Taylan Kümeli Kids İn The Kitchen nedir? Çocuklarda beslenme nasıl olmalı?

Taylan Kümeli ve Engin Şenel'in yürüttüğü ''Kids İn The Kitchen'' girişiminin ne olduğu ve neleri içerdiği araştırılan konular arasında. Peki, Kids İn The Kitchen girişimi nedir? İçeriği nedir? Kids İn The Kitchen girişiminin çocuklara katkısı nedir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Taylan Kümeli ve Engin Şenel'in yürüttüğü ''Kids İn The Kitchen'' girişimi araştırılan konular arasında. Kümeli ve Şenel'in yürüttüğü ''Kids İn The Kitchen'' girişiminin ne olduğu, neleri içerdiği, çocuklara nasıl bir katkı sağladığı araştırılan konular arasında. Peki, Kids İn The Kitchen girişimi nedir? İçeriği nedir? Kids İn The Kitchen girişiminin çocuklara katkısı nedir? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Taylan Kümeli Kids İn The Kitchen nedir? Çocuklarda beslenme nasıl olmalı?

NEDEN ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME?

Beslenme özellikle çocuklar için çok önemlidir. Doğrudan fiziksel ve zihinsel büyüme ve gelişime bağlıdır. Sağlıklı çocuklar genellikle daha olumlu bir davranış sergiler. Bir çocuğun hayatının ilk yıllarındaki beslenme, bilişsel gelişimiyle bağlantılıdır ve ayrıca daha sonraki yıllardaki performansı bu erken aşamalara bağlıdır. Günlük beslenmesinde doğru miktarda yağ asitleri tüketen bir çocuk hem beyin aktivitesi ve hem de yetişkinlikteki yetenekleri acısından daha sağlam bir temel oluşturmak için daha yüksek şansa sahiptir.

Çocuklar, yetişkinlere kıyasla vücut ağırlığının kilogramı başına daha fazla besin madde gereksinimine sahiptirler ve zayıf bir iştah, bir çocuğun ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini almadığı anlamına gelebilir. Demir ve çinko bakımından zengin gıdalar optimum gelişim ve iyi zihinsel performans için gereklidir, ancak çok sayıda çocuk bu iki besin maddesinde maalesef yetersizdir.

Bir çocuğun beslenmesinde düşük yağ ve kolesterol seviyeleri, ailelerinde kalp hastalığı öyküsü olsa bile, gelişmekte olan kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Kalp hastalığına katkıda bulunan yağ tortuları, çocukların arterlerinde genellikle okul öncesi donemden itibaren var olmaktadır.

Beslenme konusunda iyi bir bilince sahip olan ve sağlıklı beslenme konusunda kararlılığı olan ebeveynler için çocuklarına ne yemeleri gerektiğini tavsiye etmek kolaydır, ancak çocuklar bu tavsiyeleri direnç olmadan dinliyorlar mı? Ve bu tarz beslenmeleri sürdürülebilir mi?

Ebeveynler, erken gelişimlerinde sağlıklı beslenme alışkanlıklarını öğrenmelerine izin vererek çocuklarının gelişmesine ve sağlıklı bir yaşam biçimine sahip olmasına yardımcı olabilirler; onlar için sağlıklı beslenmeyi bir yaşam bicimi yapacak ve sağlıklı yaşama doğru yola çıkartacaklardır.

Tüm bunlar çocuklarla beslenme konusunda açık ve yapılandırılmış bir iletişim kanalı başlatmanın önemine ışık tutar. Bu kanalı erkenden açmanızın size ve çocuğunuza hayatınızın geri kalanında nasıl fayda sağlayabileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Sağlıklı Beslenme Sonucu En İyi Davranış, Performans ve Konsantrasyon

İnsanın beyni inanılmazdır, ama en büyüleyici olanı çocuk beynidir. İlk birkaç yılda beyin hücreleri birbirine bağlanır ve milyarlarca bağ oluşur. Bu yaşta çocuklar gerçekten sünger gibidirler ve inanılmaz hızda bilgi emerler. Bu aktivite, kaynak açısından büyük bir metabolik talep yaratır ve enerji ihtiyacını önemli ölçüde artırır.

Beslenmenin sinir sistemi üzerinde çeşitli etkileri vardır; konsantre olma, öğrenme, davranış dengeleme ve hayattan zevk alacak enerjiye sahip olma gibi. Yağ asitleri, demir, çinko ve B vitamini gibi besin içeren gıdaların olduğu bir beslenme seçerek, çocuğunuzun yeteneklerini optimize edersiniz. Doğru şekilde beslenmeyen çocuklar, bilişsel, motor ve sosyo-duygusal yetenekleriyle ilgili gelişim potansiyellerine ulaşma konusunda başarısız olma riski altındadır. Bu yetenekler, akademik başarı ve ekonomik üretkenlik ile kuvvetli şekilde bağlantılıdır.

