Tartışılan Profesör Ceyhan yeniden televizyonlarda: "Türkiye'de Maymun Çiçeği virüsü yok diyemeyiz"

Covid-19 pandemisi sürecinde yaptığı açıklamalar tartışma konusu olan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, maymun çiçeği hastalığıyla yeniden gündem oldu. Ceyhan "Türkiye'de virüs yok diyemeyiz" dedi.

Korona virüs dönemindeki açıklamaları hala tartışma konusu olan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Maymun Çiçeği virüsü ile yine ekranlara çıkmaya başladı. Maymun Çiçeği virüsünün ölümcül olduğuna dikkat çeken Ceyhan "Türkiye'de virüs yok diyemeyiz" açıklamasıyla yeniden gündeme gelmeyi başardı. 

TGRT Haber Özel Haber Şefi Zehra Maslak'a konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Maymun Çiçeği virüsünün iki çeşidi olduğunu vurguladı. Dünya Sağlık Örgütünü kırmızı alarma geçiren maymun çiçeği virüsünün TİP1 çeşidinin dünyaya yayıldığını ifade eden Ceyhan, pandemi uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"TÜRKİYE'DE MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ YOK DİYEMEYİZ"

"Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamaya değinerek. Bakanlık Türkiye'de henüz tespit edilmedi. Bu demek değil virüs Türkiye'de yok. Henüz tespit edilmedi. Türkiye'de mutlaka maymun çiçeği virüsü vardır ya da yolcularda mevcuttu. Çünkü her gün Afrika'ya uçaklar inip kalkıyor. Temasla bulaşan bir virüs olduğundan henüz tespit edilmemiştir. Ayrıca şöyle bir sorun var. Kaşıntı ve kabartı olan belirtiler diğer su çiçeği ya da sivrisinek ısırmasıyla karıştırılıyor. Bu yüzden belirtileri gösterenler ilk etapta uzmana başvurmuyor."

YENİ BİR PANDEMİ UYARISI

Türkiye'de bunun için aktif bir çalışmanın olmadığına ve bunun eksiklik olduğunu da vurgulayan Ceyhan, bir an önce hızla ekiplerin kurulması gerektiğini belirtti. Şimdi olmazsa bile çok yakın zamanda pandemi olma ihtimalinin yüksek olduğunu vurgulayan Ceyhan, vatandaşları temas ve toplu yerler konusunda uyardı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ ÖNLENMESİ ZOR BİR HASTALIK

"Klinik tablosu şu çiçek hastalığıyla aynı. Belli bir vücut bölgesinde lokalize olmuş tablosu ama çiçek hastalığını unuttuğu için insanlar görmediği için çoğu bilmiyoruz. Su çiçeği diyelim yani su çiçeğindeki gibi böyle içi sıvı dolu baloncuklar oluşur vücutta. Özellikle vücudun temas eden bölgelerinden başlayarak vücuda yayılıyor. Ölüm oranı oldukça yüksek %4 kadar ölüm oranı var. Yani öbüründe 90 binden fazla vakaya 156 ölüm, işte o birinci dalgayı da kattığı için içine düşük çıkıyor. Yoksa sadece bu ikinci dalgaya baktığınızda daha yüksek. Bu bulaşma şekli temas yoluyla tabii. Covid de bir solunum yoluyla bulaşma olduğu için o çok hızlı yayılan bir pandemiydi ama burada da pandemi söz konusu. Çünkü pandemi demek zaten kasalar arası salgın demek."

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN AŞISI VAR MI?


Tip1 maymun çiçeği virüsünün ölümcül olduğunu belirten Ceyhan, virüsün aşısının olduğunu söyledi. ABD'nin ürettiği aşıların maymun çiçeği virüsünde etkili olduğunu belirten Mehmet Ceyhan, "en azından riskli bölgeden ülkemize gelen yolcuları kontrol edilmeli" dedi. Bireysel önlemlerin önemini vurgulayan Ceyhan, temastan ve yabancıların yoğun olduğu yerlerde mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Tartışılan Profesör Ceyhan yeniden televizyonlarda: "Türkiye'de Maymun Çiçeği virüsü yok diyemeyiz" ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Sakarya'daki makarna fabrikasındaki patlamadan sağ çıkan işçi dehşet anlarını anlattı

Sakarya'nın Hendek ilçesinde bulunan OBA Makarna'nın fabrikasında dün patlama yaşanmış, olayda 1 işçi ölürken 30 işçi de yaralanmıştı. Faciadan yaralı kurtulmayı başaran işçilerden Ahmet Dedecan dehşet anlarını anlattı.