lerin kuruluş aşamasında belirlenen üretim konusunun, müteşebbis heyet kararı alınması ve gerekçeleri belirtilerek talep edilmesi halinde Bakanlık onayı ile değiştirilmesine imkan sağlanmıştır (MADDE 18/7).

Tarımsal üretimde devrim gibi kararlar alındı: Üreticinin isteklerine göre hazırlanan yönetmelik devrede ile ilgili etiketler Resmi Gazete destek Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Yönetmeliği
GÜNÜN VİDEOSU

"Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması büyük şans" Emekli Pilot Tümgeneralden F-35 uyarısı!

Emekli Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD’nin F-35 ile dünyayı kontrol ettiğini belirterek "F-35 programından çıkarılmak Türkiye için büyük şans. ABD’nin F-35 ile gayesi dünyayı kontrol etmek. Türkiye yerli sistemleri üretmeye devam etmeli” dedi.