Sağlıklı Beslenme ile Hastalıklara Karşı Dirençli Olmak

Çocuğunuzun bağışıklık sisteminin güçlenmesi, çocuğunuzun mutlu, aktif ve enerjik bir hayattan zevk alabileceğinden emin olabilmenizin en önemli yollarından biridir. Virüsler, bakteriler ve parazitlerle mücadeleden bağışıklık sistemi sorumludur.

Genetik, hikâyenin yalnızca bir parçasıdır ve çocuğunuzun doğru beslenmesi, hastalık ve diğer zorluklarla karşılaştığınızda bağışıklık sisteminin nasıl performans gösterdiği konusunda büyük fark yaratacaktır. Çocuğunuzun bağışıklık sisteminin gücüne büyük ilgi göstermenin bir diğer nedeni, fiziksel sağlık ile öğrenme ve gelişim arasında bağlantılar olmasıdır. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için ihtiyaç duyulan demir, çinko ve vitamin C gibi besinler aynı zamanda zihinsel işlevler, büyüme ve enerji üretimi için önemlidir.

Sağlıklı Beslenme ile Fazla Kilo ve Obeziteden Korunma

2006 tarihinde gerçekleştirilen “Dünya Sağlık Örgütü (DSO¨) Avrupa Obezite ile Mücadele Bakanlar Konferansı’nda 19 üye ülkenin 6-10 yas¸ grubu çocuklarda fazla kilo (overweight) ve s¸is¸manlıgˆın (obesity) izlenmesine karar verilmiştir. Araştırmanın 4. turu 2016-2017 öğretim yılında yapılmıştır. Halen DSO¨ tarafından yürütülen ve en kapsamlı katılımın sağlandığı çalışmalardan birisi olan COSI TUR 2016 araştırması sonuçları şöyledir:

İlkokul 2. sınıf öğrencisi çocukların BKI·-Z Skoruna göre; %9,9’u şişman, %14,6’sı kilolu, %74’u¨ normal ve %1,5’i zayıftır. COSI 2013 araştırmasında ise şişmanlık %8,3 ve fazla kiloluk %14,2 olarak bulunmuştur.

COSI 2013 çalışması ile karşılaştırıldığında şişmanlık ve fazla kiloluluğun arttığı görülmektedir. Uygulanmakta olunan Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programının uygulanmasına devam edilmelidir.

Çocukların taze meyve, sebze, süt- yoğurt- peynir ve et-tavuk-balık-yumurta tüketim sıklıkları Türkiye Beslenme Rehberinde önerilen miktarlara göre daha düşük bulunmuştur. Bu besinlerin tüketim sıklığının artırılmasına yönelik müdahalelere gereksinim vardır. Toplum eğitimleri yapılmalı, bilinç¸ artırılmalı, basın yayın organlarında yapılan programlara düzenlemeler getirilerek toplumun doğru bilgilenmesi sağlanmalıdır.

Şekerli bar, çikolatalar, bisküvi, kek, kurabiye tüketim sıklığı ise istenilen düzeyin üzerindedir. Bu tür yiyeceklerin tüketiminin azaltılmasına yönelik müdahalelerin güçlendirilmesi gerekmektedir. Sağlıklı beslenmede yeri olmayan YYST’lu (yüksek yağ, seker, tuz) gıdaların tüketimin azaltılmasına yönelik müdahalelerin güçlendirilmesi gerekmektedir.

Kaynak: T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Başkanlığı, 2017

Sonuç

Bu bilgilere ve bilimsel kanıtlara sahip olduktan sonra, çocuğunuzun sağlıklı beslenmesinin onlara neler kazandırabileceği konusunda doğru yönlendirilmelerinin önemini özetleyelim. Hemen alabileceğiniz basit önlemler (yalnızca gerçek yiyeceklerin evde saklanması gibi) vardır, ancak çocuğunuz için sağlıklı bir temel oluşturacak daha ileri adımlar da vardır. Çocuklarımızın optimum fiziksel ve zihinsel gelişim şansını hiçbir zaman tehlikeye atmamalıyız. Okulda daha iyi performans gösterme, spor faaliyetlerinde mükemmel olma veya bireysel olarak gelişme fırsatını kaçırmalarına asla izin vermemeliyiz. Ciddi hastalıklara yakalanmalarını önlemek için, çok sağlıklı ve çok mutlu olabilmeleri için azami gayret göstermeliyiz, öyle değil mi?

Çocuğunuzu Kids in the Kitchen – Sağlıklı ve Dengeli Beslenme Eğitimi’ne kaydettirin, geleceklerine uzun soluklu ve sürdürülebilir bir yatırım yapın!

GÜNÜN VİDEOSU

Çalışan Gazeteciler Günü’nde İsrail’den AA muhabirini katletti! Uzun namlulu silah detayı!

İsrail, Çalışan Gazeteciler Günü’nde Anadolu Ajansı kameramanı Said Ebu Nebhan’ı hedef alarak öldürdü. İsrail'in Gazze’de gazetecilere yönelik saldırıları, basın özgürlüğünü yok etme çabalarını bir kez daha gözler önüne serdi.