Tayvan’dan teknoloji aldı! Türk şirket Fly BVLOS’tan yerli çip üretiminde büyük adım
Dünya giderek dijitalleşirken hemen hemen her üründe kullanılan çipler en kritik ürün oldu. Öyle ki, ABD, çip üretiminde dünya lideri olan Tayvan’ı özel korumaya aldı. Çin’in çip üretiminde ve ticaretinde Tayvan’a yaptığı baskılar, işgal olasılığı ve yaşanan çip kıtlığı geçtiğimiz yıllara damga vurmuştu. Bugün artık çip olmazsa hiçbir şey olmaz denilecek seviyeye geldik. Dünya çip üretiminde milyarlarca dolarlık yatırım yaparken Türkiye de öneml bir adım attı. İşte detaylar...
Fly BVLOS Teknoloji, Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde yerli 30 katmanlı çip üretimine başlıyacak.
Gelişmiş teknolojik cihazların temelini oluşturacak
Tayvan’dan yüksek teknoloji transferi yaparak bu alandaki altyapısını güçlendiren şirket, Türk ve Tayvanlı mühendislerin iş birliğiyle seri üretim hazırlıklarını sürdürüyor. Kısa süre içinde tamamlanacak olan üretim hattı hem network cihazları hem de görev bilgisayarları gibi gelişmiş teknolojik ürünlerin temelini oluşturacak.
30 katmanlı çip üretimi yapılacak
Bu yerli çipler, Fly BVLOS Teknoloji tarafından geliştirilen görev bilgisayarlarında kullanılacak. Şirket, bu görev bilgisayarlarının mevcut sistemlerden daha hızlı ve daha gelişmiş özelliklere sahip olduğunu açıkladı.
Üretilecek çipler, insansız hava araçları ve diğer savunma sanayii ürünleri de dahil olmak üzere birçok farklı alanda kullanılacak. Bu adım, Türkiye’nin savunma ve teknoloji sektörlerinde dışa bağımlılığı azaltma yolunda önemli bir ilerleme sağlayacak.
Üretim süreci üç aşamada gerçekleşecek. İlk aşamada montaj hattı kurularak yıllık 144.000 adet kapasiteyle üretim yapılacak. Ostim Teknik Üniversitesi ile yapılan iş birliği sayesinde PCB laboratuvarı kurulacak ve sektöre nitelikli insan kaynağı kazandırılacak.
İkinci aşamada, PCB üretim tesisleri devreye alınarak yerli anakartların üretimine başlanacak ve üretim kapasitesi iki katına çıkarılacak. Son aşamada ise 3 nanometre teknolojisiyle aylık 5.000 adet çip üretilecek laboratuvar faaliyete geçecek.
Bu projede kullanılan yüksek teknoloji ve yapılan milyon dolarlık yabancı yatırımlar, Türkiye’nin teknoloji alanında uluslararası alanda güçlü bir konuma gelmesine katkı sağlayacak.
Ürettiği İHA’yı İngiltere’ye ihraç etti sırada SİHA var
Fly BVLOS Technology aynı zamanda İHA ve SİHA da üretiyor. Türkiye’de tamamen öz sermaye ile tasarlanan ve geliştirilen, 25 Nisan 2022’de İngiltere’ye ihraç edilen Türk insansız hava aracı olan Jackal’ın SİHA versiyonu tanıtıldı.
Ekim 2022 tarihinde İngiltere’de Thales’in LMM (Lightweight Multirole Missile/ Hafif, Çok Rollü Füze) füzesi ile ilk atışını yapan Jackal, teste katılan İngiliz mühendisler, savunma sanayii personeli ve askeri uzmanlardan tam not aldı. Fly BVLOS Technology firmasının da bünyesinde yer aldığı Fly X Technology firması, Jackal’ın hem İHA hem de İngiltere Savunma Bakanlığının resmi talebi doğrultusunda SİHA versiyonlarının geliştirme ve test süreçlerinin devam ettiğini açıkladı.